Mi az a ‘szobatárs hatás’ egy házasságban?

A hosszú távú kapcsolatokban és házasságokban többféle párkapcsolati fázis létezik, valószínűleg számodra is ismerős például a ’mézeshetek’ időszaka, de hallottál már a ’szobatárs fázisról’? Ez a kifejezés az elmúlt hónapokban igencsak népszerűvé vált a közösségi médiában, cikkünkben ezért összefoglaljuk, hogyan ismerhetitek fel, ha rátok is jellemző ez a dinamika és mit tehettek azért, hogy visszatérjen a kapcsolatotokba a romantika.

Ismerős még, amikor a kanapén összebújás a romantika előszobája volt, most pedig a legjobb hely a sorozatok darálásához – külön-külön? És lehet, hogy a jövőről szóló beszélgetéseket felváltották az olyan kérdések, mint hogy például ki felejtette el feltölteni a vécépapírt? Ha mindezt igaznak érzitek a kapcsolatotokra, üdvözlünk a szobatárs fázisban, ami sokkal gyakoribb, mint gondolnátok, és természetesen nem jelenti egy kapcsolat végét.

A szobatárs hatás vagy fázis egy házasságnak vagy hosszabb távú párkapcsolatnak az a szakasza, amikor a párok romantikus partnerek helyett inkább barátoknak vagy lakótársaknak kezdik érezni magukat egymás mellett – a hangsúly a romantikus szerelemről egyszerűen a házastársaddal vagy a pároddal való együttélésre helyeződik át. Ez a dinamika pedig bármelyik hosszú távú kapcsolatban előfordulhat.

A következőkben megnézzük, mi jellemzi ezt az időszakot és hogyan tehettek azért, hogy kilépjetek ebből a dinamikából, hiszen ne feledjétek, az, hogy hosszú távú kapcsolatban éltek, nem jelenti azt, hogy romantika nélküli életre szerződtetek!

A szobatárs hatás jellemzői

  1. A kényelem válik uralkodóvá: A döntések és a napi rutinok inkább arról szólnak, hogy mi a kényelmes, semmint arról, hogy mi segíti elő a kapcsolatot. Például előfordulhat, hogy külön étkeztek az időbeosztás miatt, a beszélgetések pedig inkább a logisztika, mint a kapcsolat körül forognak.
  2. Fizikai intimitás hiánya: Ha a szobatárs fázisban vagytok, valószínű, hogy a fizikai intimitás megritkult. Bár lehet, hogy még mindig szeretitek az ölelkezést, a szexuális életetek már nem élvez prioritást – sőt, lehet, hogy még csak szóba sem kerül.
  3. Elkezdtek külön életet élni: Ha szobatársként viselkedtek, akkor elkezdhetitek a saját igényeiteket a partneretekkel szemben előtérbe helyezni. A felek nagyrészt külön életet élnek, egyéni barátokkal, hobbikkal és időbeosztással. Bár a függetlenség egy szintig egészséges, a közös tevékenységek hiánya szobatársakhoz hasonló dinamikára hasonlíthat.
  4. Kommunikáció hiánya: Azaz a mély beszélgetéseket felváltják a felszínes, rövid információcserék.
  5. A minőségi idő hiánya: Elhalványul az erőfeszítés, hogy randiesteket vagy romantikus programokat szervezzetek. Az együtt töltött idő inkább a háztartás vezetésére vagy a mindennapi logisztikára összpontosít, mint a kapcsolat ápolására.
  6. Az egyedül töltött idő preferálása: Annak ellenére, hogy együtt éltek, inkább egyedül töltitek az időt, nem egymással.
  7. A konfliktusmegoldás hiánya: A konfliktusok elkerülése nem a hatékony kommunikáció, hanem a mögöttes problémák megoldására irányuló befektetés hiánya miatt történhet.
  8. Rutinszerű működés: A kapcsolat kiszámítható rutinná alakul, spontaneitás vagy romantikus gesztusok nélkül. A rutinok ugyan stabilitást biztosítanak, de a szenvedélyt és az izgalmat is csillapíthatják.
  9. Közömbösség: Bár felismerhetitek, hogy valami nem stimmel, mégis általános közömbösség tapasztalható a helyzet orvoslása iránt.

Így lépjetek ki a szobatárs fázisból

Kommunikáljatok: Az első és talán nem meglepő pont, hogy amennyiben realizáljátok, hogy valami megváltozott közöttetek, akkor érdemes erről beszélgetést kezdeményezni! Fogalmazzátok meg, mire lenne igényetek és hallgassátok egymást tisztelettel és azzal a céllal, hogy közösen dolgozzatok a kapcsolaton.

Töltsetek együtt minél több minőségi időt: A kulcs az, hogy a napi rutinokon és kötelezettségeken kívül is töltsetek együtt minőségi időt. Szervezzetek meglepetéseket, randiesteket egymásnak, amelyek kizökkentenek titeket a megszokott rutinból és környezetből, így a romantika is ismét napirendre kerülhet.

Élesszétek újra az intimitást: Próbáljátok meg visszaállítani az intimitást a kapcsolatotokban, olyan apró gesztusokkal, mint a kézfogás, az ölelés vagy az összebújás. Fedezzétek fel a szexen túli intimitás formáit, és ezáltal a szexuális energia is könnyebben visszatér.

Foglalkozzatok a problémákkal: Dolgozzatok együtt a mögöttes konfliktusok kezelésén és megoldásán, amelyek hozzájárulhattak az érzelmi eltávolodáshoz. Legyetek őszinték az érzéseitekkel kapcsolatban és adjatok teret egymásnak, hogy mindenki kifejthesse a saját nézőpontját.

Hozzátok vissza a spontaneitást: Való igaz, hogy a spontaneitás ritkulhat, ha együtt éltek. Érdemes azonban megpróbálnotok visszahozni ezt az energiát azzal, hogy a meglepetés vagy a spontaneitás elemeit alkalmazzátok, például meglephetitek egymást váratlan ajándékokkal, üzenetekkel vagy spontán meglepetés programokat is szervezhettek egymásnak.

Menjetek párterápiára: Ha megrekedtek a szobatárs fázisban, nehéz lehet kimozdulni belőle, és ezzel nem vagytok egyedül. Ha úgy érzitek, nehezen tudjátok újra lángra lobbantani a szikrát, hasznos lehet egy szakember bevonása.

Felhasznált forrás:

https://www.paired.com/articles/roommate-stage-of-marriage

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...