Az önelhagyás 5 jele

Az önelhagyás, vagy más néven self-abandonment, olyan állapot, amikor valaki figyelmen kívül hagyja saját szükségleteit és érzéseit, és nem gondoskodik önmagáról megfelelően. Ez a jelenség hosszú távon komoly negatív hatással lehet az egyén mentális és fizikai egészségére. Az alábbiakban bemutatjuk az önelhagyás leggyakoribb jeleit.

1. Állandó fáradtság és kimerültség

Az önelhagyás egyik leggyakoribb jele az állandó fáradtság és kimerültség érzése. Ha valaki folyamatosan figyelmen kívül hagyja a saját szükségleteit, és nem szán időt a pihenésre és regenerálódásra, akkor előbb-utóbb teljesen kimerülhet. Ez nemcsak a mentális egészségre, hanem a fizikai állapotra is negatív hatással van.

2. Érzelmi labilitás

Az önelhagyás gyakran érzelmi labilitáshoz vezet. Az érintettek hangulata gyakran változik, és nehezen kezelik az érzelmeiket. Gyakoriak lehetnek a szorongásos és depressziós epizódok, valamint az érzelmi kirohanások, amelyek mind a saját szükségletek figyelmen kívül hagyásának következményei.

3. Alacsony önértékelés

Az önelhagyás egyik jellegzetes tünete az alacsony önértékelés. Az érintettek gyakran érzik úgy, hogy nem érdemlik meg a törődést és a szeretetet, és önmagukat másodlagosnak tekintik másokkal szemben. Ez az érzés hosszú távon súlyosan károsíthatja az önbecsülést és az önbizalmat.

4. Kapcsolati problémák

Az önelhagyás gyakran vezet kapcsolati problémákhoz. Az érintettek hajlamosak arra, hogy túlságosan alkalmazkodjanak mások igényeihez, miközben saját szükségleteiket háttérbe szorítják. Ez hosszú távon elégedetlenséghez és frusztrációhoz vezethet, ami negatívan befolyásolja a kapcsolataikat.

5. Egészségügyi problémák

Az önelhagyás hosszú távon fizikai egészségügyi problémákhoz is vezethet. Az érintettek gyakran nem törődnek megfelelően az egészségükkel, nem táplálkoznak megfelelően, nem mozognak eleget, és nem mennek el rendszeres orvosi vizsgálatokra. Ez mind hozzájárulhat különböző betegségek kialakulásához.

Az önelhagyás komoly problémát jelenthet, amely hosszú távon súlyosan befolyásolja az egyén mentális és fizikai egészségét. Az állandó fáradtság, érzelmi labilitás, alacsony önértékelés, kapcsolati problémák és egészségügyi problémák mind jelei lehetnek ennek az állapotnak. Fontos, hogy felismerjük ezeket a jeleket, és lépéseket tegyünk önmagunk gondozására és az önelhagyás leküzdésére.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...