Így válj önmagad legnagyobb támaszává!

Érzelmeink folyamatosan mozgásban vannak. Bár emberként boldogságra és jóllétre próbálunk törekedni, a negatív érzések sem elkerülhetők, így hát meg kell tanulnunk velük együtt élni és kezelni őket. Amikor egy negatív tapasztalatot élünk meg, azt érezhetjük, hogy könnyebb mások társaságában feldolgozni, megemészteni egy kellemetlenebb érzést. Vagy épp valamilyen külső ingerrel elterelni a figyelmünket: legyen az valami új dolog, amit megveszünk magunknak, ’hogy feldobjuk a kedvünk’, vagy épp egy új kapcsolat, ami ’elfeledteti’ a régi csalódásokat. Ám ezeknél a megoldásoknál sokkal nagyobb erőt tud adni, ha kialakítod magadban az úgynevezett érzelmi függetlenséget, egy olyan biztonságot adó belső struktúrát, ami megvéd, bármit is hoz az élet.

Lorraine Collins pszichoterapeuta és kognitív viselkedésterapeuta az érzelmi függetlenséget úgy fogalmazza meg, mint egy olyan képességet, ami segít az érzelmeinket kezelni, kialakítani az egyensúlyt mind a testünkben, mind a lelkünkben, felfedezve, hogy hogyan tudjuk önmagunkat támogatni a legkülönfélébb helyzetekben.

Ha megtapasztaljuk ezt a fajta érzelmi tudatosságot, akkor nem menekülünk a saját megéléseink elől és idővel a saját terapeutánkként tudunk működni és gondolkodni érzéseink szerepéről, mondanivalójáról. Mindemellett az érzelmi függetlenség segít abban, hogy önállóan is kezelni tudjuk saját érzéseinket. Nagyon szuper, ha vannak körülöttünk támogató emberek, a szeretteink, akikkel meg tudjuk osztani megéléseinket, nehézségeinket, ám valahol ez mindig egy kiszolgáltatott állapot lesz, főként, ha saját megnyugvásunkat is az ő jelenlétükhöz kapcsoljuk. Érzelmileg függetlennek lenni annyit jelent, hogy megtanulunk ráhangolódni saját magunkra különböző érzelmi állapotokban és megtanuljuk, mikor mire van szükségünk, másoktól függetlenül.

Függetlennek lenni az élet számos területén erény, hiszen igazán jó megélni anyagi függetlenséget vagy épp egyedül utazni, élményeket gyűjteni… Van valami felszabadító abban, ha képesek vagyunk komfortot találni önmagunkban és magabiztosan hinni, hogy bármi is jön, képesek vagyunk megoldani és gondoskodni önmagunkról.

Megtartó belső biztonság

Amennyiben leginkább a külső környezetünktől várjuk a komfort – és boldogságérzést, akkor abba a csapdába eshetünk, hogy amennyiben a külső világunk elemei megváltoznak, nehézségek adódnak, akkor hirtelen úgy érezhetjük, hogy sehol sem találjuk a biztonságot. A saját magunkban kialakított belső stabilitás azonban egy sokkal biztosabb támaszt képes nyújtani.

Azt viszont fontos tudatosítani, hogy az érzelmi függetlenség kialakítása nem megy egyik pillanatról a másikra. Kicsit hasonlít ahhoz, mintha egy izmot építenénk. Ahhoz is rendszeresen el kell járni edzeni és fenn is kell tartani aztán a megszerzett állapotot. Az érzelmi függetlenség is hasonlóképp alakul ki. Akkor azonban, amikor megszerzed azt a tudást magadról, hogy mely érzelmi állapotaidban mire van szükséged, akkor egy olyan belső biztonságra tehetsz szert, melynek köszönhetően magabiztosan navigálhatsz külső és belső világodban is.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mindez jól hangzik, de hogyan kezdhetsz neki érzelmi függetlenséged kialakításának?

Nos, azért nehéz erre konkrét tippeket adni, mivel mindenkinek más működik a különböző érzelmi helyzetek kezelése során, szóval mindenképpen a saját önismeretedre lesz a legnagyobb szükség. Ami egy szuper kezdőlépés, ha kíváncsian állsz önmagadhoz, ha minél többször igyekszed megfigyelni, milyen érzések vannak benned és megfogalmazod magadnak, hogy mikor mire van szükséged. Ekkor pedig elkezdhetsz kísérletezni és felépíteni a saját kis eszköztárad. Kifejezetten ajánlom, hogy a tapasztalataidat, a jól bevált gyakorlataidat írd is le. Ez egy izgalmas utazás, próbálgatni, kísérletezni különféle gyakorlatokkal, ötletekkel. Természetesen ehhez bátran inspirálódj másoktól, és szerencsére egészen sok pszicho-edukatív tartalom elérhető már könyveken, magazinokon és az internet segítségével is.

Persze érzelmileg független emberként sem kell megvonnunk magunktól mások támogatását. A társas támasz bizonyítottan segít a nehézségeken való túllendülésben, azonban nagy különbség van abban, hogy valakire ilyenkor mindenképpen szükségünk van a felépüléshez vagy előnyös, ha a társaságában is tudunk időt tölteni.

Végül, de nem utolsósorban álljon itt néhány tanács egy pozitív pszichológiával foglalkozó szakembertől, Elle Mache-tól az érzelmi önállóság kialakításához:

  1. Fogadd el az érzéseid anélkül, hogy ítélkeznél felettük és anélkül, hogy azokat egyből címkéznéd.
  2. Szánj időt a napjaid során az érzelmeid tudatosítására. Amikor minden időnket kicentizzük, akkor gyakran robotpilóta üzemmódba csúszunk és napokat (rosszabb esetben hosszabb egybefüggő időket) élünk meg anélkül, hogy realizálnánk, mi zajlik le bennünk.
  3. Amikor úgy érzed, egyből kikérnéd valaki más tanácsát, hogy hogyan kezelj egy helyzetet vagy mit tegyél, kapd rajta magad és próbáld ki, milyen önállóan döntést hozni. Nem baj, ha nem a tökéletes döntést hozod meg vagy nem tökéletesen kezelsz egy helyzetet!
  4. Nem kell lemondanod mások meglátásairól, azonban egy új, extra perspektíva reményében beszélj velük, ne pedig a megoldást várva.
  5. Ápold az önmagaddal való kapcsolatod, mivel ez nagyban hozzájárul a boldogságodhoz és az önbecsülésedhez. Rendben van, ha olykor önmagadat helyezed előtérbe és magadat választod mások igényei helyett!
  6. Fedezd fel, mi az, ami képes boldoggá tenni, megnyugtatni és építeni az érzelmi ellenállóképességed.
Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...