Figyelmeztető jelek, melyek arra utalhatnak, hogy a pároddal távolodtok egymástól

Egy hosszú távú kapcsolatban évek elteltével természetes, hogy változunk, és ezek az akár személyiségbeli – akár környezetünkben létrejövő változások a kapcsolatainkon is lenyomatot hagynak.  Szerencsés esetben együtt fejlődünk, közösen alakítjuk a céljainkat, azonban az is előfordulhat, hogy más irányba kezdünk változni és ezáltal azt érezzük, elfejlődünk egymás mellett, eltávolodunk egymástól. Visszatekintve nehéz lehet meghatározni azokat a pontokat, amik egy pár tagjainak eltávolodásához vezettek, de vannak olyan jelek, amik ha tartósan fenn állnak, akkor azokra érdemes odafigyelni, és időben kezelni őket. Cikksorozatunk első részében a leggyakoribb figyelmeztető jeleket vesszük végig, a második részben pedig arról írunk, milyen megoldásokhoz nyúlhatunk, ha azt vesszük észre, hogy távolodunk egymástól.

Egy kapcsolat olyan, mintha két autó menne egymás mellett az úton. Amikor egymással párhuzamosan haladnak – és igen, jönnek olykor bukkanók -, akkor együtt tudják élvezni a kilátást és az utat. Hasonló élményeket szereznek, hiszen egy irányba haladnak és ugyanazon az úton mennek végig. Amikor azonban úgy döntenek, hogy különböző utat választanak, akkor a távolság hirtelen meg fog nőni közöttük.

Nézzük meg, milyen jelei vannak annak, ha egy párkapcsolatban (akár nem tudatos módon) más utat kezdünk választani és távolság kezd kialakulni közöttünk:

Nem egymásnak mesélitek el a veletek történteket

Általában, ha történik velünk valami, a párunk az első, akivel ezt szeretnénk megosztani. Ha ez elkezd megváltozni, és úgy érzed, szívesebben osztod meg a saját élményeidet másokkal, mint a pároddal, akkor ez annak a jele lehet, hogy elkezdtetek eltávolodni egymástól. Érdemes feltenni magadnak ilyenkor a kérdést: mi az, amit másoktól megkapsz, amikor mesélsz nekik és a párodtól nem? Több figyelmet vagy egyszerűen csak valóban értő figyelmet? Mások képesek jobban ráhangolódni arra, amit mesélsz? Ha igen, akkor ez miért lehet? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet elindulni a megoldás irányába.

Nem együtt töltitek a szabadidőtöket

Ha azt veszed észre, hogy a szabadidőd nagy részét másokkal tervezed (vagy tervezitek) szívesebben, akkor ez azt jelenti, hogy egymást hátrébb priorizáltátok. Ennél a pontnál szintén érdemes elgondolkodni ennek okán, mely ezerféle lehet. Mennyire vannak még olyan közös tevékenységeitek, melyeket élvezni tudtok?

Egyedül érzitek magatokat akkor is, amikor együtt vagytok

Normális esetben az együtt töltött idő feltölt minket, és tulajdonképpen sokszor mindegy is, mit csinálunk együtt, a lényeg, hogy együtt vagyunk. Ha azonban távolság ékelődött egy pár tagjai közé, akkor feszengőssé válhat a közösen eltöltött idő és azt érezhetjük, szívesebben lennénk máshol, mással, vagy akár egyedül.

Kevesebb a közös jövőbeli terv

Egy kapcsolat lendületét és a közös célokat a jövőbeli tervek is meghatározzák. Amikor a másikat kevésbé érezzük közel magunkhoz, akkor ezek a közös tervek is veszítenek erejükből. Előfordulhat, hogy kevésbé látod a jövőt a másikkal, és figyelmeztető jel lehet, ha a jövőbeli terveidben nem szerepel a másik.

Hiányzik a testi kapcsolódás

Azaz kevesebb az intimitás, ami nem csak a szexben nyilvánul meg. Ha azt tapasztaljátok, hogy kevesebb az érintés, ha kevésbé érzitek, hogy szívesen lennétek fizikailag is minél közelebb egymáshoz, akkor van egy kimondatlan távolság a kapcsolatban.

Nem vállaljátok fel a nehéz beszélgetéseket

Minden kapcsolatnak vannak olyan időszakai, amikor szükség van arra, hogy mélyebben beszélgessünk egy-egy témáról és felvállaljuk a gondolatainkat és érzéseinket. Szintén eltávolodásra utalhat, ha ezek a beszélgetések nem valósulnak meg, azaz már kevésbé érzitek fontosnak a kapcsolatot ahhoz, hogy változásokat indítsatok el, hogy fejlesszétek és hogy időt és energiát szenteljetek neki és egymásnak. A probléma azonban az, hogy a fel nem vállalt konfliktusok és nehéz beszélgetések csak még tovább mélyítik a szakadékot.

Megváltozott az érdeklődési körötök

Egy kapcsolat fontos részét képezi a közös érdeklődési kör és a kölcsönösen kedvelt tevékenységek. Ha ez megváltozik, akkor nehezebbé válhat a kapcsolódás, s ez szintén távolságot szülhet.

Minden apróság vitához vezet 

Természetes, hogy egy kapcsolatban vannak viták, azonban amikor arra a pontra jutnak a párok, hogy minden ok nélkül is képesek vitázni, akkor ez a fajta feszültség még inkább távolítja őket egymástól.

Annak érdekében, hogy az eltávolodás visszafordítható legyen és újra visszataláljatok egymáshoz, ha érintettek vagytok a témában, érdemes odafigyelni és tudatosítani ezeket a jeleket. Cikksorozatunk következő részében megnézzük, mi segíthet visszafordítani ezt a folyamatot és hogyan építhettek hidat a köztetek kialakuló szakadékra.

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...