Honnan tudhatom, hogy a megfelelő pszichológushoz járok?

A pszichológus kiválasztása egy fontos döntés, hiszen a lelki egészségünk megőrzéséhez és javításához elengedhetetlen, hogy biztonságban és megértésben érezzük magunkat. De honnan tudhatjuk, hogy a megfelelő szakemberhez járunk? Íme néhány jel, amely segíthet ebben.

1. Kényelmesen érzed magad a jelenlétében

Az első és legfontosabb jel, hogy jó pszichológust találtál, ha kényelmesen érzed magad a jelenlétében. Ez nem jelenti azt, hogy azonnal megnyílsz, de fontos, hogy biztonságban és ítéletmentes környezetben érezd magad. Ha úgy érzed, hogy a pszichológusod figyel rád, empatikus, és nem bírál, akkor jó úton jársz.

2. Figyel rád és megért

A jó pszichológus aktívan figyel rád, és nem csak hallgat, hanem meg is ért. Érzed, hogy odafigyel arra, amit mondasz, és nem csak a következő kérdésére készül. A visszajelzései relevánsak és segítenek abban, hogy jobban megértsd saját érzéseidet és gondolataidat.

3. Érzékenyen és tisztelettel kezeli a problémáidat

Fontos, hogy a pszichológusod érzékenyen és tisztelettel kezelje a problémáidat. Ha azt érzed, hogy a pszichológusod figyelembe veszi az érzéseidet, tiszteletben tartja a határaidat és soha nem próbál ráderőltetni valamit, akkor jó kezekben vagy. Egy jó szakember segít abban, hogy saját tempódban dolgozd fel a problémáidat.

4. Látod a fejlődést

Egy másik fontos jel, hogy jó pszichológust találtál, ha látod a fejlődést magadban. Ez lehet akár apró lépésekben is mérhető, például ha jobban érzed magad a mindennapokban, vagy ha jobban tudod kezelni a stresszes helyzeteket. A fejlődés időbe telik, de ha folyamatosan javulást tapasztalsz, akkor valószínűleg a megfelelő úton haladsz.

5. Bizalmi kapcsolat alakul ki

A pszichológussal való kapcsolat alapja a bizalom. Ha úgy érzed, hogy megbízhatsz benne, és bátran megoszthatod vele a legmélyebb gondolataidat is, akkor ez egy nagyon jó jel. A bizalom kialakulása időbe telhet, de egy jó pszichológus mindent megtesz azért, hogy ezt a bizalmat felépítse és fenntartsa.

Nem baj, ha nem találod meg elsőre

A megfelelő pszichológus megtalálása nem mindig egyszerű, de ha figyelsz a fenti jelekre, nagyobb eséllyel találod meg azt a szakembert, aki valóban segíthet. Ne feledd, hogy a pszichológus kiválasztása egy személyes folyamat, és ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel, nyugodtan kereshetsz másik szakembert. A legfontosabb, hogy a saját lelki egészségedet helyezd előtérbe, és olyan környezetben dolgozz a problémáidon, ahol valóban jól érzed magad.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...