A jól működő párkapcsolatok 7 jele

Mitől működik jól egy párkapcsolat? Meg lehet-e határozni olyan működéseket, amik hozzájárulnak egy sikeres párkapcsolat fenntartásához? Dr. Nicole LePera pszichológus tett rá egy kísérletet. Cikkünkben hét olyan szempontot mutatunk be, melyekre érdemes törekedni, ha szeretnénk ápolni és hosszútávon fenntartani kapcsolatainkat.

Nézzük, melyek azok a szempontok, melyek a párterapeuta szerint közösek a jól működő párkapcsolatokban:

  1. Határokat húznak a családjaikkal szemben

Azaz a párok a párkapcsolat érdekeit helyezik előtérbe és emiatt, ha kell, képesek határokat húzni a családjaikkal szemben. Ennek hátterében a párkapcsolati egység védelme áll, ahol valóban csak “mi vagyunk”… Például a fontos döntésekben is, ahol ezáltal nem a családtagok véleményére vagy vágyaira alapoznak. A jól működő párkapcsolatokban a felek képesek elhatárolni magukat a családjuktól, és azt tenni, ami kettejüknek a legjobb, nem azt, ami mások szerint lenne az.

  1. Barátként is kapcsolódnak egymáshoz

A hosszútávon is jól működő kapcsolatok jellemzője, hogy a felek élvezik a közösen töltött időt, várják, hogy egy hosszú nap után végre együtt lehessenek. Osztoznak közös érdeklődési körökben, szabadidős tevékenységekben és hosszabb időt is képesek minőségileg eltölteni egymás társaságában.

  1. Megéltek nehézségeket

Bizony, egy kapcsolat nem attól lesz működőképes, ha nincsenek benne problémák. A sikeres házasságokban élő párok is arról számolnak be, hogy jónéhány (tényleg kapcsolatot-próbáló) nehézségen vannak túl, amikor akár az is megfordult a fejükben, hogy érdemes-e folytatni. Ám ezek a sötétebb időszakok csak megerősítették a kapcsolatukat és táplálták a közöttük lévő bizalmat.

  1. Hagyják egymásnak, hogy önmaguk legyenek

Azaz megadják egymásnak azt a szabadságot, hogy olyanok legyenek, amilyenek lenni szeretnének és ahogy jól érzik magukat. Ezzel tiszteletüket és csodálatukat is kifejezik a másik iránt és nem várják el egymástól, hogy megváltozzanak a másik kedvéért.

  1. Nehéz beszélgetéseken vannak túl

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat kiállja az élet próbáját, elengedhetetlen a rendszeres kommunikáció és a nyitottság. Az egészséges párkapcsolatok sajátja, hogy a szőnyeg alá söprés vagy a tagadás helyett szembenéznek a nehézségekkel és olyan beszélgetéseket is kezdeményeznek időnként, melyek nem könnyűek. Ám pont a transzparens kommunikáció az, ami miatt bíznak egymásban és fel merik vállalni ezeket a helyzeteket is.

  1. Voltak és vannak összezördüléseik

‘Ha már két kanál van egy fiókban, összezörrennek’ – szokták mondani. Így van ez egy párkapcsolatban is: lehetnek viták és konfliktusok, sőt, a nyitottság és őszinteség jeleit mutatják, ha vannak. Ha pedig a párnak van eszköztára arra, hogyan tudják ezt közösen kezelni, nagyobb eséllyel tudnak egymás mellett kitartani.

  1. Elfogadók egymással

Egy párkapcsolatban – mint minden más közeli kapcsolatban is – előfordul, hogy valamit idegesítőnek találunk a másikban. Ám azt találták, hogy a hosszútávú kapcsolatokban az elfogadás gyakorlása és a másikkal kapcsolatos túlzott kritizálás elkerülése segít a pároknak.

Egyetértek a fenti listával? Mivel egészítenétek ki?

 

Forrás:

@the.holistic.psychologist

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...