Így szabadulhatsz meg nemkívánatos gondolataidtól!

Képzelj el egy állatot a lelki szemeid előtt. Ez bármi lehet, csak kérlek, fehér jegesmedvére NE gondolj. Sikerült, vagy megjelent a lelki szemeid előtt egy fehér jegesmedve egy jégdarabkán állva? Ha utóbbi, akkor nem vagy egyedül, agyunk ugyanis a tagadást nem tudja ’bekódolni’, azaz hiába mondom, hogy NE gondolj valamire, az a valami bizonyára meg fog jelenni a gondolataidban. Éppen ezért nincsen könnyű dolgunk, amikor nemkívánatos gondolatainktól szeretnénk megszabadulni. Cikkünkben a legfrissebb kutatási eredmények segítségével adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk azokkal a gondolatainkkal, melyekre gondolni sem akarunk.

A nemkívánatos gondolataink kontrollálása trükkös, ugyanis minél erősebben szeretnénk kiszorítani egy gondolatot, valamiképp annál erősebben tör be a tudatunkba.

Egy friss kutatás (Fradkin & Eldar, 2022) arra kereste a választ, hogy meg tudjuk-e előzni egy nemkívánatos gondolat megjelenését a fejünkben, úgy, ahogy el tudunk kerülni egy nemkívánatos cselekményt is?

A gondolat-elnyomás paradoxona

Ehhez egy kísérletet végeztek el, melyhez 80 angolul beszélő embert toboroztak, akiknek az volt a feladata, hogy egy szabad asszociációs feladatban egyszerűen kerüljék el bizonyos szóasszociációk ismétlését, miután verbális jelzéseket kapnak.

Számítógépes vizsgálatok azt mutatták, hogy úgy kerülhető el a leghatékonyabban a nemkívánatos gondolatok megjelenése, ha megakadályozzuk azt is, hogy eszünkbe jussanak, ha ugyanis ez már megtörténik, és egy gondolatkör részeként elkezdik kifejteni a hatásukat, akkor sokkal nehezebb kitorlaszolni őket a gondolatainkból.

Ha ugyanis el akarunk nyomni egy gondolatot (mint hogy NE gondolj a fehér jegesmedvére), akkor elkerülhetetlen arra kell gondolnunk, hogy mi az, amit el kellene nyomnunk.

Jogosan merül fel a kérdés: miként tudjuk megakadályozni, hogy egy gondolat el se érje a tudatunkat? Ez valójában nem egy könnyű feladat és a résztvevők sem jártak sikerrel. Azonban a kutatás azt us alátámasztotta, hogy minél többször visszautasítunk egy gondolatot, az annál erősebbé válik és annál erősebben akar betörni a tudatunkba.

Gyakorlatok a gondolataink kontrollálására

Mi az akkor, amit jelenleg tenni tudunk, ha bizonyos gondolatokat szeretnénk elménken kívül tudni?

Hagyd, hogy elsuhanjon, de ne kapaszkodj bele! Jó megoldásnak tűnik, ha jön egy nemkívánatos gondolat, akkor hagyod, hogy az elsuhanjon az elmédben. Ne próbáld meg kiszorítani, mert annál erősebben akar majd betörni, helyette engedd meg, hogy végigfusson a gondolataid között és arra törekedj, hogy ne rántson el magával. Ezt úgy tudod a leghatékonyabban megtenni, ha külső szemlélőként képzeled el magad és ezeket a gondolatokat úgy figyeled, mintha egy mozivásznon jelennének meg. Figyeld meg, kérdezd meg magadtól, mi lehet a gondolat célja, mire figyelmeztethet stb.

Gyakorolj mindfulnesst! Mindenféle mindfulness, vagyis tudatos jelenléten alapuló gyakorlat jó eszköz lehet arra, hogy elkerüld, ezek a gondolatok lehúzzanak magukkal és annyira a hatásuk alá vonjanak, hogy az a teljesítményedre is kihasson. A mindfulness szemlélete az előző pontban foglaltakhoz hasonló: gondolataink és érzéseink csak látogatók, melyeket meg lehet tanulni tudatosan szemlélni, anélkül, hogy azonosulnánk velük, illetve érzékszervi tapasztalatainkon keresztül ezek helyett a jelenre fókuszálni.

Használd a képzeleted kreatív erejét! Ezenkívül a különböző imaginációs technikák is jól tudnak működni, úgy mint a negatív, nemkívánatos gondolatok dobozba zárása, vagy annak elképzelése, hogy csúszós anyag vonja be őket és nem tudnak a tudatodban benne ragadni (ellentétben a pozitív gondolatokkal, melyeket pedig szuper erős ragasztó vesz körül).

Összefoglalva, a legjobb módszer a nemkívánatos gondolatoktól való megszabaduláshoz azoknak az elfogadása, ám az azokba való kapaszkodás megakadályozása.

Forrás:

https://doi.org/10.1371/journal.pcbi.1010285

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/202207/the-best-way-manage-unwanted-thoughts

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...