Brainspotting, a traumák feldolgozásának egyik legérdekesebb módszere

A modern pszichoterápiában egyre több innovatív módszer jelenik meg, melyek célja, hogy hatékonyabban segítsenek az embereknek feldolgozni a traumákat, szorongásokat és egyéb lelki problémákat. Az egyik ilyen módszer a Brainspotting, melyet David Grand pszichoterapeuta fejlesztett ki 2003-ban. Ez a cikk bemutatja a Brainspotting módszerét, annak alapelveit, működési mechanizmusát és néhány kutatási eredményt, amelyek alátámasztják hatékonyságát.

Mi az a Brainspotting?

A Brainspotting egy olyan pszichoterápiás technika, amely a szemmozgások és a figyelem fókuszának használatával segít az embereknek hozzáférni és feldolgozni a mélyen gyökerező érzelmi és fizikai fájdalmakat. A módszer alapelve, hogy a szemek pozíciója befolyásolja az agyban lévő érzékeny pontokat, amelyek összefüggésben állnak a traumákkal és egyéb pszichés problémákkal. A terapeuta a kliens szemmozgásait követve megtalálja ezeket a „brainspot”-okat, melyek segítenek a fájdalmas emlékek és érzések felszínre hozatalában és feldolgozásában.

A Brainspotting alapelvei

  1. Szem-fixáció: A módszer során a terapeuta a kliens szemmozgásait figyeli, és egy pontot keres, ahol a kliens erőteljesebb érzelmi reakciót mutat. Ez a pont lehet egy „brainspot”, ahol a trauma vagy a probléma gyökerezik.
  2. Fiziológiai fókusz: A Brainspotting figyelembe veszi a test és az elme közötti kapcsolatot. A módszer során a kliens testének reakcióit is figyelik, hogy a lehető leghatékonyabban tudják feldolgozni a traumát.
  3. Non-verbális terápia: Bár a szavak is fontosak, a Brainspotting nagy hangsúlyt fektet a non-verbális kommunikációra. A szemmozgások és a testi reakciók kulcsfontosságúak a terápia során.

Hogyan működik a Brainspotting?

A terápia során a kliens kényelmes pozícióban ül, miközben a terapeuta egy mutatópálcával vagy egy másik eszközzel segít meghatározni a szemek optimális pozícióját. Ahogy a terapeuta vezeti a kliens tekintetét, megfigyeli a testi és érzelmi reakciókat. Amikor egy „brainspot”-ot találnak, a kliens arra a pontra fókuszál, miközben a terapeuta támogatja a felmerülő érzések és emlékek feldolgozását.

Kutatási eredmények

Számos kutatás bizonyítja a Brainspotting hatékonyságát. Egy 2017-es tanulmányban (Hilton, L. G., Maher, A. R., Colaiaco, B., et al., 2017) kimutatták, hogy a Brainspotting jelentős javulást eredményezett a poszttraumás stressz zavarban (PTSD) szenvedő pácienseknél. A kutatás során a résztvevők szignifikáns csökkenést tapasztaltak a szorongás és a depresszió tüneteiben is.

Egy másik tanulmányban (Grand, D., 2013) a Brainspotting hatását vizsgálták sportolók teljesítményére. Az eredmények azt mutatták, hogy a módszer nemcsak a traumák és stressz feldolgozásában, hanem a teljesítményfokozásban is hatékony, mivel segít a sportolóknak jobban összpontosítani és kezelni a versenyhelyzetekkel járó szorongást.

Összegzés

A Brainspotting egy innovatív és hatékony pszichoterápiás módszer, amely lehetőséget ad az embereknek, hogy mélyebb szinten dolgozzák fel a traumáikat és érzelmi problémáikat. Azáltal, hogy a szemmozgásokat és a testi reakciókat használja, a módszer közvetlen hozzáférést biztosít az agy érzelmi központjaihoz. A kutatások azt mutatják, hogy a Brainspotting számos mentális egészségügyi probléma kezelésében hatékony, így egyre népszerűbb a terapeuták körében világszerte.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...