Így ismerheted fel, ha szerelmi bombázás áldozatává váltál!

A szerelem az egyik legerősebb érzelem, olyannyira, hogy könnyen el is vakít minket, s előfordulhat, hogy bizonyos figyelmeztető jeleket túl későn veszünk észre. A love bombing vagy magyarul szeretetbombázás egy olyan manipulációs taktika, aminek részeként a másik már a megismerkedés kezdetétől csodálattal, imádattal, gyengédséggel és figyelemmel halmozza el a másikat, hogy minél hamarabb a bizalmába férkőzzön. Hogyan lehet különbséget tenni a valós érzelmek és a manipuláció között? Milyen jelekből ismerheted fel, ha egy love bomber elkezdett behálózni?

Először olyan, akár egy valóra vált álom

A szeretetbombázás tulajdonképpen egy manipulációs technika, amivel a szeretetbombázó egyre nagyobb szeletet szeretne kihasítani a másik életéből. Azt hallani a másiktól, hogy különleges vagy, mámorítóan hat. Azonban amikor ilyen bókokkal próbálja valaki visszahozni a figyelmed, amikor hátrálnál, akkor manipulációról lehet szó.

Ha az alábbi jelek közül legalább néhányat tapasztalsz már a megismerkedésetek korai szakaszától, előfordulhat, hogy egy szeretetbombázóval van dolgod:

  • túlzó bókok (pl. „különleges vagy”, „soha nem találkoztam még ilyen nővel/férfival” stb.)
  • nagy gesztusok már a kezdetektől (drága éttermek, utazások, ajándékok stb.)
  • feszegeti a határaidat és igyekszik meggyőzni, hogy lelkitársak vagytok
  • extrém ragaszkodás a megismerkedés kezdetétől

Kire lehet jellemző a szeretetbombázás?

A love bombing gyakran a nárcisztikusok egyik fegyvere. Ők ugyanis gyakran használják eszközként a hízelgést és a figyelmet annak érdekében, hogy tökéletes partnerré váljanak, jobban elnyerjék a bizalmat, a szeretetet – és végső soron az imádatot. Amint egyszer egy nárcisztikus meggyőzött arról, hogy milyen jók vagytok együtt, elkezdi a szerepedet átformálni, hogy csupán egy mellékszereplő légy a kapcsolatban.

Mi a love bomber stratégiájának célja?

A folyamatos figyelem és a napi szintű ajándékok vonzóan hangozhatnak, de az ismerkedés kezdetén ezek inkább ijesztőek. Mi a másik pontos szándéka és miért választ ilyen gyors tempót?

A szeretetbombázási ’kampány’ célja, hogy a love bomber minél hamarabb megnyerje magának a másikat – mielőtt az túl okos lenne ahhoz, hogy átlássa a manipulatív stratégiát. Ez olyan, mint amikor a kutyádat haza szeretnéd vinni a parkból és a legkedvesebb hangodon hívogatod, hogy aztán rá tudd tenni a pórázt és haza tudd vinni. A nárcisztikusok is hasonló taktikát választanak: amilyen gyorsan csak lehet, közel akarnak férkőzni a partnerükhöz, míg a másik már nehezen tud menekülni ebből a szoros kapcsolatból.

Természetesen, nem minden esetben kell attól tartani, hogy egy love bomberrel van dolgunk, ha úgy érezzük, első látásra beleszerettünk a másikba és teljesen egy húron pendülünk. Van, amikor a kapcsolat úgy alakul – külső szemmel – gyors ütemben, hogy az a bennük élők számára normálisnak és természetesnek hat. Azonban, ha azt érezzük, a másik indokolatlanul gyors és nagyívű kijelentéseket és gesztusokat tesz, érdemes tisztában lennünk a fent leírt fogalommal.

Akkor most hogyan döntsem el, hogy igaz szerelem vagy manipuláció?

Bizonyára ismerős a mondás, miszerint ’túl szép, hogy igaz legyen’. Ebben lehet valami, hiszen, ha valaki irracionálisan viselkedik, ha a kapcsolat túl gyorsan halad, elengedhetetlen, hogy tudasd vele: ez neked túl gyors és túl sok egyszerre. Érdemes a fokozatosságra törekedni az ismerkedés során, mert ezzel védhetjük meg saját magunkat is. Ha a másik az észrevételedre és a kérésedre negatívan reagál, és továbbra is fojtogató a viselkedése, az egyértelmű jele lehet annak, hogy nem tiszteli a határaidat, ami hosszabb távon egyre több és komolyabb probléma forrása lehet.

Van egyfajta kiszolgáltatottság kapcsolataink kezdeti időszakaiban: a legtöbbször ilyenkor másra sem vágyunk, mint elmerülni abban az érzésben, hogy valaki figyel ránk és valaki számára fontosak vagyunk. Ám a love bomberek éppen ezt használják ki: a legvonzóbb maszkjukat teszik fel, s áldozatuk igényeire reagálva csalják őket csapdájukba, ahonnan nem könnyű aztán kimenekülni.

Felhasznált forrás:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/lifetime-connections/201804/love-bombing-narcissists-secret-weapon

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Ő nem bánt, csak „nem bírod a kritikát” – Egy nárcisztikus kapcsolatról röviden

Könnyű minden szörnyű párkapcsolatért a másik felet valamilyen elmebetegséggel megbélyegezni. Szeretjük azt gondolni, hogy a rossz dolgok nem a mi hibánkból történnek. Ismerőseim például...