Egészséges-e a féltékenység egy kapcsolatban?

A féltékenység összetett érzelem, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Mi különbözteti meg az egészséges és az egészségtelen féltékenységet egy kapcsolatban? Hogyan kezeljük, ha felüti a fejét a zöld szemű szörny a kapcsolatainkban? Cikkünkben többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.

A romantikus féltékenység az az érzelmi élmény, amikor egy kapcsolatban veszélyeztetve érezzük magunkat egy rivális vagy potenciális vetélytárs vélt vagy valós fenyegetése miatt. Ez az érzés gyakran akkor jelenik meg, amikor úgy véljük, hogy a partnerünk fizikailag vagy érzelmileg mással van kapcsolatban. Azt pedig fontos kiemelni, hogy a féltékenység kis dózisban még a legstabilabb kapcsolatokban és az érzelmileg elkötelezett romantikus partnereknél is megjelenhet.

A féltékenység jelei egy párkapcsolatban

Először is nézzük meg, melyek a féltékenység megnyilvánulásának legtipikusabb és leggyakoribb jelei!

  1. Folyamatosan ellenőrzöd a partnered tevékenységét, például a telefonját, a közösségi média fiókjait vagy a tartózkodási helyét.
  2. Gyanakvó vagy a párod másokkal való kapcsolataival, legyenek azok munkatársak vagy barátok.
  3. Fenyegetve érzed magad a párod múltbeli kapcsolatai miatt – még akkor is, ha a volt partnerrel nincs is meglévő kapcsolata a másiknak.
  4. Gyakran vagy elégedetlen és az a meggyőződésed, hogy nem vagy elég jó a párod számára.
  5. Hajlamos vagy birtokló viselkedésre, amely kontrollálóvá válhat.
  6. Gyakran vádolod a másikat olyan dolgokkal, melyre nincsenek bizonyítékok.

Normális-e a féltékenység egy kapcsolatban?

A féltékenység megtapasztalása természetes reakció, amikor egy szoros kapcsolat veszélybe kerül egy másik személy részéről. A féltékenységet tekinthetjük tehát egy helyzetre adott indokolt érzelmi reakciónak is. Ilyen helyzetekben fontos, hogy felmérjük, mit tesz a másik, ami miatt féltékennyé válunk. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk a partnerünk viselkedését, könnyebben megláthatjuk, hogy jogos volt-e a féltékenységünk.

A tanulmányok a féltékenységet az alacsony önértékeléssel, az alacsony önbizalommal, és leggyakrabban a bizonytalan kapcsolat jeleként hozzák összefüggésbe. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a bizonytalanság egy kapcsolatban nem a semmiből bukkan fel.

Így fontos, hogy megvizsgáljuk, mik azok a tényezők, amelyek aláássák a kapcsolat biztonságát. Fontos, hogy erről tudjunk kommunikálni és vegyük komolyan, ha a párunk féltékeny. Ideális esetben a partnerünknek megnyugtató választ kell adnia kételyeinkre és fontos megbeszélni, feltárni, mi váltotta ki a féltékenységi reakciót.

Egészséges és egészségtelen féltékenység

Talán meglepő lehet, ám kis mennyiségben a féltékenység pozitívan befolyásolhatja a kapcsolatot és ezáltal erősebbé teheti azt. Egyeseket a féltékenység érzése arra motiválhat, hogy erősebb köteléket építsenek ki a partnerükkel.

Ha azonban a féltékenység túlzott mértékűvé válik, és akadályozza az intimitás elmélyítésének és a kapcsolat élvezetének képességét, akkor egészségtelennek minősül. Ennek a megnyilvánulása lehet a vádaskodó viselkedés, irracionális kirohanások, melyek rombolják a párkapcsolatot.

Így kezeljük a zöld szemű szörnyet! 

Ha a párunk féltékenységet mutat, legyünk megértőek és elutasítás helyett próbáljuk megnyugtatni a másikat. Emlékeztessük magunkat, hogy érzelmekkel nem vitatkozhatunk és próbáljuk meg megérteni, mely viselkedésünk válthatta ki a másikból ezt az érzést.

Ha pedig mi magunk küzdünk a féltékenységgel, akkor Seeger DeGeare párterapeuta szerint a következő kérdéseket érdemes feltennünk magunknak:

  • Mi váltja ki benned a féltékenység érzését?
  • Ez az érzés következetesen jelenik meg a kapcsolati történetedben? Korábban is jellemző volt rád, vagy csak ebben a kapcsolatban bukkan fel ez az érzés?
  • Kapcsolódik ez az érzés az életed valamely jelentős eseményéhez? (Valóban a másikról és a kapcsolatról szól, vagy a saját élettörténeted miatt vagy érzékenyebb bizonyos helyzetekre?)
  • Milyen célt szolgál a féltékenység? Valamilyen módon előnyös ez számodra vagy úgy érzed, inkább romboló hatása van?

A féltékenység, amennyiben nem lehet róla beszélni és nem lehet feloldani, igencsak felemésztő és kimerítő hatással jár nem csak a párkapcsolatra, de a mentális jóllétre nézve is. Így mindenképpen érdemes kommunikálni róla a másikkal, ha pedig úgy érzitek, ebben segítségre van szükségetek, bátran keressetek fel szakembert.

Felhasznált forrás:

https://www.paired.com/articles/is-jealousy-healthy-in-a-relationship

 

 

 

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...