A valódi intimitás jóval túlmutat a szexualitáson – te melyik szinten vagy?

Sokan vannak, akik, ha meghallják az intimitás szót, azonnal a szexre gondolnak. Nem tévednek annyira nagyot, hiszen jelentős részét teszi ki, ugyanakkor annál azért jóval tágabb ez a terület. Ha szinonimákat kellene keresni, azt mondanám, a kapcsolatban megélt bensőségesség, meghittség jelenti az intimitást. Ezt pedig az élet sokféle területén megélhetjük.

Intimitás minden nap

Az apróságoknak, kis érintéseknek, egymásért megtett szívességeknek sokkal nagyobb szerepe van, mint sokan hiszik. A reggeli kávé, amit gondoskodásból elkészítünk a másiknak, egy simogatás, ha elmegy mellettünk, egy ölelés, mikor hazaérünk munkából, a jóéjt-puszi – ezek mind-mind olyan dolgok, amiket minden egyes nap megtehetünk a párkapcsolatunkért. Nem igényelnek sok időt, mindössze napi néhány percet, viszont hangsúlyosan mutatják, hogy fontos nekünk a másik. Hogy szeretnénk a kedvére tenni. Szeretnénk, hogy boldog legyen. És ezért tudatosan teszünk is minden nap. Ráadásul egyébként a jó szexuális élet működtetése is könnyebb akkor, ha egymás testének látványa és érintése mindennapos jelenség. Ha ez nem történik meg, a szexuális együttlétek alkalmával is nehezebb lehet a ráhangolódás. A napi intimitás meglétére érdemes egy pár mindkét tagjának aktív figyelmet fordítani, és végiggondolni, átbeszélni azt, ki mi által tudja közelebb érezni magát a másikhoz.

Intimitás a kommunikációban

Sokan vannak, akik azt mondják, nem megfelelő köztük a kommunikáció, nem érzik azt, hogy közelebb kerülnének egymáshoz általa. De közben arról is beszámolnak, hogy a mindennapjaikat jól menedzselik, logisztikai kérdésekben könnyen tudnak egyeztetni. Hol van akkor hát az elcsúszás? Gary Smalley, családokkal foglalkozó szakember úgy gondolta, a kommunikációban az intimitás 5 szintjén lehetünk a sablonoktól a teljes intimitásig. Amikor a sablonok szintjén kommunikálunk egymással, akkor általában kevés valódi érdeklődés áll a kérdéseink, felvetéseink mögött. Tipikusan azok a beszélgetések tartoznak ide, amikor valamelyik közösségi média platformon évente ,,boldog szülinapot’’ kívánunk egy távoli ismerősünknek, és akkor már illemből megkérdezzük hogy van. Ismerős mindenkinek a ,,szia, boldog szülinapot, amúgy mizu?’’ kérdés és a teljesen sematikus ,,szia, köszi szépen, nem sok minden. Veled?’’ válasz? Ha igen, akkor most már azt is tudod, hogy ilyenkor a sablonok szintjén kommunikálsz!

A felszínes kommunikáció második szintje a tények nevet viseli. Itt legalább már osztunk meg információkat, akár még érdeklődünk is, de nem igazán vonódunk be, az érzelmek megosztása nem jellemző. Ide tartoznak azok a nagyon gyakori családi logisztikát érintő kérdések, hogy ki intézi a bevásárlást, megy a gyerekekért stb. Sokan vannak, akik ezen a szinten jól működnek együtt, de mégis távol érzik magukat egymástól. Ez azért van, mert az ilyen beszélgetések – amelyek egyébként ugyanúgy fontosak egy család, pár életében – mellett nem találnak időt, alkalmat vagy kapacitást arra, hogy mélyebb beszélgetéseket is folytassanak.

A bátrabbak már a vélemények és ötletek szintjéig is elmerészkednek. Ez már több bizalmat igényel egymás felé, ráadásul magában hordozza annak a veszélyét is, hogy a két egyén véleménye eltér, és így esetleg konfliktusba keverednek.

Ha elérjük az érzelmek szintjét, már szuper helyen vagyunk! Bár még van bennünk egy kis félsz, hogy kitárulkozunk, felfedjük magunkat, ezáltal sebezhetővé válunk, vagy éppen amiatt, hogy mit gondol majd rólunk a másik, de ez már nem olyan szintű, hogy meggátolja az érzelemkifejezést!

Az intimitás szintjén pedig már egyáltalán nem kell félni a megbélyegzéstől, a másikkal lenni annyira természetes, hogy nyugodtan ki lehet fejezni bármit, amit érzünk. Azok lehetünk, akik vagyunk, félelem nélkül. Ez az, ami igazán őszinte, szeretetteljes kommunikációnak hívhatunk, amelyben mindkét fél igényei kimondódhatnak, és meg is hallja őket a másik.

Fontos törekedni rá, hogy kommunikációnk haladjon az egyre mélyebb szintek felé. Legyünk türelmesek, ha már esetleg régebb óta megcsappant a köztünk lévő interakciók mennyisége, ne akarjunk azonnal az érzések szintjére ugrani! Kezdjünk el szépen lassan haladni, egyre mélyülő témákkal, olyan ütemben, ahogy az mindenkinek kényelmes! Ne feledjük azt sem, hogy nem kell mindig az intimitás szintjén lenni! Időnként csak egy gyors logisztikai egyeztetésre van szükség, vagy éppen idő, és ez teljesen rendben van. De érdemes rá törekedni, hogy legyenek élményeink a mélyebb szintekről is!

Tamás-Zaka Dóra
Tamás-Zaka Dóra
Tamás-Zaka Dóra vagyok, tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő pár-és családterapeuta. Munkámat részben egy Pedagógiai Szakszolgálatnál, részben a kolléganőmmel megálmodott Relation-Ship pár-és családterápiás szolgáltatás keretein belül végzem. Szakmai szemléletmódom alapvetően a rendszerszemléletre épül: arra, hogy mindannyian hatással vagyunk a környezetünkben élőkre. Fontosnak tartom továbbá a pszichoedukációt, és szeretném, ha idővel a pszichológushoz járás nem járna stigmatizáltsággal, hanem a tudatos és önreflektív élet egyik mutatója lehetne.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...