Így növekedhetünk az átélt traumákból

Hallottál már a poszttraumás növekedés fogalmáról? Arról, amikor egy traumát követően a személyiségünk fejlődik, érettebbé, többé válunk általa valamilyen módon, és a traumatikus élmények tapasztalatait, tanulságait beépítjük a működésünkbe. Bár a poszttraumás növekedés gyakran természetes módon, pszichoterápia vagy más beavatkozás nélkül történik, többféleképpen is elősegíthető. Cikkünkben néhány ilyen megközelítést hoztunk, melyek a traumatikus események átdolgozásának folyamatát mutatják meg a növekedés irányába.

A negatív tapasztalatok pozitív változásokat is előidézhetnek, beleértve a személyes erőforrások felismerését, az új lehetőségek felfedezését, a jobb kapcsolatokat, az élet nagyobb megbecsülését és a lelki növekedést. Ezt látjuk azoknál az embereknél, akik például háborút, természeti katasztrófákat, gyászt, munkahelyvesztést vagy súlyos betegségeket és sérüléseket éltek át.

A növekedés elemei

  1. Megértés és a hitrendszerünk átformálása

Ahhoz, hogy egy traumán keresztül a növekedés felé haladjunk, át kell dolgoznunk a korábbi hitrendszereinket. Ha valamivel kapcsolatban megremeg a hitünk (például, hogy manapság is kialakulhatnak világjárványok, amik az egész életünkre hatással vannak), akkor meg kell találnunk, mi az, amiben hihetünk ahelyett, amiben korábban hittünk.

Amikor a feltételezéseink megkérdőjeleződnek, az zavaró és ijesztő lehet, így szorongó, ismétlődő gondolatok jelenhetnek meg bennünk: Miért történik ez? Mit kellene most tenni? Első lépésként meg kell értenünk, mi történik körülöttünk, amihez pedig valószínűleg idő kell.

  1. Érzelemszabályozás és átkeretezés

Ahhoz, hogy el tudjon indulni a fejlődés és a tanulás, megfelelő lelkiállapotot kell teremtenünk. Ez sokszor a negatív érzelmek, például a szorongás, a bűntudat és a düh kezelésével kezdődik, ami többek között az ezekhez az érzésekhez vezető gondolkodásmód megváltoztatásával érhető el. Ezenkívül a negatív érzelmeink lecsillapításához pedig érdemes a mindfulness eszköztárát vagy a testmozgást alapul venni.

Ahelyett, hogy a veszteségekre, kudarcokra, bizonytalanságokra és a legrosszabb forgatókönyvekre összpontosítanánk, gondolkodjunk a saját erőforrásainkon és azon, mi az, ami a kontrollunkban van és amit aktívan tenni tudunk most magunkért vagy a helyzet megváltoztatásáért. Ez pedig gyakran első lépésként az átkeretezés, azaz, hogy elkezdünk másképp gondolkodni egy helyzetről és meglátjuk benne a növekedési potenciált.

  1. A hatás kihangosítása

Ez a folyamatnak az a része, amikor elkezdünk arról beszélni, hogy mi történt és mi történik velünk és ennek milyen hatása van ránk személyesen. Ezeknek a dolgoknak a megfogalmazása segít értelmet adni a traumának.

Alapvetően az a tapasztalat, hogy a negatív tapasztalatok az élet nagyobb megbecsülésére ösztönözhetnek.

  1. A trauma beillesztése az élettörténetbe

A következő lépés az, hogy hiteles történetet alkossunk a traumáról és az azt követő életünkről, hogy el tudjuk fogadni a már megírt fejezeteket, és el tudjuk képzelni, hogy a következő fejezetek megalkotásában fontos szerepe lesz az átélt negatív élményeknek. Azaz, hogy ezek elindítanak minket a fejlődés útján és a beépülő új tapasztalatokkal egészebbek, teljesebbek lehetünk.

Mindehhez az alábbi kérdéseket érdemes végiggondolni:

Hogyan késztetett a trauma a prioritások újra kalibrálására?

Milyen új utak vagy lehetőségek rajzolódtak ki általa?

Felhasznált forrás:

https://hbr.org/2020/07/growth-after-trauma

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...