Mennyi időbe telik szerelembe esni?

Pillangók a gyomrodban, állandó vágyakozás, hogy valakivel együtt lehess… Szerelembe esni csodálatos élmény és nem meglepő módon temérdek szakirodalom foglalkozik az embereket talán leginkább megmozgató témával. Mennyi időbe telik valakibe beleszeretni és honnan tudhatod, hogy szerelmes vagy-e? Cikkünkből megtudhatod!

Hiszel a ’szerelem első látásra’ jelenségben? Vagy inkább azt gondolod, hogy a szerelem hosszabb idő alatt alakul ki? Egy nemrégiben készített tanulmány szerint a szerelembe esés átlagosan 3-4 hónap alatt történik meg. A kutatásban több mint 3000 ember vett részt, és azt vizsgálták, hogy az emberek átlagosan mikor mondják ki először a partnerüknek, hogy „szeretlek”.

A kutatás megállapította, hogy a férfiak érezhetően gyorsabban szerelembe esnek, mint a nők. Egészen pontosan ez azt jelentette, hogy a férfiak átlagosan 107 napot követően érezték szerelmesnek magukat, míg a nőknek ez 15 nappal tovább tartott. Nem volt viszont jelentős különbség abban, hogy egyesek mennyi idő alatt gondoltak arra, hogy kimondják, hogy „szeretlek”: minden résztvevő körülbelül 70 nap után gondolt erre.

Milyen gyorsan lehet beleszeretni valakibe?

Egy másik tanulmány, amely a szerelem érzését befolyásoló agyi kémiát vizsgálta, megdöbbentő megállapítást tett: lehetséges, hogy mindössze 0,2 másodperc alatt beleszeress valakibe.

A Syracuse Egyetem professzora, Dr. Stephanie Ortigue által vezetett tanulmány bemutatta, hogy a szerelembe esés egy összetett folyamat a szervezetünk számára és az agyunk több részének együttes erőfeszítésével jár. Ez a hatás aztán olyan hormonok felszabadulását váltja ki, mint a dopamin (amely szerepet játszik az örömérzetben), az oxitocin (más néven „szerelemhormon”), a szerotonin (amely javíthatja az általános hangulatot) és a vazopresszin (amely a szerelem és a társas kötődés érzésével függ össze).

A The Journal of Sexual Medicine kutatása szerint az embereknek mindössze egy ötödmásodperc is elég ahhoz, hogy az agyban a fenti hormonok termelődjenek, amelyek a szerelem érzését kiváltják. Ez azt jelenti, hogy amint megállapítod, hogy valaki iránt romantikusan érdeklődsz, szinte azonnal megérkezhet a hormonális válasz is. Viszont azt fontos kiemelni, hogy bár ezek a hormonális reakciók jelzik a „szerelmet” – ez a hirtelen láng nem mindig olyan tartós, mint gondolnánk!

Honnan tudom, hogy szerelmes vagyok-e?

Először is fontos leszögezni, hogy mindannyian különböző típusú szerelme(ke)t tapasztalunk az életünk során és van, amikor kevesebb, van, amikor pedig több időre van szükségünk ahhoz, hogy megállapítsuk, szerelmesek vagyunk-e.

Ám segítségképp következzék néhány árulkodó, tudományosan is bizonyított jele annak, hogy szerelmes vagy:

  • A szokásosnál erősebb érzelmek: Amikor szerelmes vagy, a tested és az agyad intenzív érzéseket él át – gyakran sokkal intenzívebbeket, mint máskor.
  • Fizikai vonzalom: Amikor szerelmes leszel, gyakran erős fizikai vonzalmat érzel a másik személy iránt. Az érintés, a csók, az ölelés és a szex mind a mély, szenvedélyes szerelemmel járó boldogság- és szerelemhormonokat szabadítja fel.
  • Minden gondolatod a másik körül forog: Ha azon kapod magad, hogy álmodozol és vágyakozol arra a bizonyos személyre, az általában a szerelem biztos jele. Sokan megtapasztalják a szerelembe esés kezdeti fázisában, hogy a szeretett személy körül forgó gondolatok akadályozzák a mindennapi tevékenységekre való koncentrálást.
  • Közös jövőtervezés: Ha terveket készítesz valakivel a jövőre nézve, az azt mutathatja, hogy általa szeretve, biztonságban és boldognak érzed magad.
  • Alig várod, hogy mindent elmondhass a másiknak: Ha jó hírt kapsz, az első gondolatod az, hogy mikor mesélheted el a másiknak? Ugyanígy nehéz időkben nem is kérdés, hogy a másiknál keresel vigaszt. A párkapcsolati szakértők egyetértenek abban, hogy mindkettő a szeretetteljes kapcsolat árulkodó jele.
  • Úgy érzed, a másik különleges: A másik jó tulajdonságai különlegesnek tűnnek számodra, és lehet, hogy észre sem veszed kezdetben a kevésbé előnyös tulajdonságait. A kutatások azt mutatják, hogy erősen eltúlozhatjuk valakinek a jó tulajdonságait, ha szerelmesek vagyunk belé.
  • Önmagadról is sokat tanulsz: A szerelembe esés nem csak élvezetes folyamat, de személyes fejlődéshez is vezethet. Amikor szerelmes vagy, valószínűleg megnyílsz a másik számára és megosztod önmagad egy részét, ami lehetővé teszi, hogy magadról is sokat tanulj.
  • Bátrabbá válsz a saját sebezhetőségeddel kapcsolatban: Amikor szerelmes vagy, és a kapcsolatot egészségesnek és biztonságosnak érzékeled, bátrabbá válhatsz abban is, hogy megnyílj és beengedj valakit az érzelmi világodba.

Ha tehát felismered magadon a fenti jeleket, és úgy érzed, hogy szerelmes vagy, mikor érdemes ezt a másiknak tudtára adnod?

Mint látjuk, teljesen normális, ha hónapokig eltart, mielőtt kimondod azt a bizonyos ’szeretlek’ szót. Végül is nem árt megbizonyosodni az érzéseidről, mielőtt szerelmi vallomást teszel. Ám ne feledd, nincsenek kőbe vésett szabályok. Ha úgy érzed, itt az ideje, akkor mondd el a másiknak, hogy mit érzel és légy elfogadó azzal kapcsolatban is, ha a másiknak még idő kell ahhoz, hogy viszonozni tudja az érzéseid.

Felhasznált forrás:

https://www.paired.com/articles/how-long-does-it-take-to-fall-in-love

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/02654075221075264

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...