Extrovertált vagy introvertált? Mi van, ha egyik sem?

Bizonyára hallottál már a különböző személyiségtípusokról, hogy vannak extrovertált emberek, akik leginkább a társas eseményekből töltődnek és vannak introvertáltak, akik viszont inkább a belső világukban szeretnek elmerülni. Ám mi van akkor, ha úgy érzed, valójában egyik típus jellemzőivel sem tudsz igazán azonosulni? Akkor elképzelhető, hogy ambivertált vagy!

Azt gondolom, onnan érdemes indulni, hogy nagyon sok sztereotípia lengi körül az extrovertált és az introvertált személyiségeket. Hallottál már olyat például, hogy extrovertált az, aki a party lelke, aki mindenkivel jóban van, introvertált pedig az, aki félénk és visszahúzódó? Nos, egyik leírás sem fedi teljesen a valóságot.

Az extrovertált és az introvertált személyiségtípust egy skálán érdemes elképzelni, azaz, mindannyiunkban megvan valamennyi mindkét szélsőségből, ám általában valamelyik típus jellemzőit erőteljesebben hozzuk, így határozzunk aztán meg, hogy introvertáltak vagy extrovertáltak vagyunk. Mindemellett a különböző szerepeinkből adódóan számos tulajdonságot felvehetünk a nem automatikus beállítódásunk mellé. Vegyünk például egy alapvetően introvertált egyént, aki azonban vezetői szerepbe kerülve hatékonyan elsajátítja, miként érdemes kapcsolatokat kiépítenie akár addig ismeretlen emberekkel és hogyan tudja magát határozottan képviselni mások előtt.

Ha röviden kellene összefoglalnunk, milyen is egy extrovertált személyiség, azt mondhatnánk, hogy őt a külső ingerek és más emberek társasága tölti fel, míg az introvertáltak az önmagukkal töltött időből tudnak töltekezni. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy extrovertált ne igényelné olykor az én-időt, vagy hogy egy introvertált ne szeretne társaságba járni. A hangsúly azon van, melyik személyiségtípust mi képes úgy igazán feltölteni.

És mi van, ha egyik sem?

Ám mi van akkor, ha úgy érzed, téged egyszerre képesek tölteni a társas események és az egyedüllét is? Előfordulhat, hogy akkor épp a skála közepe körül helyezkedsz el. Ha így van (amit például ebből a személyiségtesztből is kideríthetsz), akkor üdv az ambivertáltak klubjában! Valószínűleg igaz rád, hogy egyszerre vagy képes beszélgetéseket kezdeményezni és figyelmesen hallgatni, illetve igényled a társaságban és az egyedül töltött időt is.

Bár az imént említettem, hogy az introverzió/extroverzió tulajdonképpen egy skála, de hát akkor felmerülhet benned a kérdés, hogy mindannyian ambivertáltak lennénk? Összességében azt mondhatjuk, hogy a társadalom nagyjából 20%-a mondható valóban ambivertáltnak.

Az élet ambivertáltként

 Ambivertáltként valószínűleg megvan az a szupererőd, hogy képes vagy idegenekkel is viszonylag könnyen kapcsolatot teremteni, szeretsz nyitni az emberek felé, ugyanakkor azt is szívesen veszed, ha egyedül kell töltened egy napot. Érdekességképp, egy 2013-as kutatásban Adam Grant, a Pennsylvania Egyetem pszichológusa azt találta, hogy az ambivertáltak jobbak az értékesítésben, mint az intro – vagy extrovertáltak, mivel nagyon jól meg tudják hallgatni ügyfeleiket, ezáltal megismerik igényeiket és aztán határozottan és lelkesen el is tudják adni a terméket minderre alapozva.

Az, hogy mennyire ismerjük (be) saját beállítódásunkat és igényünket, nagyban meghatározza, mennyire megfelelő az a töltődés, amit választunk magunknak. Ambivertáltként fontos a különféle tevékenységek között megtalálni egy jó fajta egyensúlyt, ez pedig sokszor nem is annyira egyszerű. Ha túl sok a szociális kapcsolódás, kimerültséget élhetsz meg ambivertáltként, ha pedig túlsúlyba kerülnek az egyedüli tevékenységek, demotiválttá válhatsz. Szóval fontos, hogy folyamatosan monitorozd, mennyire vannak egyensúlyban a különféle kikapcsolódási fajták az életedben és a saját működésednek megfelelően tervezd meg a szabadidőd.

Tippek, hogy elkerüld a kiégést ambivertáltként

Vannak dolgok, amikre érdemes figyelni akkor is, ha egyszerre tudunk extrovertáltként és introvertáltként működni, annak érdekében, hogy elkerüljük a kiégést és hogy mentálisan jól érezzük magunkat.

  • Ambivertáltként több magányra van szükséged, mint egy extrovertáltnak. Tervezz be olyan időszakokat a heted során, amikor el tudsz mélyülni és tudsz önmagaddal időt tölteni.
  • Azonban több társaságra és kapcsolódásra is van szükséged, mint egy introvertáltnak, így az is fontos, hogy jelen legyenek az életedben a szociális események, a kapcsolatépítés lehetősége és a másokkal való közös élményszerzés.
  • Ne maradj túl sokáig egyik vagy másik fenti állapotban sem. Ambivertáltként igényled a változatosságot, így mixeld a fenti tevékenységeket, amilyen gyakran csak tudod.
  • Vizsgáld meg, jelenleg a fenti tevékenységek mennyire vannak arányban az életedben és gondold végig azt is, mennyire érzed magad feltöltve és elégedettnek a mindennapok során. Ha úgy érzed, nem vagy túlságosan elégedett ezzel, érdemes lehet foglalkozni a számodra megfelelő egyensúly kialakításával és átalakítani a szabadidőd eltöltését.
  • Élvezd az ambivertált létet, mert ez egy igazi szupererő tud lenni!

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...