Ezen okok miatt romlik el leggyakrabban egy párkapcsolat

A párkapcsolatok dinamikája rendkívül összetett és sokrétű, a boldogság és a harmónia fenntartása pedig számos tényezőn múlik. Még a legszilárdabb kapcsolatokban is felmerülhetnek olyan kihívások és problémák, melyek, ha nem kezeljük őket időben és megfelelően, a kapcsolat megromlásához vezethetnek. Cikkünkben megvizsgáljuk azokat az okokat, amelyek a párkapcsolatok megmérgezéséhez vezetnek, és tippeket adunk arra vonatkozóan is, hogy hogyan lehet ezeket a nehézségeket kezelni.

 1. Az újdonság hiánya

A kapcsolataink igénylik a változatosságot, az izgalmat és az új élményeket, csakúgy, mint a stabilitást és a biztonságot. Amikor a párok az újdonság hiányát érzékelik, gyakran monotonnak, egyhangúnak érzik a kapcsolatot és megjelenik az unalom, az egymás iránti érdeklődés csökkenése is. Fontos kiemelni, hogy ez egy teljesen természetes jelenség, a legtöbb hosszútávú kapcsolatban időnként felütheti a fejét az egyhangúság, és ez még nem azt jelenti, hogy egy kapcsolat rossz. Az a lényeges, hogy felismerjük ezt a szituációt és igyekezzünk változtatni rajta.

Íme néhány tipp az izgalom és az újdonságok felélesztéséhez:

 • Szervezzetek egymásnak meglepetés randikat! Csinálhattok olyan dolgokat, amelyeket korábban szerettetek, de mostanában kevesebb idő jut rá, de új dolgokat is kipróbálhattok együtt.
 • Kezdjetek el tudatosan figyelni arra, hogy gyakran kifejezzétek az egymás iránti érzéseiteket. Írjatok egymásnak kis üzeneteket és fejezzétek ki rendszeresen azt, hogy mit jelent számotokra a másik.
 • Keressetek egy közös hobbit, amire mindketten nyitottak vagytok és tervezzétek be ezt a tevékenységet rendszeresen.
 • Tegyetek meg egymásért olyan dolgokat, amiket a másik szeretne, ezzel is érzékeltetve, hogy fontos a partner és a kapcsolat.
 1. Felgyülemlett sérelmek

A neheztelések általában abból adódnak, hogy olykor feladjuk saját magunkat egy kapcsolatban vagy a konfliktusokat megbeszéletlenül hagyjuk. A szőnyeg alá söpört neheztelések halmazát pedig aztán nem könnyű kibogozni és helyre tenni.

Íme néhány tipp, hogy mindez elkerülhető legyen:

 • Tanuljátok meg kifejezni az érzéseiteket és az igényeiteket egymás felé és ne hagyjátok megoldatlanul, megbeszéletlenül a konfliktusokat!
 • Legyetek tudatosak azzal kapcsolatban, hogy észre tudjátok venni, ha nehezteltek egymásra és ha hajlamosak lennétek a szőnyeg alá söpörni a problémákat.
 • Gondolkodjatok hosszútávban és emlékeztessétek magatokat, hogy az elnapolt konfliktusmegoldás rontja a kapcsolati minőséget.
 1. Amikor elfejlődünk egymás mellett

Gyakori két ember kapcsolódásában, hogy míg amikor megismerkedtek, nagyon hasonló vágyaik, értékrendjük, céljaik voltak, addig idővel ezek változnak és azt érezhetik, hogy más irányba haladnak.

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

 • Gondolkodjatok azon, mi az, ami megtartja a kapcsolatot, mik azok a közös pontok, amik összetartanak titeket és ami stabil talajt adhat a kapcsolat megerősítéséhez?
 • Legyetek elfogadóak azzal kapcsolatban, hogy ez egy természetes folyamat egy kapcsolatban.
 • Keressetek új közös célokat és vágyakat!
 • Gondoljátok végig, mire vágytok: szeretnétek-e folytatni a közös jövőtervezést vagy külön utakra indulnátok.
 1. Nem megfelelő kommunikáció

Ez az utolsó pont biztosan nem meglepő. Amennyiben hiányzik a hatékony kommunikáció és a mindennapok része a passzív-agresszív kommunikáció, a figyelem hiánya és a folyamatos kritizálás, addig ez folyamatosan rombolja a párkapcsolatot.

Íme néhány tipp, mely segíthet megelőzni a fentieket:

 • Kommunikáljatok tisztelettel egymással, akkor is, ha frusztráltak vagytok.
 • Beszéljetek a nehéz helyzetekről is.
 • Kérjetek segítséget a hatékony kommunikációhoz!
 • Fejezzétek ki az érzéseiteket asszertív módon, én-üzenetekkel, melyeknek jellemzője, hogy úgy kezdődik, „Én azt érzem…”.
 • Kérjetek bocsánatot (akár később, utólag is), amennyiben nem megfelelően kommunikáltok egymással.

Ahogy láthatjuk, a fenti tényezők szinte minden kapcsolatban megjelenhetnek olykor. Ez önmagában nem jelent problémát, amennyiben felismeritek és elkezdtek dolgozni közösen a problémán.

Amennyiben úgy érzitek, segítségre van szükségetek a párkapcsolati harmónia helyreállításához, ne féljetek segítséget kérni szakemberektől, párterapeutáktól.

Felhasznált forrás:

Dimple Punjaabi @selfworkco Instagram

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...