Ezzel az 5 lépéssel kreatívabb gondolkodóvá válhatsz

A kreatív gondolkodás manapság az egyik leghasznosabb készség. Szinte bármilyen probléma kapcsán, ami az életedben felmerül, hasznát veheted annak, ha képes vagy újító, kreatív ötletek megalkotására. A jó hír pedig az, hogy a kreativitás fejleszthető, és persze ez nem megy egyik napról a másikra, de mégis vannak olyan gyakorlatok, melyek alkalmazása serkenti az innovatív, kreatív gondolkodást.

Amikor a kreativitást kutatják a szakemberek, igyekeznek megállapítani olyan mintázatokat, olyan közös jellemzőket, melyek közösek a kreatív gondolatok megszületése kapcsán. Ennek eredményeképpen mondhatjuk ki azt, hogy szinte minden kreatív ötlet hasonló folyamaton megy keresztül, mielőtt létrejön. Így meghatározható egy ötlépéses megközelítés, mely segíthet demisztifikálni a kreatív folyamatot, és megvilágítani az innovatív(abb) gondolkodáshoz vezető utat.

A kreativitás nem arról szól, hogy valami teljesen újat alkotsz

Abból indulunk ki, hogy innovatív, újító ötletek akkor jönnek létre, amikor régi elemek új kombinációit fedezzük fel. Más szóval, a kreatív gondolkodás nem arról szól, hogy valami teljesen újat hozunk létre, hanem inkább arról, hogy a már meglévő darabkákat olyan módon kombináljuk, ahogyan korábban még nem tették.

Az új kombinációk létrehozásának képessége pedig attól függ, hogy képes vagy-e meglátni a fogalmak közötti kapcsolatokat.

Tehát ha két régi ötlet között új kapcsolatot tudsz kialakítani, akkor valami kreatívat alkottál.

A kreatív kapcsolódási folyamat a legtöbb esetben öt lépésben zajlik, mutatjuk, melyek ezek:

  1. Bővítsd a tudásod: az első szakaszban arra érdemes összpontosítanod, hogy szélesítsd vagy épp mélyítsd a tudásod körét abban a témában, amiben több kreatív szemléletre vágysz. Emellett az is fontos, hogy általánosságban is fejleszd a tudásod, érdeklődj olyan témák iránt is, melyek látszólag akár igen távol eshetnek attól, amivel foglalkozol. Ezáltal fogalmak széles skálájával ismerkedhetsz meg és az új megközelítésmódok gazdagítják gondolkodásmódod.
  2. Dolgozz a megszerzett tudásoddal: ebben a szakaszban vizsgáld meg a tanultakat, nézd meg őket különböző szemszögből és kísérletezz a különböző ötletek egymáshoz illesztésével. Forgasd a megszerzett információkat a fejedben és tölts időt brainstorminggal (aktív ötleteléssel).
  3. Távolodj el a problémától: ha már elegendő időt töltöttél azzal, hogy gondolkodtál, miként lehetne a fejedben lévő információkból megoldást létrehozni egy helyzetre, távolodj el egy kicsit, és csinálj valami olyat, ami teljesen eltér a kihívásodtól. Távolodj el a problémádtól, próbálj valami teljesen másra fókuszálni, csinálj valami olyat, ami feltölt, energizál, motivál. Ilyenkor ugyanis az agyad is egy másik működésbe kapcsol, ami jó hatással van a kreativitásra és a háttérben továbbra is aktívan keresni az összefüggéseket.
  4. Hagyd, hogy az ötleted visszatérjen hozzád: egy bizonyos ponton, amikor már nem gondolkodsz aktívan a problémán, az ötlet egy felismeréssel váratlanul visszatérhet hozzád. Mint amikor egy hiányzó puzzle darab a helyére kerül.
  5. Formáld és fejleszd ötleted a visszajelzések alapján: ahhoz, hogy bármilyen ötlet sikeres legyen, tesztelni kell, kritikának kell alávetni, és szükség szerint módosítani kell. Merj kilépni ötleteddel a színfalak mögül!

És ne feledd: kreatívnak lenni nem arról szól, hogy te vagy az első (vagy egyetlen) ember, akinek eszébe jut egy ötlet. A kreativitás sokkal gyakrabban az ötletek összekapcsolásáról szól. Kellő gyakorlással és a tudásod bővítésével pedig egyre kreatívabbá válhatsz.

Felhasznált forrás:

https://jamesclear.com/five-step-creative-process

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Ő nem bánt, csak „nem bírod a kritikát” – Egy nárcisztikus kapcsolatról röviden

Könnyű minden szörnyű párkapcsolatért a másik felet valamilyen elmebetegséggel megbélyegezni. Szeretjük azt gondolni, hogy a rossz dolgok nem a mi hibánkból történnek. Ismerőseim például...