Az egynyári kalandok nyomában: megéri-e a nyári szerelem az őszt?

A nyár az év azon időszaka, amit egész évben várunk: hosszabbak a nappalok, hangulatosabbak az esték, lazábbak az emberek és kevesebb a kötöttség. Ezek a feltételek éppen adottak egy nyári románchoz, de mitől függ, hogy ez csupán fellángolás marad vagy megéri az őszt és tartósabb kapcsolat alakul ki belőle? 

Nyaralás során, fesztiválokon, de gyakran egy hétköznapi nyári estén is eltávolodhatunk a szokásos környezetünktől, a mindennapi feladatoktól, a fiatalabbak az egyetemtől. Ilyenkor ezáltal felszabadultabbak, lazábbak és nyitottabbak vagyunk, szívesebben ismerünk meg új embereket.

Kutatások is kimutatták, hogy az emberek a nyaralás során kevésbé gátlásosak, hajlandóbbak kipróbálni új dolgokat, úgy, mint flörtölni valaki olyannal, akivel éppen csak megismerkedtek. Távol a saját életünktől, a teendők nyomásától, egy új, legtöbbször hangulatos környezetben bizony könnyen megszületik egy nyári románc.

Egynyári kaland vagy ígéretes kezdet?

A kezdeti fellángolást gyakran követi a nagy kérdés: van-e jövőnk együtt? Vajon a heves érzelmek és a kellemes pillanatok mennyire köszönhetők a mindennapos komfortzónából való kilépésnek és a környezetváltozásnak, például a tengerparti vagy Balaton-parti hangulatnak?

Az nem kérdés, hogy a nyaralás vagy fesztiválozás során kialakuló kapcsolatoknak nagy próbatételt jelent, hogy a mindennapok rutinjában mennyire tudnak fennmaradni. Ezenkívül gyakran egész más motivációval mennek bele az emberek ezekbe a kalandokba: míg valaki csak egy kis flörtölésre és románcra vágyik, hogy pillanatnyilag jól érezze magát és szórakozzon, addig előfordulhat, hogy más komolyabb kapcsolatot keres.

Főként a tartós kapcsolatra vágyók vannak sérülékenyebb helyzetben, ők ugyanis hajlamosabbak a másikat a kívánt tulajdonságokkal felruházni, amikről idővel kiderülhet, hogy nem valósak.

Könnyebb másnak mutatni magunkat

Távol a megszokott környezetünktől könnyebb felvennünk egy másik viselkedésmódot is, nem beszélve arról, hogy a problémáktól, stresszes helyzetektől távol személyiségünknek csak egy szelete tud megmutatkozni. Felszabadultan, vidáman könnyű egymáshoz kapcsolódni, ráadásul ilyenkor nyitottabbak is vagyunk – de felvetődik a kérdés, hogy mi történik akkor, ha visszakerülünk a hétköznapokba?

Nászutas fázistól a kiábrándulásig?

Minden kapcsolat különböző fázisokon megy keresztül, s a fellángolás, a heves érzelmek és a rózsaszín köd elhalványulása után meglátjuk a másik hibáit és kevésbé vonzó oldalait is. Éppen ezért minden induló kapcsolatnál kérdés lehet, hogy miután ez az időszak lecseng, fenn tud-e maradni a kapcsolat. Az egynyári kalandok esetében is hasonlóképp van ez, így ez is lehet egy magyarázat, amiért ezek a kapcsolatok gyakran nem érik meg az őszt.

Játsszunk nyílt lapokkal!

Önmagunkat úgy védhetjük meg a leginkább a csalódásoktól, ha nyílt lapokkal játszunk. A leggyakrabban azok tudnak sérülni a nyári kalandokból, akik tartós kapcsolatot szeretnének építeni, azonban kiderül, hogy a másik fél csak jól akarta érezni magát. Ezt úgy lehet a leghatékonyabban elkerülni, ha nyíltan beszélünk arról, mik az elképzeléseink és az elvárásaink.

Minden esély megvan arra, hogy ebből valami jó süljön ki…

Mindeddig számos tényezőt végigvettünk, amik veszélyeztethetik azt, hogy egy nyári szerelemből tartós kapcsolat alakuljon ki, azonban az összkép szerencsére nem ennyire pesszimista. Minden esélyünk megvan rá ugyanis, hogy valaki olyannal találkozzunk, akivel komolyan tervezhetünk. Már csak azért is, mert ahogy említettük, ilyenkor az emberek nyitottabbak, ami elősegíti a kapcsolódást, ráadásul nyáron többet is mozdulunk ki. Így mindenképpen érdemes ezt az időszakot kihasználni, amennyiben párt szeretnénk találni. Törekedjünk arra, hogy a másikat a lehető legjobban megismerjük, ha van rá lehetőség, szervezzünk minél többféle programot, beszélgessünk minél többet a számunkra fontos dolgokról, s ha mindeközben azt érezzük, passzolnak a dolgok, akkor mindenképpen adjunk egy esélyt a nyári szerelemnek.

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...