Nem kapcsolat, csak situationship – Mi történik a fiatalokkal az ismerkedésben?

Az utóbbi években egyre többet hallunk arról, hogy a fiatal generációk elkerülik az elköteleződést, és inkább lazább kapcsolatokat keresnek, amelyeket gyakran ‘situationship’-ként emlegetnek. De vajon tényleg kevésbé szeretnek elköteleződni a mai fiatalok, és miért válnak egyre népszerűbbé ezek az átmeneti, meghatározatlan kapcsolatok?

Mi az a ‘situationship’?

A ‘situationship’ olyan kapcsolatot jelent, amelyben két ember romantikus vagy szexuális kapcsolatban áll, de anélkül, hogy hivatalosan elköteleznék magukat egymás mellett. Ezek a kapcsolatok gyakran meghatározatlanok és informálisak, ami lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy élvezzék egymás társaságát anélkül, hogy komolyabb kötelezettségekkel járna.

Miért népszerűek a ‘situationship’-ek a fiatalok körében?

 1. Rugalmasság és szabadság: A mai fiatalok számára fontos a szabadság és a rugalmasság. Egy ‘situationship’ lehetőséget ad arra, hogy élvezzék egy kapcsolat előnyeit anélkül, hogy hosszú távú elköteleződést vállalnának. Ez különösen vonzó lehet azok számára, akik karrierjükre vagy tanulmányaikra szeretnének koncentrálni.
 2. Elköteleződéstől való félelem: Sokan félnek az elköteleződéstől, mivel az felelősséggel és potenciális sérüléssel jár. A korábbi kapcsolatokban szerzett negatív tapasztalatok, csalódások és szakítások mind hozzájárulhatnak ehhez a félelemhez. Egy ‘situationship’ kevésbé fenyegető lehet, mivel nincs hivatalos elkötelezettség.
 3. Digitális kor hatása: Az online társkereső alkalmazások és közösségi média platformok megkönnyítik az emberek számára, hogy gyorsan és egyszerűen találkozzanak új partnerekkel. Ez a könnyű hozzáférés növeli a rövid távú kapcsolatok és a ‘situationship’-ek népszerűségét, mivel bármikor találhatnak új partnert.
 4. Függetlenség és önismeret: A mai fiatalok nagy hangsúlyt fektetnek az önismeretre és az önmegvalósításra. Sokak számára fontos, hogy először saját magukkal foglalkozzanak, mielőtt komoly kapcsolatba lépnének. Egy ‘situationship’ lehetőséget ad arra, hogy társasági életet éljenek anélkül, hogy feladnák a saját céljaikat és függetlenségüket.

Elköteleződési minták változása

Bár a ‘situationship’-ek népszerűsége növekszik, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a fiatal generációk kevésbé szeretnék az elköteleződést. Az elköteleződési minták változása mögött sokféle tényező állhat:

 1. Késleltetett házasság és családalapítás: A mai fiatalok gyakran később házasodnak és alapítanak családot, mint korábbi generációk. Ez részben a karrierépítésre és az önállóságra való fókuszálásnak köszönhető.
 2. Magasabb elvárások: Sokan magasabb elvárásokat támasztanak a párkapcsolatokkal szemben, és nem hajlandóak kompromisszumokat kötni. Inkább várnak arra, hogy megtalálják az igazit, mintsem hogy megelégedjenek egy kevésbé megfelelő partnerrel.
 3. Pszichológiai hatások: A múltbeli traumák, bizonytalan kötődési stílusok és az önértékelési problémák mind hozzájárulhatnak az elköteleződéstől való félelemhez. Az ilyen érzelmi kihívások kezelése időt és önismeretet igényel.

A ‘situationship’ előnyei és hátrányai

Mint minden kapcsolatnak, a ‘situationship’-eknek is vannak előnyei és hátrányai:

Előnyök:

 • Szabadság és rugalmasság: Lehetőséget ad arra, hogy élvezzük a kapcsolat előnyeit anélkül, hogy hosszú távú kötelezettségeket vállalnánk.
 • Kevésbé fenyegető: Nincs hivatalos elkötelezettség, ami csökkentheti a sérüléstől való félelmet.
 • Függetlenség megőrzése: Lehetőséget ad arra, hogy saját céljainkra és önmegvalósításunkra koncentráljunk.

Hátrányok:

 • Bizonytalanság: A kapcsolatok meghatározatlansága feszültséget és bizonytalanságot okozhat.
 • Érzelmi sérülés: A kapcsolatban rejlő bizonytalanság és a jövőbeli kilátások hiánya érzelmi sérüléseket okozhat.
 • Korlátozott intimitás: A mélyebb érzelmi kötődés és intimitás hiánya hosszú távon elégedetlenséget okozhat.

Bár a fiatal generációk körében valóban növekszik a ‘situationship’-ek népszerűsége, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevésbé szeretnének elköteleződni. Inkább arról van szó, hogy a mai fiatalok más prioritásokkal és elvárásokkal rendelkeznek, és olyan kapcsolati formákat keresnek, amelyek jobban illeszkednek az életstílusukhoz és céljaikhoz. Az elköteleződés továbbra is fontos, de a formája és időzítése változik, hogy megfeleljen a modern élet kihívásainak és lehetőségeinek.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...