Stresszkezelési kisokos otthonra

Sajnos olyan időket élünk, ahol nap mint nap találkozunk stresszt kiváltó ingerekkel. A világjárvány önmagában is egy bizonytalanságot szülő élethelyzet. A legtöbb ember négy fal közé kényszerült – ki egyedül, ki párban, ki gyerekekkel –, ami a szabadságérzetünkre is kihatással van. Természetesen az intézkedések az emberek testi egészségéért vannak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az élet attól még folytatódik, így gördíthetünk magunk előtt más stresszfaktorokat is. Ilyen egy munkahely megszűnése, párkapcsolat felbomlása, szeretteink elvesztése, általános aggodalom a jövőt illetően, stb.

Mi is a stressz valójában? Milyen tünetekre figyelj?

Hangulati változások. Amikor stressz ér, megfigyelheted magadon, hogy hirtelen haragra gerjedsz, akár olyan dolgok miatt is, amikre alapesetben nem is reagálsz. A lobbanékonyság ilyenkor teljesen természetes folyamat, hiszen ahogy gyűlik az energia, egy ideig tudod csak elnyomni, de egyszer ki tud robbanni.

Tenni akarás, nyugtalanság. Az állandó mozgolódás, pihenésre való képtelenség is lehet egy tünet. Ilyenkor fizikailag sem vagy képes egy helyben maradni, úgy érzed, hogy tenned kell valamit. Ez azzal áll összefüggésben, hogy az ember alapvetően nehezen viseli, amikor olyanra kell várni, ami nem rajta múlik. Azáltal, hogy folyamatosan cselekszel, igyekszel azt a képet erősíteni, hogy te teszel valamit.

Szívproblémák. Akár a szívet érintő rendellenességeket is érezheted, amikor a stresszel találkozol. Ilyenkor megfigyelheted, hogy a szíved kihagy egy ütemet, gyorsan ver, stb. Fontos, hogyha sok rosszullétet tapasztalsz, akkor azonnal fordulj kardiológushoz!

Koncentrálási problémák. Amikor az életben nehezebb időszakhoz érsz, előfordulhat, hogy hirtelen nem tudod követni a szálakat, elfelejted, hogy mi a teendőd, sok minden kimegy a fejedből. Ha nehezebben koncentrálsz, akkor megerőltetőbb is fenntartani a figyelmet, így sokszor előfordulhat hiányos vagy hibás munkavégzés.

Kimerültség. Az állandó aggodalom nyilvánvalóan kimeríti a testi-lelki erőforrásokat is, így nem csoda, ha előbb vagy utóbb elérsz arra a pontra, mikor nem bírsz ébren maradni, amikor érzed azt az elemi fáradtságot, ami azt sugallja, hogy aludj még egy kicsit. Ilyenkor néha jobbat teszel, ha engedsz a szervezeted kívánságának, hogy később mihamarabb rendet tudj pakolni a fejedben!

Mit tehetsz önállóan, ha úgy érzed, gyűlnek a felhők a fejed fölött?

  • Beszélj!

Hihetetlen, mennyi energiát tud adni, ha elmeséled a benned uralkodó érzéseket valakinek! Szerencsére ezt online vagy telefonos módon is intézheted, a lényeg, hogy ne hagyd, hogy összegyűljön benned a sok negatívum. Keress valakit a környezetedben, akinek kertelés és a szavak megválogatása nélkül „dühönghetsz” kicsit! Akár szólhatsz is előre az illetőnek, hogy nem feltétlenül kell problémát megoldania, csak hallgasson meg!

  • Állj meg!

Minden embernek van egy kapaszkodó az életében, ami megnyugtatja egy kicsit. Keresd meg a saját hobbidat, „nyugtatódat”! Lehet ez egy séta, házimunka, zenehallgatás, de lehet akár a szimpla csend! A lényeg, hogy keress a napodban legalább 5 percet, ami csak rólad szól, amit csak azért csinálsz, hogy „ne csinálj semmit”! A szellemi pihenés épp olyan fontos a szervezetednek, mint az alvás!

  • Tervezz!

Igazán megnyugtató tud lenni, amikor előre tudod, hogy mi fog történni. Még megnyugtatóbb, hogyha te magad döntöd el, mi és mikor fog történni. Tervezd meg a hetedet, ha szükséges, igyekezd beosztani a menetrendedet a munkába, és akár ki is ragaszthatod a falra, mint az iskolában az órarendet! Tanuld meg tartani a kereteket, ha nem muszáj, ne dolgozz munkaidő után, szánj a heti „órarendedbe” én-időt is!

  • Alakíts ki rutint!

A (nagyrészt) tartható ütemterven kívül nagy segítség tud lenni a rutin! Ne feledd, nem egy-két nap vagy hét alatt alakul ki, engedd meg magadnak, hogy megszokd! Próbálj meg olyan rutinokat kitalálni magadnak, amik segítik a nap elindítását vagy lezárását! A hétvégék szóljanak rólad, a heti munka után próbálj minél több szabadtéri programot szervezni magadnak!

A megoldás mindig egy egyénre illeszthető rá, így eltelhet egy kis időbe, míg megtalálod a saját ritmusodhoz illő utat, ami segít megküzdeni az alap stresszel, amit a világjárvány kivált. Természetesen, ha azt érzed, hogy komoly fizikai kihatása van a szorongásodnak, stresszhelyzetednek vagy az alapvető működésedet gátló stressz alakul ki, azonnal keress fel szakembert! Sajnos sokszor okozhat akár szervi problémákat is, így mindenképpen szükséges szakembert bevonni, ha azt tapasztalod, hogy egyedül már nem megy!

Képek forrása: Pexels

Szántó-Kiss Zsófia
Szántó-Kiss Zsófia
Szántó-Kiss Zsófia vagyok, okleveles pszichológus, tanácsadó szakpszichológus jelölt. Munkám során gyakran találkozom önismereti vagy „én” kérdésekkel. Hiszem, hogy a megoldás mindig egyénre szabott. Mindenkinek szüksége van egy lelki akkumulátorra, és ha ezt megtaláltuk az életben, később önmagunkat is segítség nélkül tudjuk tölteni.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...