Az, ahogy kötődünk, még a munkahelyünkön is megmutatkozik

Számos helyen olvashatunk arról, mik az egyes kötődési típusok jellemzői a párkapcsolatokban. Azonban a kapcsolódási mintázataink munkahelyi környezetben is megnyilvánulhatnak, éppen ezért cikkünkben az egyes kötődési típusok munkahelyi vonatkozását vizsgáljuk meg közelebbről.

Alapvetően négy kötődési típust állapítottak meg a kutatók és pszichológusok: biztonságos, szorongó-ambivalens, szorongó-elkerülő és dezorganizált (félelemteli) módon kötődhetünk másokhoz. Magyar mintán vizsgálva a kutatók azt találták, hogy a magyar felnőttek nagyjából 2/3-a bizonytalanul kötődik, és mindössze nagyjából a felnőtt népesség harmadának biztonságos a kötődési mintázata.

Kötődési stílusaink munkahelyi környezetben is megnyilvánulhatnak: hiszen munkánk során is kapcsolódunk kollégáinkhoz, vezetőinkhez, ügyfeleinkhez. Természetesen ez nem egy olyan szoros kapcsolat, mint a szüleinkhez vagy a párunkhoz való viszonyulásunk, mégis lehetnek olyan jellemzők, melyek egyes munkahelyi szituációkban is tipikusan megjelenhetnek. Magadra ismersz valamelyiknél?

Szorongó-ambivalens kötődés: ’menj is és maradj is’

Kétségbeesés, ragaszkodás, sértődés. Csak néhány kulcsszó, melyek áthatják a szorongó-ambivalens kötődéssel rendelkező emberek kapcsolatait. Sokat aggódnak, rendszeres félelmük, hogy lecserélhetők. Munkájukban is sok visszajelzést, megerősítést igényelnek, fontos számukra munkahelyi környezetben is, hogy érzelmileg is kötődni tudjanak másokhoz. Gyakori, hogy alacsony önértékeléssel rendelkeznek, a konfliktusokat nem vállalják fel (ellenben sok mindenen őrlődnek), folyamatosan arra törekszenek, hogy másoknak megfeleljenek. Vezetőként is fontos számukra az érzelmi kapcsolódás, szeretik közel érezni magukhoz a munkavállalókat.

Szorongó-elkerülő kötődés: ’valahol félúton az én és a mi között’

Nehezen és ritkán nyílnak meg, szeretnek egyedül, önállóan dolgozni. Kevésbé szeretik, amikor másokkal együttműködve kell dolgozni. Kedvelik az elmélyedést igénylő munkát, amiben nem kifejezetten emberekkel kell foglalkozniuk. Fontos lehet számukra a tanulás, a fejlődés és az alkotás, azok a tevékenységek, melyek önállóan is végezhetők.

A félelemteli, dezorganizált kötődés: ’a folyamatos kételyek világa’

Az ezzel a kötődési típussal rendelkező emberek folyamatos félelemben élnek. Felváltva támadnak és húzódnak vissza. Viselkedésüket a kívülállók következetlennek ítélhetik. Nehezen alkalmazkodnak, megosztó személyiségek. Általában nem tudnak hosszabb ideig elköteleződni egy munkahely felé. Nehezen nyitnak mások felé, alapbeállítódásuk a bizalmatlanság, nehezen tudnak hozzájuk kapcsolódni.

Biztonságos kötődés: ’hamuban sült pogácsa’

A biztonságos kötődéssel rendelkezők kölcsönös megértésen alapuló emberi kapcsolatok létrehozására törekednek. Önértékelésük stabil, a negatív élmények, kudarcok kevésbé képesek őket kibillenteni az egyensúlyból. Képes egyensúlyban tartani a munkát és a magánéletet, mindegyiket egyenlő mértékben tartják fontosnak. Képesek tartósan elköteleződni mások és egy munkahely iránt is, tudnak és hajlandók is felelősséget vállalni.

Fontos tudatosítani, hogy nem létezik tökéletes működés. A fenti leírás azt sugallja természetesen, hogy a biztonságos kötődési forma az ideális, ám bármelyik másik típusra jellemző működést tapasztalod is magadon, fontos látni, hogy ez változtatható. A biztonságosan kötődő ember is követ el hibákat, kezel rosszul helyzeteket. Az első lépés azonosítani a fejlesztendő pontokat, felismerni és tudatosítani, hogy mi az, amin érdekünkben áll változtatni.

Felhasznált irodalom:

Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Ő nem bánt, csak „nem bírod a kritikát” – Egy nárcisztikus kapcsolatról röviden

Könnyű minden szörnyű párkapcsolatért a másik felet valamilyen elmebetegséggel megbélyegezni. Szeretjük azt gondolni, hogy a rossz dolgok nem a mi hibánkból történnek. Ismerőseim például...