Szervezett szexmenetek, avagy hogyan találjunk vissza egymáshoz gyermekvállalás után

Miért olyan fontos, hogy gyermekszületés után a szülők szexuálisan visszataláljanak egymáshoz?

A gyermekszületés az élet egyik legmeghatározóbb élménye, amely sok kihívással is jár. A szülők életének dinamikája jelentősen megváltozik, amikor új családtag érkezik. Az éjszakai ébrenlétek, az állandó gondoskodás és a mindennapi stressz jelentősen korlátozhatják a szülők intim kapcsolatát. Az intimitás hiánya gyakran állandó konfliktusokhoz vezethet a párunkkal, ami pedig hosszútávon káros hatással lehet az erős alapokra épült kapcsolatokra is.

A szexuális élet folytatása/újrakezdése a gyermekszületés után fontos szerepet játszik a szülők kapcsolatának megerősítésében. Az intim kapcsolat segít a szülőknek abban, hogy időt szánjanak egymásra, erősítsék az érzelmi kötődést. Mindez pedig elősegíti az egészséges kommunikációt és a másik érzelmeinek megértést, ami fontos ahhoz, hogy anya is, mint nő és apa is, mint férfi jól legyen,  ezáltal pedig az egész család harmonikusan működjön.

Miért olyan fontos erre tudatosan odafigyelnünk?

A szülővé váláskor egy olyan új, ismeretlen szerepkörbe kerülünk, ami spirálként tud elnyelni minket, ha nem figyelünk oda. Mit is jelent ez? Az anyaság és az apaság feladatai főként a korai években a napunk legnagyobb részét kitölti. Jellemzően azonban az anyáknál okozhat hosszútávon gondot, hogy a gyermek gondozása során ők maguk „elvesznek” – ahogy mondani szokták „csak anyák” lesznek. Csalafinta zsákutca ez, mert miközben csemetéjüknek a legjobbat akarják és meg is tesznek érte mindent, nekik fogalmuk sincs, miből tölthetnék fel egyre apadó tartalékjaikat. Ha az anyák „csak anyaként” gondolnak magukra, akkor a párjuknak is egyre nehezebb lesz előcsalogatni a bennük rejlő nőt. Persze az is előfordulhat, hogy párunk látja bennünk „csak” gyermeke édesanyját és ebbe a szerepkörbe szépen lassan „beskatulyázódik” az anya a gyermekvállalás után.

Mit tehetünk?

  • Beszéljünk őszintén a párunkkal arról, hogy mit élünk át!
  • Mondjuk el, hogy a mindennapi terhek lemerítenek mindkettőnket és merjük kimondani, hogy ha ezért lankad az egymás iránti szexuális vágy!
  • Gondolkodjunk együtt azon, hogyan tudnánk az intimitást visszahozni az életünkbe!
  • Fogadjuk el, hogy az intimitás megteremtése időbe telik, és türelmesnek kell lennünk egymással, hiszen a szülők közti harmónia a család egészére kihatással van.
  • Ne fedjük le az ezzel kapcsolatos gondolatainkat arra hivatkozva, hogy ha nagyobbak lesznek a gyerekek, majd akkor, mint nő és férfi is találunk visszautat egymáshoz!
  • Vigyázzunk, mert a párkapcsolati homokóránk nem áll le, és ha nincs, ami néha megfordítsa, akkor az évek során beszáradt homokot később már nehéz lesz újra mozgásra bírni!

Fontos megértenünk, hogy ezeket a legtöbb friss szülő átéli. Ezért nem szabad okolnunk sem magunkat, sem a párunkat. A gyermekvállalás egy édes teher, gyermekeink pedig egy kalandos önismereti útra hívnak minket, amely során nem csak az ő kis életük terelgetése, de a mi saját életünk újrakeretezése is főszerepet kap. Kemény feladat ez, de ha nem problémaként kezeljük, és nem a múltbeli életünk iránt sóvárgunk, akkor izgalmas lehetőségeket tartogathat magában.

Magyar Nikoletta
Magyar Nikoletta
Amikor a tervezett utunkon haladunk és jól vesszük az elénk kerülő akadályokat, akkor kiegyensúlyozottak vagyunk, belső harmóniánkat meg tudjuk teremteni, tudunk ebből erőt meríteni az út további részén minket érő kihívásokhoz. Előfordul azonban olykor, hogy a túl nagy akadályok lemerítik készleteinket, esetleg elgondolkodtatnak minket arról, hogy a helyes úton járunk-e. Amikor megtorpanunk, jól jöhet egy szakértő útitárs, akit szívesen bevonnánk lelkünk mélyében kavargó gondolatokba, érzésekbe, aki előtt könnyedén, az ítélkezéstől nem tartva beszélünk aggodalmainkról, félelmeinkről, akit beavatunk a vágyainkba, álmainkba. A segítő beszélgetések során igyekszek adni egy olyan mankót, amire támaszkodva az önálló belső munka során megélheti a kliens, hogy a megoldás és az erő ott van belül. Hiszen minden nap van lehetőségünk megváltani a világunkat, és ha nagyot merünk álmodni, csak nyerhetünk.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...