Stressz vagy kiégés? Így különböztetheted meg a jelekből

Stressz és kiégés: két olyan kifejezés, amelyet gyakran használunk felcserélve, sőt, vállalati környezetben szerzett tapasztalataim is azt mutatják, hogy nem feltétlenül egyértelmű az emberek számára, mi is a különbség a két állapot között. Bár mindkettő negatív hatást gyakorolhat az mentális és fizikai egészségünkre, fontos megérteni a köztük lévő különbségeket, hogy aztán megfelelően kezelhessük őket. Ebben a cikkben éppen ezért arra térünk ki, hogyan győződhetünk meg arról, hogy a stressz vagy a kiégés tüneteit tapasztaljuk-e magunkon.

Először is, mit értünk stressz alatt? A stressz a fizikai és pszichológiai reakciók kombinációja az olyan eseményekre, amelyek kihívást vagy fenyegetést jelentenek számunkra. Amikor egy szoros határidő elkezd nyomasztani vagy amikor egy nehéz beszélgetés előtt állsz, ugyanazok a stresszhormonok árasztanak el, melyek egykor például a kardfogú tigrissel vagy egy medvével szemben is megvédtek egykor. Ez az úgynevezett üss-vagy-fuss reakció, mely évezredekkel ezelőtt a túlélésünket szolgálta.

A WHO meghatározása alapján a kiégést a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz okozza és ahogy az ma már ismert és mi is írtunk róla egy korábbi cikkben, többféle ok is vezethet kiégéshez. Gyakran a hosszan tartó stressz, a túlterheltség és a kimerültség a kiégés okozója, ám a jelentőségteljes munka hiányának érzete vagy éppen az unalom is képes kiégéshez vezetni.

A kiégés általában a hosszasan fennálló, kezeletlen stressz hatására alakul ki és egy folyamatról beszélhetünk, különböző szakaszokkal. Éppen ezért fontos, hogy ha érint is minket a kiégés, azt minél hamarabb elcsípjük, még a folyamat legelején. Szóval nézzük, mik azok a jelek, amikből megállapíthatjuk, stresszel vagy kiégéssel van-e dolgunk!

 1. Aki stresszel, az meg tud küzdeni a nehézségekkel, tudja mozgósítani erőforrásait és be tudja vetni a különféle megküzdési stratégiákat, amik csillapítják a stresszt. Míg aki a kiégést tapasztalja magán, gyakran a legkisebb kihívásokkal sem képes megküzdeni, kimerült, és úgy érezheti, mintha valami kiszívta volna belőle az életet. A kiégett személy gyakran teljesen kiüresedettnek érezheti magát.
 2. Stresszhelyzetben képesek vagyunk eleget tenni a mindennapi feladatoknak és a környezetünk nem tapasztal rajtunk nagy változásokat a stressz-tüneteken túl, azonban aki kiégéssel küzd, az hosszabb, tartósabb időszakon keresztül is kifordulhat magából és a korábban megszokottól ellentétes viselkedéseket tapasztalhatunk: például megbízhatatlanná válik, pedig korábban mindig lehetett rá számítani, elveszti lelkesedését, örömét a mindennapokban stb.
 3. A stressz képes beszűkíteni a gondolkodást, ám jó esetben valahogy képesek vagyunk kezelni a stresszes helyzeteket és tartósan nem rontja a teljesítményünket. A kiégés viszont nehezítheti a koncentrációt, rontja a hatékonyságot, illetve gyakran jár együtt depresszióval és szorongással is.
 4. Amikor stresszelünk, az a testünkben is lenyomatát hagyja: befeszülhetnek a vállaink, a végtagjaink vagy épp a hátunk, megfájdulhat a fejünk és így tovább. A tartósan fennálló stressz – ami a kiégést is okozza a legtöbb esetben -, ennél komolyabb testi tünetekkel, akár testi megbetegedésekkel is együtt járhat, mindemellett az is gyakori tünet, hogy hiába nagyon fáradt az ember, nehézzé válik az elalvás és alvásproblémák is jelentkezhetnek.
 5. Végül, de nem utolsósorban, Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus szerint a kiégés során 12 szakaszon megyünk keresztül. Minél korábbi szakaszban felismerjük, hogy igazak ránk a jellemzők, annál hamarabb fordulhatunk segítségért és annál könnyebb visszafordítani a folyamatot.
 6. Bizonyítási kényszer, azaz a saját szerethetőségem összekötése a teljesítménnyel
 7. Fokozott erőfeszítések, hogy még többet teljesítsek
 8. A saját igényeim háttérbe szorítása, elhanyagolása
 9. A konfliktusok szőnyeg alá söprése
 10. A szabadidőm elhanyagolása, az értékrendem megváltozása
 11. A problémák tagadása
 12. Visszahúzódás, elmagányosodás
 13. Viselkedésbeli változások
 14. Saját magamtól való elidegenedés, a belső világommal való kapcsolat elvesztése
 15. Belső üresség érzés
 16. Depresszió, az élet értelmének elvesztése
 17. Teljes kiégettség állapota / mentális és fizikai összeomlás

Ha úgy érzed, a fentiek alapján magadra ismersz a kiégés jeleiben, ne vedd félvállról és ne félj segítséget kérni, mert kezelhető, és minél előbb tudsz szakemberhez fordulni, annál könnyebb és gyorsabb lesz a gyógyulás.

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...