Az érzelmi bántalmazás idővel leépíti az önértékelésünket

Manipulál a média, a politika, a felsővezetők, azért, hogy elérjék a céljukat, megszilárdítsák a hatalmukat, átvegyék a kontrollt. De miért manipulálnak emberek a hétköznapi kapcsolataikban?

Elérni azt, ami akarok, anélkül, hogy fel kellene fednem a valódi énemet az egyik leggyakrabban használt formája az interakciónak, anélkül, hogy tudnánk róla. Sokkal többször átéljük, mint gondolnánk. Megvenni egy olyan cipőt, ami valójában nem is tetszik, elmenni egy olyan eseményre, amihez nincs kedvünk, olyat gondolni és érezni, ami valójában nem a sajátunk, mind a manipuláció része. Nagyon nehéz felismerni, hiszen szinte láthatatlanul szövi át mindennapi kapcsolatainkat.

Az ember egyik alapszükséglete, hogy szeressen és szeretve legyen, hogy kapjon ölelést, szeretet, törődést. Ezért bármit képesek vagyunk megtenni, akár még a negatív sztrókokat, kritikát, bántást is elviseljük, sőt, képesek vagyunk kiprovokálni, ha már annyira ki vagyunk éhezve a kapcsolattartás bármilyen formájára.

„A bánat és a semmi közül én a bánatot választom”,

hangzik el Godard Kifulladásig című filmjében. És valóban így van. Nagyon sok időbe telhet felismerni a manipulációt, de még akkor is, még több időbe telhet kilépni egy ilyen kapcsolatból, hiszen utána lehet, hogy szembe kell nézni a magánnyal és az egyedülléttel, ami riasztóbbnak tűnhet egy rossz kapcsolatnál. A manipulatív szándékkal megáldott egyén pedig ezt használja ki.

Amikor valaki manipulál, akkor az a célja, hogy kontrollt szerezzen a másik felett, befolyásolja a viselkedését és döntéseit. Fontos tudni, hogy ez egy tudatos stratégia a másik részéről, ezért nem segít, ha megsajnáljuk a másikat, és megpróbáljuk megérteni a szándékát, felmentjük a tettei alól. Ugyanis ez a célja. Amint megsajnáljuk a manipulátort, eléri, hogy érzelmileg elérhetők legyünk, sebezhetők, és ezt kihasználva úgy tudja alakítani a dolgokat, ahogyan neki jó.

Hétköznapi kapcsolatainkban – párkapcsolatban – elsősorban az érzelmek mentén figyelhető meg a manipuláció: egyrészt az ilyen emberek úgy tesznek, mintha érdekelné őket a másik véleménye, ezért sokat kérdeznek. De valójában a gyenge pont érdekli őket, hogy aztán azt kihasználva, később felhasználva bűntudatot tudjanak kelteni. Mindenki hibázik, főleg egy kapcsolatban, de ha a másik fél a múlt hibáit, a másik gyengeségeit újra és újra felemlegetve eléri, hogy a társa rossznak, kicsinek, kevésnek érezze magát, akkor abban erősen megjelenik a manipulatív szándék.

Ennek a radikálisabb változata, hogy előcsalják a félelem érzését, hogy megkérdőjelezze a másik fél a saját épelméjűségét. A feleség, aki el akar válni a terapeuta székében találja magát, mondván: elküldött a férjem, valami baj van velem. Extrémebb esetben egészen a pszichiátriáig képesek hajszolni az áldozatot, akinek biztosan mentális problémái lehetnek. Mert az nem történhet meg, hogy elveszítsék a kontrollt, és veszítsenek. Lekövetnek, feltörik a jelszavakat, kontroláljak, hogy kivel, mennyit lehet beszélni, lejáratják a barátokat, hogy úgy érezze a másik fél, valóban egyedül maradt, és csak a másikra számíthat.

A manipulátor állításait sosem lehet bizonyítani, mindig kétértelműek, sok rejtély, elhallgatás és hazugság övezi a kijelentéseket. Szeretik az iróniát és szarkazmust, melyekkel nagyon jól el tudják indítani játszmáikat. Bár úgy tesznek, mintha mindig a másik lenne a fontos, azért teszem, hogy neked jó legyen, ez most lehet, hogy rossz, de majd hosszú távon jó lesz, meglásd, valójában az érzelmeket kihasználva magukhoz láncolnak, ami során egyre gyengébbnek, eszköztelennek érzi magát a másik: úgysem tudnám megoldani egyedül.

Tanuld meg felismerni az intő jeleket, hogy időben léphess: GÁZLÁNG – 04.08. Pszichoszínház előadás Szabó Kimmel Tamással és Csirmaz Lucával: https://tixa.hu/gazlang0408

Szabó-Kiss Ágnes
Szabó-Kiss Ágnes
Szegeden végeztem mesterszakon, tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon, Jelenleg a módszerspecifikus képzést végzem, tranzakció-analitikus jelölt vagyok. Két kicsi gyermekemmel és férjemmel élek, Mohácson, ahol két kolléganőmmel vezetjük a FordulóPont pszichológiai tanácsadó műhelyt. A hozzám kerülő – velem dolgozó kliensek számára igyekszem megteremteni azt a biztonságos környezetet, ahol megismerhetik jobban magukat, és kellő támogatással képesek megküzdeni elakadásaikkal.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...