Tippek, hogy ne szakadjunk bele a feladatokba nyaralás előtt

Bár sokan egész évben azt várjuk, hogy nyáron hosszabb időre kiszakadhassunk a munkából és a rohanó hétköznapokból, a nyaralást megelőző időszak sokszor igencsak stresszessé válhat. Halmozódó, határidős munkahelyi feladatok, a szükséges dolgok beszerzése az utazásig, a programok megszervezése… Majd a nyaralás első fele azzal megy el, hogy ezt a megfeszített tempót ki tudjuk heverni. Ismerős? Ha igen, cikkünk neked szól, mivel összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy fel tudj készülni egy a stresszmentesebb nyaralásra.

Előfordulhat, hogy már a nyaralást megelőzően gyomorgörcsöd van, ha arra gondolsz, mennyi megválaszolatlan email és elvégzendő feladat vár majd rád, amikor visszatérsz, ám fontos emlékeztetned magad, hogy szükséged van szünetre és feltöltődés nélkül képtelen leszel hosszútávon hatékony és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Mindemellett a pihenés és a nyaralás a kiégés megelőzésében is nagy szerepet játszik.

Na de hogyan menjünk úgy pihenni, hogy előtte se szakadjunk bele a munkába és az egyéb teendőkbe?

Tervezz előre!

Evidensnek hangzik, mégsem vagyunk a legtöbben igazán tudatosak ebben. Clare Evans időmenedzsmenttel és hatékonysággal foglalkozó író és coach azt javasolja, hogy már hetekkel, de akár hónapokkal előre tervezz, priorizálj, delegálj és kommunikálj egy (hosszabb) nyaralás előtt. Emellett Clare azt javasolja, hogy a nyaralás előtti napokat hagyd annyira üresen, amennyire csak lehet, hogy el tudd végezni az utolsó pillanatos munkákat, a hirtelen eszedbe jutó teendőket és be tudd szerezni a nyaraláshoz szükséges kellékeket.

Engedd meg magadnak, hogy elengedj dolgokat…

A priorizálás része az is, hogy bizonyos dolgokat olykor el kell engedned. Mik azok a kevésbé fontos vagy határidős feladatok, amiket el lehet halasztani? Gondold végig, mik azok a feladatok, amik delegálhatók, amik ráérnek és amiket mindenképp meg kell csinálnod, mielőtt beállítod az out-of-office emailt. Bár nem könnyű, el kell fogadnod, hogy mindent nem tudsz elvégezni és egy ponton döntened kell arról, hogy a teendők futópadján mit hagysz hátra.

Valós kikapcsolódás email értesítések nélkül?!

Évről-évre végeznek felméréseket arra vonatkozóan, mennyien nézik nyaralás alatt is a vezetőjüktől, ügyfeleiktől vagy épp kollégáiktól érkező emaileket és az az igazság, hogy egészen megdöbbentő az arány. Te is úgy próbálsz kikapcsolni a medence vagy a tengerpart mellett, hogy közben a telefonod is ott fekszik melletted? Nem túl jó stratégia. Ha teheted, légy ebben is tudatos: hagyd otthon a laptopod, kapcsold ki az email értesítéseid és kommunikáld le előre a munkatársaiddal, ügyfeleiddel, hogy mettől meddig nem leszel elérhető és addig is kit tudnak keresni. Ha megoldható a megfelelő helyettesítés és ha jó a kommunikáció és a tájékoztatás, akkor jó esetben meg fogják érteni, hogy pihensz, hiszen erre mindenkinek szüksége van. Főként a vállalkozóknak okoz gondot a teljes kikapcsolódás, hiszen ott van a félelem, hogy ha valamilyen megkeresésre nem válaszolnak időben, akkor elveszítenek a potenciális ügyfelet. Ezért hát fontos, hogy megértő légy magaddal és hangsúlyozd a nyaralás pozitív hatásait, és hogy igenis megengedheted magadnak, hogy elszakadj a munkádtól és a nyaralás alatt kizárólag a magánéletedre koncentrálj.

Tervezd meg a visszajövetelt!

Ugyanúgy, ahogy a szabadságot megelőző időszak előkészítése kulcsfontosságú, úgy a visszatérést is érdemes megtervezni, főként, mivel annak a tudata is megnyugtathat a nyaralás alatt, ha kész tervvel rendelkezel. Érdemes az első napokat meeting-mentessé és nagyobb programoktól mentessé tenni, hogy vissza tudj rázódni és fel tudd venni a fonalat.

Azt persze fontos megjegyezni, hogy kevés embernek van teljes szabadsága a saját időbeosztása felett – elképzelhető, hogy egy követelőző vezetővel vagy épp egy olyan munkahelyi kultúrával kell megküzdened, amely nem támogatja a munkából való kiszakadást. Egyéni vállalkozóként nagyobb lehet a szabadságod az időd beosztásában, ugyanakkor elképzelhető, hogy ha pihenni mész, bevételed sincs, így emiatt nehéz megengedni magadnak a kiszakadást.

A határhúzás azonban minden helyzetben fontos: ha nyaralás alatt válaszolsz emailekre vagy telefonhívásokra, akkor a másik oldalon az ügyfeleid vagy munkatársaid el fogják könyvelni, hogy ilyenkor is elérhető vagy. Emellett fontos, hogy kedvességet tudj gyakorolni önmagad felé és ha nehéznek is érzed a munkától való teljes elszakadást, próbáld meg tudatosítani magadban, mennyire fontos szerepe van a pihenésnek a fenntartható teljesítményben. Hagyd, hogy felnézzenek rád az emberek, amiért becsülöd magad annyira, hogy megengeded magadnak a pihenést – hátha ez másokat is erre inspirál majd.

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...