Gyakran aggódsz a kapcsolataid jövője miatt? Próbáld ki ezeket a tippeket!

Gyakran kapod azon magad, hogy aggódsz a kapcsolataid jövőjéről – legyen szó párkapcsolatról vagy barátokról -, ahelyett, hogy élveznéd az együtt töltött időt? Félsz, hogy elveszíted őket és aztán azt veszed észre, hogy olyan problémákat gyártasz, amelyek nem is léteznek?

Az igazság az, hogy a kapcsolataink olykor sérülhetnek vagy véget érhetnek, ám ha az egész életünket ezekkel a félelmekkel töltjük, akkor a jelen örömforrásait sem tudjuk kihasználni, megélni. Éppen ezért hoztunk néhány tippet, melyek segíthetnek csillapítani az aggódást.

  1. Fogadd el, engedd meg magadnak a szorongás érzését!

A szorongással való megküzdés első lépése, hogy felismered és megnevezed, hogy mit érzel (pl. félelem, csalódottság stb.). Ezután határozd meg, hol érzed ezt az érzelmet a testedben (pl. összeszorul a gyomrom, nyomást érzek a torkomban stb.). És bár meglepőnek tűnhet a harmadik lépés, de ahelyett, hogy ösztönösen szeretnéd megszüntetni az érzést, képzeld el, hogy teret engedsz neki (akár vizualizálhatod is, ahogy megengeded, hogy az érzés kitöltsön). Adj neki engedélyt, hogy ott legyen, hogy érezd, mert így fogsz tudni megküzdeni vele.

  1. Nézz szembe a félelmeiddel!

Második lépésnél itt az idő tisztázni, mitől is félsz. Mi a legrosszabb forgatókönyv, amitől tartasz? Ha mindez megtörténne, mit éreznél, mi történne? Hogyan befolyásolná ez a jövődet? Amitől a legtöbben tartunk, hogy milyen lesz az az érzelmi élmény, amit akkor élünk át, amikor egy kapcsolatunk sérül.

  1. Ne felejtsd el: a negatív forgatókönyvek megvalósulásához te is kellesz!

Valóban, ha a félelmeid megvalósulnának, az biztosan negatívan érintene. Ám ne felejtsd el, hogy az eseményeket te magad is kontrollálod. Ha teszel a kapcsolataidért, ha figyelsz a köztetek megjelenő feszültségek feloldására, a kommunikációra, akkor nagy eséllyel elkerülheted azokat a szélsőséges forgatókönyveket, amelyek megjelentek a fejedben. Tudatosítsd magadban, hogy rengeteget tudsz tenni a kapcsolataid fenntartásáért te magad is.

+1. Merj beszélni a félelmeidről!

Ha megszületik benned egy félelem, akkor érdemes utánajárni, milyen okok vezettek odáig, hogy elkezdj aggódni. Erről pedig aztán lehet beszélni az érintettel, ugyanis kommunikációval gyakran tudjuk a szorongást csökkenteni. Előfordulhat, hogy nincs alapja a félelmednek, ha pedig valami kevésbé működik jól, akkor közösen el tudtok kezdeni dolgozni rajta.

Mindezek mellett, bízz abban, hogy a nehéz helyzetekkel, a negatív érzelmekkel is meg tudsz küzdeni, ha arra kerül sor. Ha megnyugtat, készíthetsz akár egy “túlélő eszköztárt” is magadnak olyan tippekkel, melyek személyesen Neked tudnak segíteni nehezebb helyzetekben. Vagy akár írhatsz magadnak egy levelet is, amiben biztatod magad, hogy túl fogod élni a nehezebb időszakokat is. Mindezek az előrelátó intézkedések téged is megnyugtathatnak.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...