Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a mondatok olyan helyzetekben, amikor minden porcikád tisztában van azzal, hogy valami nagyon helytelen történt, akkor esélyes, hogy te is áldozatául estél a gázlángozás jelenségének.

A gázlángozás a pszichológiai manipuláció egy formája, mely során az elkövető eléri, hogy a másik megkérdőjelezze, hogy képes elkülöníteni a valóságot a hamistól, a jót a rossztól, ezáltal saját ítélőképességét, emlékezetét is olykor kérdőre vonva. Az elnevezés az 1938-as, Patrick Hamilton által írt thrillerről kapta a nevét. A Gázláng c. drámát néhány évvel később meg is filmesítették, melyben a főszereplő férj olyan környezetet alakít ki, ahol szokatlan dolgok történnek: villog a gázvilágítás, eltűnnek tárgyak, rejtélyes hangok hallatszanak. Amikor párja megjegyzi ezeket, elhiteti vele, hogy rosszul érzékeli, és szép lassan meggyőzi szerető feleségét, hogy képzelődik, és mentális segítségre van szüksége, hogy rátehesse kezét örökségére.

A szakértők szerint nők könnyebben esnek a manipuláció ezen formájának áldozatául, mert ők társadalmilag is arra lettek kondicionálva, hogy a kapcsolatok fenntartását helyezzék előtérbe más tényezőkkel szemben. Ennek ellenére mindannyiunk számára, nem csak személyes életünkben, de a politikai színtérről is ismerős lehet a fogalom. Például Kelet-Berlinben alkalmazta az Állambiztonsági Minisztérium, hogy pszichésen megtörje a disszidenseket. Tárgyakat mozgattak el otthonukban, elloptak dolgokat, fel-és lekapcsolták a világítást, leveleket írtak nekik és a nevükben, és megzavarták munka- és személyes életüket. Sajnos e manipuláció kevéssé közvetlen formái nem maradtak a múltban, vezető politikusok a mai napig is alkalmazzák a gázlángozást. Például letagadnak és megmásítanak megtörtént eseményeket, saját korábbi hozzáállásukat, vagy éppen teljesen átszínezve próbálnak elhitetni velünk egy ördögi képet egy olyan személyről, aki éppen nem szolgálja az érdeküket.

Párkapcsolatban gyakran a hazugság, határszegő tettek elfedésére szolgál. Egy esetben például az elmeorvosként dolgozó férfi próbálta elhitetni barátnőjével, hogy minden rendben van köztük, pedig neki egyre rosszabb megérzése volt kettőjükkel kapcsolatban. Egyre több időt töltött a telefonján, néha megmagyarázhatatlan időkre tűnt el, így a nő egy harmadik személyt sejtett párja életében. Persze újra és újra jöttek a magyarázatok, hogy „ez baromság, csak képzelődsz, szerintem borderline vagy, segítségre lenne szükséged”. Egy időre még le is tiltotta barátnőjét a közösségi médiáról, amikor a szeretője is gyanakodni kezdett, és mindezt megmagyarázta neki, hogy „ez mind érte van, hogy ne gondolkozzon hülyeségeken.” A hölgy próbálta teljes szívével elhinni ezeket a mondatokat, hiszen olyan csábító volt a közösen eltervezett jövő ígérete. Csak közben egyre rosszabbul érezte magát, és a kapcsolat vége felé már valóban pszichiátriai segítségen gondolkodott, mert nem értette, honnan jön ez a sok „alaptalan” érzés és gondolat. Szerencsére idővel a szerető és a barátnő kapcsolatba léptek egymással, és érdekes módon miután kiderült az igazság, a barátnő „pszichés problémái” is megszűntek.

Mik lehetnek a jelei annak, ha gázlángozás áldozatai vagyunk?

 • Sokszor érzed magad összezavarodva vagy egyenesen őrültnek a kapcsolatban.
 • Állandóan bocsánatot kérsz, apróságokért is, és olyan dolgokért, amikről úgy érzed, hogy nem a te hibád.
 • Megkérdőjelezed azt, pontosan emlékszel-e múltbéli eseményekre.
 • Dezorientáltnak érzed magad.
 • Nehéz megbíznod saját értékítéletedben, azon kapod magad, hogy inkább egyenesen a másikra támaszkodsz.
 • Egyre inkább úgy gondolod, hogy „valami gond van veled”.
 • Egyre depressziósabbá és magányosabbá válsz.
 • A partnered letagadja azt, amit korábban mondott, arra kér, hogy bizonyítsd be neki, akkor is, ha te egyértelműen tudod az igazat.
 • Állandóan kritizálja azt, amit te szeretsz, így egyre inkább megkérdőjelezed saját identitásod.
 • A mondataik teljesen ellentmondanak a cselekvéseiknek.
 • Már egyre kisebb döntések meghozása is nehéz számodra.

Bár ezen jellemzők közül néhány megjelenhet más okok miatt is, például depresszió, szorongásos zavarok, vagy alacsony önértékelés esetén, a fontos különbség az, hogy ha a háttérben gázlángozás áll, akkor van egy bizonyos személy/csoport, aki miatt újra és újra megkérdőjelezed, hogy igaz-e az, amit gondolsz, vagy ahogy érzed magad. Ha nem általánosságban vannak hasonló érzéseid mindenkivel, hanem csupán egy-egy közegben, akkor valószínű, hogy nem veled van gond, hanem súlyos manipulációnak vagy kitéve.

Néhány további tipikus gázlángozó mondat, hogy segítsen azonosítani a jelenséget:

 • Ez csak azért van mert annyira önbizalomhiányos vagy.
 • Ne viselkedj őrülten!
 • Paranoiás vagy.
 • Csak vicceltem! Nem nagy dolog!
 • Képzelődsz!
 • Túlérzékeny vagy/Túlreagálod!
 • Ez sosem történt meg.
 • Tudod, hogy nem emlékszel pontosan dolgokra.
 • Olyan dolgokat látsz bele, amik nincsenek is ott.
 • Senki nem hisz neked, akkor én miért hinnék?
 • Már megint ezzel jössz, annyira hálátlan vagy!
 • Veled komoly gond van, segítségre lenne szükséged!

A gázlángozás az említett példák ellenére nem mindig szándékosan rosszindulatú, de pszichés következményei ránk elképesztőek, így nagyon fontos, hogy tudatosítsuk, ha áldozatai vagyunk, és minél hamarabb elkezdjünk tenni ellene. Ehhez egy következő cikkben készülünk gyakorlati útmutatóval is.

A képek forrása: Unsplash

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Ő nem bánt, csak „nem bírod a kritikát” – Egy nárcisztikus kapcsolatról röviden

Könnyű minden szörnyű párkapcsolatért a másik felet valamilyen elmebetegséggel megbélyegezni. Szeretjük azt gondolni, hogy a rossz dolgok nem a mi hibánkból történnek. Ismerőseim például...