Hogyan kérhetsz több teret a párkapcsolatban úgy, hogy ne bántsd meg a másikat?

Egy párkapcsolat kezdetén jól esik minden időt a másikkal tölteni és a lehető legtöbb pillanatot közösen megélni. Ahogy azonban haladunk az időben előre, megjelenik az összefonódás utáni következő párkapcsolati szakasz, amiben ismét szerepet kap a „mi” mellett az „én”. Ám még a legmegértőbb felek között is nehézséget jelenthet olykor több teret kérni egy kapcsolatban, így cikkünkben ehhez hoztunk néhány szempontot.

Teret kérni egy kapcsolatban nem csak akkor lehet, amikor problémák vannak és el szeretnénk távolodni, hanem a mindennapokban is szükségünk lehet egyedül töltött időre, amikor elmélyülhetünk, gondolkodhatunk vagy épp azokkal a hobbikkal, érdeklődési körökkel is tölthetünk időt, amik szerepet játszhattak abban is, hogy a másik belénk szeretett. Az önmagunkra fordított időnek azért is van nagy jelentősége, mert ha mi magunk kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor a párkapcsolatunkban is sokkal pozitívabb energiákkal tudunk jelen lenni.

Ennek a megfogalmazása azonban nem mindig egyszerű, hiszen félhetünk a másik reakciójától, hogy biztosan azt hiszi, már nem elég érdekes számunkra, és azért nem szeretnénk időt tölteni vele, vagy esetleg megbántjuk őt azzal, hogy nem őt választjuk. Ugyanakkor pedig az is előfordulhat, hogy a másik is vágyik egyedüllétre és például örül, hogy behozhatja magát a kedvenc sorozatával.

Következzen néhány tipp ahhoz, hogy miként érdemes több teret kérni egy kapcsolatban úgy, hogy közben ne bántsuk meg a másikat.

Tervezzétek meg közösen a heteteket!

Egy jó gyakorlat lehet, ha hétvégén közösen átbeszélitek, kinek milyen lesz a következő hete, milyen programok várnak rátok és mire lenne igényetek. Így betervezhetitek a közösen töltött minőségi időket is (tehát nem fogja a másik azt érezni, hogy ő vagy a kapcsolat már kevésbé fontos) és megbeszélhetitek azt is, kinek mikor van lehetősége az önmagával töltött időre. Például, ha az egyik fél épp a barátaival találkozik egy este, akkor az a másik félnek egy jó lehetőség, hogy önmagával töltött időt különítsen el. De akár egy olyan fix napot is kijelölhettek a héten, amikor mindketten az énidőre koncentráltok.

Beszéljetek nyíltan az igényeitekről!

Bármennyire elcsépelt is legyen, valóban a kommunikáció a legfontosabb ennél a témánál is. Mindenkinek máshol van az igényszintje abban, hogy mennyi egyedül töltött és mennyi közösen töltött időre van szüksége. Érdemes ezt először egyénileg átgondolni, majd a másikkal közösen megbeszélni és elmagyarázni azt is, miért fontos olykor egy kicsit távol lenni egymástól. Fontos lehet kimondani azt, hogy ez nem a másik vagy a kapcsolat ellen szól és hogy még mindig ugyanolyan fontos számunkra a másik.

Legyetek kompromisszumképesek!

Ha a beszélgetés során kiderül, hogy eltérőek az igényszintjeitek ebben a témában, akkor gondolkodjatok azon, miként tudtok mégis elégedettek lenni, hol tudtok kompromisszumot találni. Legyetek kreatívak, hiszen mindenkinek más működik és válik be! Ha igénylitek egymás közelségét, akkor akár a lakás különböző pontjaira is elvonulhattok egy kis egyedül töltött időre, de mégsem lesztek túl távol egymástól, így aztán érezhetitek ott helyben is, éppen mire van szükségetek.

Törekedjetek az asszertív kommunikációra!

Amikor elmondjátok egymásnak, hogy mire van szükségetek, próbáljatok reflektálni a saját érzéseitekre. Mondjátok el, hogy miért van erre szükségetek (pl. „Szükségem van az egyedül töltött időre is, mert ekkor tudok feltöltődni és aztán valóban jelen lenni a közös időnk során is…”) és legyetek türelmesek a másikkal, amíg kialakul a megoldás. Kerüljétek el egymás minősítését és a mindig-soha szavakat (pl. „Te sosem értesz meg engem, tudtam, hogy megint ez lesz, olyan önző vagy…”).

Legyetek specifikusak a kéréseitekkel!

Abban, hogy a másik miként fogja fogadni az igényeitek kifejezését, nagy szerepet játszik az is, hogyan fogalmazzátok meg a kéréseteket. Nagy különbség van például aközött, ha azt mondod, „Levegőre van szükségem” vagy ha úgy fogalmazol, „Szeretnék egy kis időt tölteni magammal, hogy olvassam a kedvenc könyvemet”. Utóbbi sokkal specifikusabb, egyértelműbb a másiknak, mint az első, ami beindíthatja a feljebb már említett félelmeket, szorongásokat is.

Fordítsatok kellő figyelmet a minőségi közös időre is!

Ismét visszatérnék a közös heti vagy napi tervezéshez, aminek során egyidejűleg tudtok betervezni énidőt és közös időt is. A külön töltött időket nagyszerűen tudja ellensúlyozni egy randiprogram, amit várhattok és amin valódi jelenléttel, figyelemmel vesztek részt. Ezt is érdemes lehet rendszeresíteni, nekem a kedvenc példám a havi rendszerességű meglepetés vacsi vagy randiest, amit egyszer a pár egyik tagja, legközelebb pedig a másik szervez meg és egészen a megvalósításig titokban is marad a pontos program. Ha egyensúlyban tudjátok tartani a külön és az együtt töltött időt, akkor a kapcsolatotok egyensúlya is nagyobb eséllyel marad meg, ami pedig a párkapcsolati elégedettségetekre is jó hatással lesz.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...