A megvalósított célok és a siker érdekében: így fejlesztheted önfegyelmed!

Amikor rossz napod van, amikor egy hosszú nap után hulla fáradtan ledőlsz a kanapéra, akkor úgy érezheted, hiába fogalmaztad meg magadnak valamikor korábban, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgás, az egészséges étkezés vagy bármi más, sokkal könnyebb megadni magad és elcsábulni. Amikor nem vagyunk motivált állapotban – legyen az bármilyen körülmény vagy az életünkben történt esemény eredményeképp -, akkor bizony szükségünk van az önfegyelemre. Hogyan tudjuk ezt a képességünket fejleszteni és mit nyerünk általa?

Míg a motiváció biztosít egyfajta belső hajtóerőt, addig ’mostohatestvérére’, az önfegyelemre leginkább akkor van szükségünk, amikor ez a hajtóerő elfárad. Amikor elfogy az energiánk, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztük, sokkal nehezebb tudatosan működnünk, ekkor ugyanis akaraterőnk is hajlamos bedobni a törölközőt. Kompenzálni szeretnénk: olyan nehéz napom volt, egész nap dolgoztam, ráadásul még egy szerettemmel is összevesztem… Megérdemlek egy vacsorát egy gyorsétteremből. Ismerős a helyzet?

Bár ilyen állapotban valóban nehezebb kontrollt gyakorolnunk végrehajtó funkcióink felett (mint a tervezés, a megfelelő döntéshozatal, a tudatos működésmód, mely összhangban van a céljainkkal), nem lehetetlen. Önfegyelmünk fejleszthető, ráadásul azok az emberek, akik erős önfegyelemmel rendelkeznek, nagyobb eséllyel érik el a céljaikat, boldogabbak, reziliensebbek és alacsonyabb a szorongásszintjük is. A sikerhez és a kiegyensúlyozottsághoz vezető úton tehát szükségünk van erre a képességre.

Következzen néhány tipp, melyekkel fejleszthetjük saját akaraterőnket.

Emlékeztesd magad, miért csinálod!

Amikor kissé elgyengülsz és azon kapod magad, hogy legszívesebben megadnád magad az első szembejövő csábításnak, valamiképp emlékeztetned kell magad a céljaidra és főképp az azok mögött álló MIÉRT-ekre. Miért fontosak számodra ezek a célok és hogyan fogod érezni magad, amikor ezeket eléred? A vizualizáció technikája sokat segíthet a nehezebb helyzetekben is, hogy azon az úton maradj, ami hosszabb távon is elégedetté tesz. Képzeld el, mi fog történni, ha eléred a célod, ezzel motiválva magad, hogy ma is érdemes megtenned egy lépést. Illetve készíthetsz egy ’vision board’-ot is képekkel, a korábbi sikerélményeiddel, melyek motiválnak a cél elérésében.

Amikor nehéz, tegyél csak kis lépéseket!

Természetes, hogy nincs mindennap ugyanannyi energiánk azokra a tevékenységekre, amik fontosak számunkra. Ilyenkor ne engedd, hogy a maximalizmusod győzzön és az a gondolkodásmód, hogy ha nem tudsz úgy teljesíteni, ahogy szeretnél, inkább bele sem vágsz. Például, eltervezted, hogy edzel egy órát, de csak fél órád van? Még mindig hatékonyabb fél óra edzés, mintha egyáltalán nem csinálod.

Tartsd távol a csábításokat!

Ezt a lépést sokszor egy tapasztalati tanulás előzi meg arról, hogy mik is lehetnek ezek a csábítások. A szokásaink megtartásában és a kivitelezésben nagyon sokat számít a környezet. Ha elhatározod, hogy egészségesen fogsz étkezni, ne tarts otthon csokit, mert a fent is említett pillanatokban, amikor az akaraterőd meggyengül, sokkal könnyebb az elcsábulás útja.

Azonosítsd az akadályokat és készülj fel!

Hasonlóképp az első ponthoz, itt sem elhanyagolható a tapasztalati tanulás. A korábban megismert akadályokból tanulj és készülj fel, mit fogsz tenni, ha újra találkozol velük. Én például elterveztem, hogy a tömegközlekedésen amikor csak tudok, olvasok telefonnyomkodás helyett, így felszálláskor egyből el is teszem a telefonom a táskám mélyére, és helyette egy könyvvel a kezemben lépek fel a villamosra.

Tekints a tevékenységekre lehetőségként, ne kötelességként

Bár ez egy apró kommunikációs átkeretezésnek tűnhet, érdemes kipróbálni: ahelyett, hogy úgy fogalmazol, „ma is futnom kell”, fogalmazz úgy, hogy mindez egy lehetőségként hasson rád. Azaz például: ma is van lehetőségem edzeni, mozogni.

Mire van szükséged valójában?

Végül, de nem utolsósorban, tedd fel magadnak a fenti kérdést és gondolkodj el azon, a jelenlegi csábítások és vágyak megérik-e a hosszútávú célok szabotálását. Mire van szükséged valójában? Mennyire szeretnéd elérni a kitűzött célt és mi fogja azt a leginkább szolgálni?

Ne feledd, teljesen rendben van, ha olykor elcsábulsz. A legerősebb önfegyelemmel bíró embereknek is vannak csalónapjaik és kilengéseik. Az a fontos, hogy hosszútávon tudj elköteleződni azok iránt a céljaid iránt, melyek hozzájárulnak az elégedettségedhez és a boldogságodhoz, s mely út olykor előfordulhat, hogy lemondásokkal is jár.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...