A bocsánatkérés öt ’nyelve’

Valószínűleg hallottál már az öt szeretetnyelvről, de tudtad-e, hogy a bocsánatkérésnek is vannak különböző ’nyelvei’? Ezeknek a megértése pedig azért fontos, hogy egy-egy konfliktushelyzetet követően a felek közötti bizalom és egyensúly helyreállítható legyen. A hatékony bocsánatkérés nem könnyű műfaj, pont ezért, következzen öt hasznos megközelítés, melyeket természetesen kombinálva is érdemes alkalmazni!

Az öt szeretetnyelv koncepciója Gary Chapman nevéhez fűződik, aki azt segítette kategorizálni és megérteni, hogy az emberek miként szeretnek szeretetet adni és kapni. A szeretetnyelvek közé tartozik a minőségi idő, a szívességek, az érintés, az ajándékok és az elismerő szavak.

Na de mi a különbség a bocsánatkérés öt nyelve és a szeretetnyelvek között? Az, hogy ha azt szeretnénk, hogy a partnerünk azt érezze, szeretve és támogatva van, a bocsánatkérésünk pedig valós, akkor ezekben a helyzetekben is fontos ráhangolódnunk a másik igényeire, ugyanis lehetnek egyéni különbségek abban, hogy ki mikor érzi igazán, hogy a másik megbánta viselkedését. Ugyanakkor a következő bocsánatkérési típusok, melyeket a szeretetnyelvekhez hasonlóan bocsánatkérési nyelveknek is hívhatunk, kombinálva is alkalmazhatók, sőt, akár egymást követő lépésekként is értelmezhetők. A következőkben végigvesszük az öt ’nyelvet’, ezek alkalmazásához adunk tippeket, majd pedig néhány szempontot, ami segíti beazonosítani, ha az adott ’nyelv’ igaz-e rád.

A sajnálat kifejezése

A bocsánatkérés ezen formájánál fontos, hogy pontosan megnevezd a viselkedést, amiért bocsánatot szeretnél kérni. Használj olyan szavakat, melyek átadják, hogy érted, miért esik a másiknak rosszul a viselkedésed. Például: „Ne haragudj, amiért tegnap megbántottalak, amikor azt mondtam, hogy nem érdekel az a program, amit kinéztél nekünk…”.

Ez lehet a bocsánatkérés nyelved, ha:

 • fontos neked, hogy a másik szavaival elismerje azt, amivel megbántott
 • fontos neked, hogy a másik őszintén kifejezze, hogy megbánta a viselkedését
 • fontos neked, hogy érvényesítsék az érzéseid.

Felelősségvállalás

Ismerd el, amivel a másikat megbántottad. A felelősségvállalás a hatékony bocsánatkérés elengedhetetlen része. Olykor könnyebb lehet azt mondani, hogy „Igazad van.”, mint azt, hogy „Hibáztam.”, de érdemes az utóbbival is élni, főként ennél a típusú bocsánatkérésnél. „Elismerem, hogy nem kellett volna azt mondanom, hogy nem érdekel az általad kitalált közös program, hiszen jót akartál és az volt a célod, hogy minőségi időt töltsünk együtt…”

Ez lehet a bocsánatkérés nyelved, ha:

 • fontos neked, hogy felelősséget vállaljon a másik azért, amit tett
 • azt várod, hogy a másik világosan elismerje, mit rontott el és bizonyítsa, hogy tud tanulni a hibáiból
 • nem akarsz kifogásokat hallgatni.

Jóvátétel

Egy-egy konfliktushelyzetben a bizalom is megrendülhet két fél között. Fontos arra is kitérni, hogy mi kellene ahhoz, hogy a bizalom és a harmónia visszaálljon a két fél között. Ez mutatja azt, hogy valóban fontos számodra a kapcsolat. Például: „Mit tehetnék azért, hogy helyreálljon köztünk a harmónia, mire lenne ehhez szükséged?”

Ez lehet a bocsánatkérés nyelved, ha:

 • fontos neked, hogy a másik megerősítse, hogy hajlandó javítani a problémán
 • fontos, hogy a másik valamivel kompenzálja viselkedését és jóvátegye, amit elrontott
 • szeretnéd, ha a másik átvenné az irányítást egy helyzetben.

Elköteleződés a változás irányába

Ez a bocsánatkérési forma a leghatékonyabban úgy alkalmazható, ha kifejezed, hogy igyekszel mindent megtenni azért, hogy elkerülhetőek legyenek a hasonló konfliktushelyzetek. Ehhez a bocsánatkérési formához a szavak önmagában kevesek lesznek, szükséges a konkrét lépések felé való elköteleződés. Például: „Ígérem, legközelebb finomabban fogalmazom meg a véleményem és átgondolom az üzeneteimet, mielőtt reagálok. Ehhez pedig azt fogom tenni, hogy…”

Ez lehet a bocsánatkérés nyelved, ha:

 • bizonyítékra van szükséged, hogy a másik dolgozik azon, hogy változzon
 • megerősítésre van szükséged, hogy nem fog újra előfordulni az eset
 • a szavak nem elegendőek számodra.

Őszinte visszajelzés kérés

Mielőtt lezárunk egy konfliktushelyzetet, fontos visszajelzést kérni a másiktól, hogy el tudja-e fogadni a bocsánatkérést és ha igényli, időt, teret hagyni neki, míg eljut oda, hogy tovább tudjatok lépni.

Ez lehet a bocsánatkérés nyelved, ha:

 • időre van szükséged a továbblépéshez
 • térre van szükséged, míg megemészted a konfliktushelyzetet és a bocsánatkérést.

Természetesen a valódi bocsánatkérés a szavakon túl a tetteken is múlik, így fontos, hogy amit megígérünk, arra törekedjünk, hogy be is tartsuk, illetve csak olyat kommunikáljunk, amit hitelesen tudunk képviselni is, ami őszintén hat.

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...