Ezért alakulhat ki az önelhagyás

Az önelhagyás, vagyis a self-abandonment, számos okból kialakulhat. Ezek az okok gyakran mélyen gyökereznek az egyén múltjában és személyiségében. Az alábbiakban bemutatjuk az önelhagyás leggyakoribb okait, hogy jobban megérthessük, miért alakul ki ez az állapot.

1. Gyermekkori tapasztalatok

Az önelhagyás egyik leggyakoribb oka a gyermekkori tapasztalatokban keresendő. Azok a gyerekek, akik nem kapták meg a megfelelő érzelmi támogatást és törődést a szüleiktől, gyakran felnőttkorukban is hajlamosak figyelmen kívül hagyni saját szükségleteiket. Az érzelmi elhanyagolás, a bántalmazás vagy a túlzott kritikák mind hozzájárulhatnak az önelhagyás kialakulásához.

2. Alacsony önértékelés

Az alacsony önértékelés szintén gyakori oka az önelhagyásnak. Azok az emberek, akik nem hisznek önmagukban és értékeikben, hajlamosak arra, hogy mások szükségleteit előtérbe helyezzék a sajátjuk helyett. Ez az érzés gyakran a gyermekkori tapasztalatokból ered, de felnőttkorban is kialakulhat, például negatív kapcsolatok vagy kudarcok következtében.

3. Társadalmi elvárások

A társadalmi elvárások is hozzájárulhatnak az önelhagyáshoz. A mai társadalom gyakran azt sugallja, hogy az önzetlenség és az áldozatkészség pozitív tulajdonságok, míg az önmagunkkal való törődés önző és helytelen. Ezek az üzenetek különösen erősek lehetnek a nőkkel szemben, akik gyakran úgy érzik, hogy mindig mások szükségleteit kell előtérbe helyezniük.

4. Perfekcionizmus

A perfekcionizmus is gyakori oka az önelhagyásnak. Azok az emberek, akik mindig tökéletesen akarnak teljesíteni, gyakran figyelmen kívül hagyják saját szükségleteiket, hogy megfeleljenek a magas elvárásaiknak. Ez a fajta hozzáállás hosszú távon kimerítő és egészségtelen lehet, és könnyen vezethet az önelhagyáshoz.

5. Félelem az elutasítástól

A félelem az elutasítástól szintén hozzájárulhat az önelhagyáshoz. Azok az emberek, akik félnek attól, hogy nem fogadják el vagy elutasítják őket, gyakran hajlamosak arra, hogy mások igényeit helyezzék előtérbe, hogy elkerüljék az elutasítást. Ez a viselkedés azonban hosszú távon önromboló lehet, mivel az egyén saját szükségleteit és érzéseit figyelmen kívül hagyja.

Az önelhagyás számos okból kialakulhat, beleértve a gyermekkori tapasztalatokat, az alacsony önértékelést, a társadalmi elvárásokat, a perfectionizmust és a félelmet az elutasítástól. Az okok megértése segíthet abban, hogy felismerjük az önelhagyás jeleit és lépéseket tegyünk a saját szükségleteink és érzéseink figyelembevételére és gondozására.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...