Emberi játszmáink

„Ideje lenne, ha felnőnél!”, „Állandóan nyaggat engem!” „Úgy viselkedik, mint az anyám!”, „Úgy bánik velem, mint egy gyerekkel!”

Az alábbi cikkben a tranzakcióanalízis segítségével szeretnék fényt deríteni arra, hogy miért jelenhetnek meg a fenti mondatok egy párkapcsolaton vagy egy családon belül. Az egészségesebb és teljesebb kapcsolatok kialakítására való törekvésben a tranzakcióanalízis (TA) felbecsülhetetlen értékű eszközként szolgál. A tranzakcióanalízis egy pszichoanalitikus elmélet és terápiás módszer, amelyet Eric Berne fejlesztett ki az 1950-es években. A tranzakciók az emberek közötti kommunikációs cserefolyamatokra utalnak. Az én-állapotok – szülő, felnőtt és gyermek – koncepciójában gyökerező TA betekintést nyújt az emberi interakciókba és kommunikációs mintákba. Ezen elvek megértésével és alkalmazásával a személyes kapcsolatokban az egyének nagyobb empátiát tudnak kialakítani, javíthatják a kommunikációt és erősebb kapcsolatokat ápolhatnak a szeretteikkel. Nézzük meg, hogyan lehet a szülő-felnőtt-gyermek modellt felhasználni a magánéleti kapcsolatok javítására.

A szülői én-állapotot az olyan tekintélyszemélyektől, mint a szülők, tanárok vagy gondviselők, tanult viselkedésmódok, hiedelmek és attitűdök befolyásolják. Ez megnyilvánulhat gondoskodó és támogató (gondoskodó szülő) vagy kritikus és irányító (kritikus szülő) formában. A kapcsolatokban a szülő én-állapotból származó interakciók magukban foglalhatják a tanácsadást, az útmutatást vagy a múltbeli tapasztalatokon vagy társadalmi normákon alapuló ítélkezést. Ilyen amikor: A partner a neveltetése vagy kulturális értékei alapján tanácsot ad a másik félnek, gondoskodó vagy kritikus álláspontot felvéve.

A felnőtt én-állapot a racionális gondolkodást, az objektivitást és a problémamegoldást képviseli. A jelen pillanatban működik, az információkat elemzi, döntéseket hoz, és a helyzetekre nem érzelmek vagy múltbeli tapasztalatok, hanem tények és logika alapján reagál. A felnőtt én-állapotból származó interakciókat a nyitottság, a kíváncsiság és az új perspektívák felfedezésére való hajlandóság jellemzi. Ilyen amikor: Konstruktív beszélgetés a partnerrel egy konfliktus megoldására, a megoldások megtalálására és egymás álláspontjának megértésére összpontosítva, ítélkezés nélkül.

A gyermeki én-állapot magában foglalja a gyermekkori érzelmeket, emlékeket és tapasztalatokat. Ez felosztható a szabad gyermekre, amely spontaneitást, kreativitást és játékosságot fejez ki, és az alkalmazkodó gyermekre, amely a tanult viselkedési és érzelmi mintákhoz ragaszkodik. A gyermek én-állapotból származó interakciók magukban foglalhatják az öröm, az izgalom, a félelem vagy a sebezhetőség kifejezését. Ilyen amikor: A gyermekkori emlékek felelevenítése vagy játékos tevékenységek végzése a partnerrel, hogy elősegítsék az érzelmi kötődést és a spontaneitást a kapcsolatban.

Egy családi dinamikán belül olyan könnyű lehet belecsúszni a fenti én-állapotokba. Az én-állapotok a felnőtt gyermekek és szüleik között is igazán nyilvánvalóak lehetnek. Például amikor átlépjük a gyermekkori otthonunk küszöbét, a gyermeki állapotba léphetünk, ironikus módon a szüleink a felnőtt állapotban találkoznak velünk, így különösen tudatosan kell viselkednünk, hogy a felnőtt állapotban legyünk. Van úgy, hogy a pár egy tagja, de akár mindketten is azt érezhetik, hogy a partnerük a szülőjükké vált, aki megmondja nekik, hogy mit tegyenek stb. Ez pedig ahhoz vezet, hogy automatikusan átcsúsznak a gyermeki állapotba, ami konfliktushoz vezethet a kapcsolatban, és olyan mondatokhoz, mint „úgy viselkedik, mint az anyám”. El kell azonban mondani, hogy mindenkinek egyéni felelőssége, hogy tudja, milyen én-állapotban van, ezért érdemes lehet tudatosítani, hogy mikor csúszunk át a gyermek, a szülő vagy a felnőtt állapotba.

Mit tehetünk?

Az én-állapotok felismerése: Kezdd azzal, hogy különböző helyzetekben azonosítod saját és partnered én-állapotait. Vedd észre azokat a viselkedésmintákat, kommunikációs stílusokat és érzelmi reakciókat, amelyek megfelelnek a szülő, felnőtt és gyermek én-állapotoknak. A fokozott tudatosság lehetővé teszi a tudatosabb és szándékosabb interakciókat.

A felnőtt-felnőtt kommunikáció elősegítése: Törekedj a kommunikációra a felnőtt én-állapotodból kiindulva, ahol mindketten nyílt, őszinte és tiszteletteljes párbeszédet folytattok. Fókuszálj az aktív hallgatásra, az empatikus megértésre és az együttműködő problémamegoldásra. Kerüld a szülő-gyermek dinamikába való belecsúszást, ahol az egyikőtök szülői vagy gyermeki szerepet vállal, ami konfliktushoz és nehezteléshez vezethet.

Navigálás a szülő-gyermek interakciókban: Szülői vagy gyermeki én-állapotok jelennek meg az interakciókban, vizsgáld meg a mögöttes dinamikát és annak hatását a kapcsolatra. Gyakorold az egészséges határok felállítását, az igények magabiztos kifejezését és a nem hasznos kommunikációs vagy viselkedési minták kezelését. Törekedj a kapcsolaton belül a gondoskodó támogatás és az autonómia egyensúlyára.

Dr. Truzsi Alexandra
Dr. Truzsi Alexandra
Egyetemi adjunktus, pszichológus jelölt vagyok. Gyermekkorom óta fontos számomra a környezet védelme, valamint rendkívüli módon érdeklődöm az emberek személyisége és segítése iránt, mely a folyamatos tanulásom katalizátora egészen a mai napig. A pszichológia alapképzést 2022-ben, és jelenleg a pszichológia mesterképzést is (tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon) a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetében folytatom, ahol 2024 júniusában fogok végezni. Továbbá szenvedélyesen szeretek festeni. Az általam készített intuitív alkotásokkal és bejegyzésekkel, célom az olvasás és a művészet szeretetének népszerűsítése, melyek legtöbbször pszichológiai gondolatokkal aláfestve jelennek meg a @truzs.art instagram oldalamon.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...