Indulataink építő és romboló ereje: így kezeld dühöd, hogy kreatív erővé váljon!

Indulat: egy olyan erő, amely képes rombolni, ámde építeni is. Neked milyen a kapcsolatod az indulataiddal? Mennyire mered azokat megélni és tudod-e, hogy hogyan kezeld őket megfelelően?

Kérlek vegyél elő egy papírt és néhány színes ceruzát. Képzeld el, hogy az indulataidat egy vulkán formájában kell megjelenítened. Rajzold le a benned megszülető belső képet és hagyd, hogy az ösztöneid, az először megjelenő benyomásaid alakítsák a képed.

Hogy néz ki az általad ábrázolt vulkán? Mennyire aktív? Milyen környezetben helyezkedik el? Milyen színek dominálnak a rajzodon? Milyen gondolatok, érzések jutottak eszedbe a rajz megalkotása közben?

Hajlamosak vagyunk szélsőségesen kezelni saját indulatainkat

Általában két megközelítéssel találkozom az indulatok kapcsán: vagy teljesen megpróbáljuk elfojtani őket és például konfliktusokat kerülünk el, vagy épp azzal küzdünk erősen, hogy hogyan kontrolláljuk őket. Amikor ugyanis az indulat jön, akkor megindul minden irányba, de leginkább a legkisebb ellenállás irányába, azaz a szeretteink felé, akik előtt merünk önmagunk lenni. Nyilvánvalóan nem a főnökünknek panaszoljuk el hevesen, hogy mivel nem vagyunk megelégedve az életünkben (ha mégis, akkor legalábbis szuper a köztetek jelen lévő bizalom, mert ez bizony kell az ehhez hasonló megnyíláshoz!). Az első esettel pedig az a gond, hogy ilyenkor a feszültséget elfojtjuk magunkban, ami mentális és fizikai tünetekhez is vezethet idővel.

Az indulatokban rejlő erő szolgálhat is minket

Az indulatok azonban az életünk részét képezik, éppúgy, mint a többi érzelem. Mivel heves formában jelenik meg, meg kell tanulnunk megfelelően kezelni, amelyre szerencsére léteznek technikák. Mi több, érdemes rájuk energiaként, erőként, a szenvedély formájaként is gondolni, ugyanis az indulatok motivációt, löketet adhatnak, illetve hozzájárulhatnak a kreativitáshoz is.

Nézzünk néhány tippet, hogyan tudjuk indulatainkat megfelelő formában megélni és levezetni, és mindezek által teret adni az általa kibontakozó kreativitásnak, energiának is.

  1. Találj egy tevékenységet, mely csökkenti az érzelmi feszültséged. Ennek általában valamilyen aktív tevékenységnek kell lennie, hiszen az indulatok magas energiaszinttel járnak együtt. A mozgás valamilyen formája (pl. séta, futás, úszás, súlyzós edzés stb.) csökkenti a stresszhormonokat és az izmok feszítése-lazítása hozzájárul az érzelmi feszültség levezetéséhez. De éppen ezért a progresszív relaxáció is jól működik: szorítsd ökölbe a kezed, majd lazítsd el, feszíts meg a karod, majd lazítsd el, majd menj végig a testrészeiden hasonlóképp. Csökkentheti az érzelmi feszültséget az írás, a főzés és még számos más tevékenység is – a lényeg, hogy találj egy olyat, mely neked segítségedre válik, hogy ne másokon vezesd le heves érzéseid.
  2. Adj magadnak időt! Szintén fontos, hogy adj időt az indulataid megtapasztalásának. Próbálj ne belekapaszkodni, csak megfigyelni, tudatosítani, elfogadni. Figyeld a testi jelzéseid, és amíg azt érzed, zaklatott vagy, adj időt magadnak megnyugodni. Amikor az érzelmek ilyen hevesen elárasztanak minket, nem vagyunk képesek racionálisan gondolkodni, mivel agyunk logikus gondolkodásért, döntésekért felelős területe blokkolva van. Éppen ezért mindenképpen fontos először az érzelmi feszültséget csökkenteni.
  3. Forgasd kreatív tevékenységekbe saját indulataid! Ahogy azt már említettem, az indulatoknak építő ereje is van. Mivel ez egy szenvedélyes érzelmi állapot, érdemes megpróbálkozni az alkotással is, legyen az írás, festés, rajzolás, vagy bármi egyéb.

3+1. Használd a humort! A humor nagyban képes csökkenteni a stresszt, és mi több, ki is zökkent a feszült állapotból. Szuper megküzdési stratégia, ha öniróniával tudunk ránézni egy-egy helyzetre, akár egy külső perspektívából szemlélve saját magunkat. Ráadásul, a humor is gyakran indít be további kreatív folyamatokat.

 

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...