Kapcsolatainkban megbújó titkok: ne hagyjuk őket kimondatlanul!

Előfordult már, hogy titkoltál valamit a párod elől? Ha igen, nem vagy ezzel egyedül. Felmérések szerint az emberek 60%-a igennel válaszol erre a kérdésre, ami elég nagy arány ahhoz, hogy utánajárjunk, milyen hatása is van a titkoknak párkapcsolatainkra.

Természetesen nem mindegy, milyen jellegű titkokról van szó. Egy 2021-es felmérésben a válaszadók 23%-a hallgatott el félrelépést, 19% pedig azt, hogy vonzódik valaki iránt. Közel 20%-uk vallotta azt, hogy valami olyan dolgot titkolt, amit szégyell a másik előtt. De mi a fő motivációnk, amiért a titkolózás útját választjuk párunk előtt?

A tavaly készült felmérésben a válaszadók fele azért nem merte titkát megosztani párjával, mert szégyellte azt, vagy épp nem akart szégyent átélni annak megosztásával. 43% önmagát szerette volna védeni ezzel, 32% pedig a kapcsolatát. Láthatjuk tehát, hogy egészen különféle okok állhatnak amögött, miért is titkolunk valamit.

Milyen hatása van a titkolózásnak?

A titkolózás kiválthat bűntudatot, s együttjárhat szégyennel, frusztrációval és szorongással is. Ráadásul hosszútávon kifejezetten megbetegítő, felemésztő hatása van a ki nem mondott szavaknak. Ez előbb-utóbb a kapcsolatban is nyomot hagy, azaz, ha nem is pontosan a titoknak, a titkolózásnak szinte biztosan megjelenik a hatása párkapcsolatunkban is. A titkokat rejtő kapcsolatban ugyanis gyakran a másik fél is megérzi, hogy valami nincs rendben. Ez a másikból bizonytalanságot, tehetetlenséget válthat ki, miközben különböző forgatókönyvek is lejátszódhatnak benne arra vonatkozóan, hogy mi okozhatja a kialakuló diszharmóniát.

A titok, ami távolságot képez

Bár ahogy említettük, a titkok sokfélék lehetnek, szinte az összes típusukról elmondható, hogy távolságot képeznek két fél között egy kapcsolatban, s rombolják a bizalmat.

Titkaink hátterében állhat félelem, megbánás, bűntudat, s számos ok, amiért azt nem merjük nyíltan közölni a másikkal. Mégis, a titkok rövid és hosszútávon is megviselnek egy kapcsolatot, ezért az alábbi néhány lépés végiggondolását javasoljuk:

Próbálj meg válaszolni a következő kérdésekre:

Mi az oka annak, hogy titkolsz valamit?

Mi az, amivel félsz szembenézni? Ha mégis megtennéd ezt, mi történne?

Hogyan járulna hozzá a kapcsolatotokhoz, ha megosztanád ezt a titkot a másikkal?

Benned milyen érzések jelennének meg, ha a másik titkolna valamit?

Milyen előnyei lehetnek a titkok megosztásának?

Egy előnye biztosan van a titkok megosztásának: megszűnik a belső feszültség mindkét félben, s előfordulhat, hogy felszínre jönnek problémák. Ez azonban már egy szerencsésebb helyzet, hiszen itt már mindkét fél tudja, pontosan miről is van szó, és lehetőségük van együtt megoldani a felmerülő konfliktusokat. Az is előfordulhat, hogy teljesen belelovalljuk magunkat bizonyos forgatókönyvekbe, aztán végül teljesen másképp zajlik le a beszélgetés, s a párunk sokkal jobban fogadja azt, amit el szerettünk volna mondani neki.

Sok esetben a titkok felfedése megerősíti a két fél közötti kapcsolatot és bizalmat, hiszen egy új intimitási szintre lépnek azzal, hogy ez egyik olyasvalamit mond el, ami egyébként nehezére esik.

Mindemellett a saját magunkba vetett bizalmunk is erősödik, hiszen elég erősnek és bátornak érezzük magunkat, hogy megosszuk az adott kényes/kellemetlen/szégyenletes/félelmet kiváltó dolgot a másikkal.

Bármi is lesz a kimenetele a titok felfedésének, azt az elvet tartsuk szem előtt, hogy ha szeretjük és tiszteljük a másikat, akkor nem hagyhatjuk, hogy a kimondatlan szavak férkőzzenek közénk.

Felhasznált forrás:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-future-self/202105/secrets-and-love

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...