Ismerd meg saját érzelmi időjárásod!

Érzelmeink olyanok, akár az időjárás: a vidámság, akár a napsütés, a szomorúság, akár a szemerkélő eső, a düh, akár a készülődő vihar. Ahogy az egyes időjárási állapotok, úgy a bennünk megjelenő érzelmek is folyamatos változásban, mozgásban vannak. Cikkünkben egy olyan kreatív gyakorlatot mutatunk, mely segít az érzésekhez való kapcsolódásban és a heves érzelmek megélésében, elfogadásában is.

Számos metafora használható az érzelmeink leírására és megértésére, ám az időjáráshoz való hasonlítás abban segít, hogy figyelmünket az érzelmek természetére irányítsuk és megértsük, hogyan képesek befolyásolni hangulatunkat úgy, akár a napi időjárás.

Te hogyan csillapítod le heves érzelmeid?

Érzelmeink szabályozására különböző módszereink lehetnek. Az öngondoskodásra szánt idő, úgy mint például az olvasás, főzés, kirándulás, írás, sportolás segíthet az érzelmeink kezelésében és lecsillapításában. Ha szeretnénk közelebb kerülni érzelmeinkhez és megérteni azokat – ami tulajdonképpen az első lépés aztán ahhoz, hogy aztán kezelni tudjuk őket – akkor jó módszer lehet, ha az íráshoz és a művészethez fordulunk. A papír egy olyan biztonságos hely, ahova kiönthetsz mindent, ami benned van, ráadásul arra is lehetőséget ad, hogy rátekints arra, mi zajlik benned, ez pedig nagyban segíthet a megértésben, átkeretezésben és továbblépésben.

Egyetlen érzelmi állapot sem állandó

Érzelmeinkre hasznos úgy ránézni, akár az időjárás előrejelzésre: emlékeztessük magunkat, hogy nem tart örökké, bármit is érzünk, és ahogy az aktuális időjárás, úgy érzelmeink is folyamatos változásban vannak. Tehát egészen biztosan nem fogunk benne ragadni az aktuális érzésünkben, viszont tehetünk magunkért valamit, amíg elmúlik a vihar.

Kreatív gyakorlat az érzelmeinkhez való kapcsolódáshoz

A következőkben szeretnénk mutatni egy gyakorlatot, mely akár az öngondoskodás, az önmagunkkal eltöltött minőségi idő része is lehet, és segíthet a bennünk zajló folyamatok megértésében és az érzelmeinkhez való kapcsolódásban.

Keress egy nyugodt helyet, ahol egy kicsit magadra tudsz figyelni. Csukd be a szemed és lazítsd el a végtagjaid, engedd le a vállad, és ahol szorítást érzel a testedben, ott próbálj meg lazítani. Miután úgy érzed, ráhangolódtál a gyakorlatra és relaxált állapotba kerültél, figyeld meg, milyen érzések, gondolatok és milyen hangulat van benned. Melyik időjáráshoz hasonlít a belső állapotod?

Ha megformálódott benned egy kép egy időjárási jelenségről, egy tájképről, nyisd ki a szemed és próbáld meg ezt a képet megalkotni egy papír és néhány színes ceruza vagy toll segítségével. Készíthetsz kollázst is, de akár festhetsz is, a lényeg, hogy megformáld és egyben külsővé tedd azt, ami benned zajlik. Egy másik lapra aztán írd le, milyen gondolatok jutnak eszedbe az alkotásodról és arról, hogy érzed magad, vajon mi váltotta ki ezt az érzelmi állapotot? Ha egy nehéz érzelmi állapotot tapasztalsz, mire lenne szükséged ahhoz, hogy megküzdj ezzel a helyzettel, amíg a ’belső időjárásod’ megváltozik? Vajon milyen lesz az ’idő’, amikor változik a jelen állapot? Ha van kedved, erről az elképzelt, vágyott érzelmi állapotról is készíthetsz egy képet.

Olykor az érzelmeink nagyon intenzívek és elárasztók tudnak lenni, ám ha tudjuk, hogy csak ideig-óráig tart intenzitásuk, akkor könnyebb ezeket a hullámvölgyeket átvészelni. Öngondoskodással vagy szakmai segítséggel pedig megtanulhatjuk a megfelelő reakciókat, bármilyen időjárás is uralkodik belső világunkban.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...