Így válts gondolkodásmódot, ha nehezedre esik nemet mondani

Biztosan tisztában vagy azzal, hogy nemet mondani olykor fontos. Ez a képesség teszi lehetővé, hogy határokat húzzunk és védjük magunkat is, azonban, ha úgy vagy beállítva, hogy alapból szeretnél más emberek kedvében járni, akkor mindez nem lehet könnyű számodra. Ilyenkor ugyanis automatikusan mondhatsz igent bizonyos szituációkban, majd később neheztelést, megbánást érezhetsz.

Ha azt tanultad meg, hogy mindig igent mondj és ne utasíts vissza semmit, akkor nemet mondani több, mint nehéz, sőt, olykor egyenesen lehetetlen lehet számodra. A mély idegrendszeri pályákat – amin ez a folyamat is végighalad, amikor döntened kell, hogy igent vagy nemet mondj – nem könnyű átírni. A ’nem’ természetellenesnek tűnhet, az ’igen’ pedig már azelőtt automatikusan kimondásra kerül, hogy a kritikus gondolkodás elindulna. A határok megsértése pedig lemeríti az energiáidat.

Szóval, az ötlet a következő: tedd félre a nemet. Ehelyett gondolkodj a sokkal természetesebben jövő szóról, az igen-ről, ami viszont egy olyan igen, ami a határszabás pozitív következményeinek szól.

Vegyünk egy példát: péntek délután van és a vezetőd azt szeretné, hogy hétfő reggelig még bizonyos extra feladatokat elvégezz. Ez két dolgot jelenthet: az egyik, hogy hétvégén is dolgoznod kell és sarokba dobhatod a határaidat, a másik pedig, hogy elutasítod ezeket a feladatokat, mert felméred, hogy nem reális munkaidőben befejezni hétfő reggelig. Nemet mondani nem könnyű, de mi van akkor, ha átkeretezed a helyzetet és arra gondolsz, hogy mire mondasz az utolsó pillanatos feladatok elutasításával igent?

Ez egy ’nem’ a hétvégi munkára és IGEN a felszabaduló időben a kapcsolatok ápolására, az önmagaddal töltött minőségi időre és a munkától való eltávolodásra, melyre igen, mindannyiunknak szüksége van (még azoknak a hősöknek is, akik mindent bevállalnak).

Természetesen így sem lesz elkerülhető, hogy verbalizáld a ’nem’ szót, azonban emlékeztesd magad, hogy mindezzel igent mondasz valami nagyobb dologra, ami téged szolgál.

Összefoglalva, ezek a lépések tudnak segíteni a határszabásban és a nemet mondásban:

  • Vedd észre, amikor átléped a saját határaidat azért, hogy mások kedvében járj. Milyen érzés ez?
  • Ne feledd, ok nélkül nem fogsz tudni nemet mondani, erősítened kell magadban azt, hogy a nemmel mi mindenre mondasz igent.
  • Dolgozd ki az ’igened’, amely valóban előnyös és meggyőző számodra (Pl.: „Munka helyett a személyes kapcsolataimra kell időt fordítanom hétvégén.”)
Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...