Ha ezek a jelek igazak rád, lehet, hogy kiégtél a randizásban

Megtörtént már veled valaha, hogy közeledett egy randinak az időpontja, de legbelül titkon azt kívántad, bárcsak a másik lemondaná? A modern társkeresés könnyen érzelmi kimerüléshez vagy akár kiégéshez is vezethet, hiszen a különféle társkereső applikációk folyamatosan annak az illúzióját kelthetik benned, hogy mindig csak egy ujjmozdulatra van az Igazi… Véget nem érő chatelések, heti több randi különböző személyekkel, na és persze folyamatosan a legjobb formádat kell hoznod, hogy a másik szimpatikusnak találjon. Nem csoda, hogy egy friss kutatásban 10-ből 8 felnőtt vallotta azt, hogy tapasztalta már magán a kiégést az online társkereséssel kapcsolatban. Na de mik a jelei annak, ha esetleg te is ’randizási kiégésben’ szenvedsz?

„Ne aggódj, sok hal van még a tengerben…” Ismerős? Bár ez a társkereséssel kapcsolatos közhely ígéretesen hangozhat, bárki, aki valaha is horgászott, tudja, hogy nem megy ez olyan könnyen, mint ahogy hangzik. Több, mint két évtizeddel ezelőtt a technológia kísérletet tett arra, hogy megoldja a világ több millió szinglijének párkeresési nehézségeit az online társkeresés formájában. És bár milliók találták meg a szerelmet az online ismerkedésen keresztül, sokan vannak azok is, akik csalódást csalódásra halmoznak.

Így hát felvetődik a kérdés, hogy hogyan hatnak a társkereső alkalmazások mentális egészségünkre? Ezek az alkalmazások többek között a folyamatos elérhetőséggel válnak vonzóvá, hogy bárhol, bármikor ismerkedhetsz, nem kell ahhoz kimozdulnod vagy társaságba járnod, hogy megismerkedj életed szerelmével… Azonban egy idő után pont ez a szempont lehet az is, ami kimerít érzelmileg és ami miatt az egész ismerkedés elveszti a varázsát.

Kiégésről akkor beszélhetünk, ha úgy érezzük, nehéz jelen lenni vagy örömöt megélni, mókuskeréknek, kilátástalannak láthatjuk a helyzetünket és nem hozzáférhetők erőforrásaink, hogy javítsunk állapotunkon. Az alábbiakban öt olyan jelet mutatunk, melyek ha igazak rád, akkor nagy eséllyel te is kimerültél az ismerkedésben.

A társkereséssel kapcsolatos kiégés 5 jele

  1. Kötelességnek érzed a randizást. Azaz, nem érzed jól magad a folyamatban, győzködnöd kell magad, hogy elmenj a randira vagy hogy visszaírj a másiknak. Szintén árulkodó lehet, hogy sokszor használod a „kell” szavakat a randizás kapcsán.
  2. Már a gondolattól is kimerültnek érzed magad, hogy újabb randira menj. Ahelyett, hogy izgatottnak éreznéd magad az új ismerkedés lehetőségétől, kimerült és túlterhelt vagy. A randizási kiégés megakadályozhatja, hogy mélyebb kapcsolatot alakíts ki valakivel, mert nincs elég érzelmi kapacitásod.
  3. Titokban azt reméled, hogy a másik lemondja a találkozót.Ez bizony annak a jele lehet, hogy jelenleg nincs meg az ’érzelmi sávszélességed’ a randizáshoz.
  4. Elvesztetted a reményt, hogy valaki olyannal kerülj kapcsolatba, akit valóban kedvelsz.Ha ezt érzed, valószínűleg minden motivációd elvesztetted, hogy randizni menj és kevésbé tudod megtapasztalni az örömöt a folyamat során.
  5. Gyakran érzed magad ingerültnek és/vagy a helyzetet reménytelennek.Amikor társkereséssel kapcsolatos kiégést tapasztalsz, az olyan dolgok, amelyek a múltban maximum kisebb kellemetlenségnek számítottak, most igazán frusztrálónak vagy nehezen elengedhetőnek tűnhetnek. Ha kiégettnek érzed magad, akkor az elutasítás is erőteljesebb hatással lehet rád, ami olyan gondolatokban nyilvánulhat meg, mint például: „Tudtam, hogy soha nem találok senkit” vagy „Ez mindig velem történik meg”.

Na de mit tehetsz, amennyiben a fenti jelekben magadra ismertél?

Tarts szünetet az ismerkedésben! Ha észreveszed, hogy a fenti jelek jelen vannak nálad, akkor lehet, hogy itt az ideje megfontolnod, hogy visszalépj egy kicsit a randizástól. Ha arra kényszeríted magad, hogy keményebben próbálkozz, amikor már kiégettnek érzed magad, az csak tovább fokozza a frusztrációdat. Ahhoz, hogy valakivel valódi kapcsolatot alakíts ki, érzelmi kapacitásra lesz szükséged. Törekedj arra, hogy olyan tevékenységekkel töltsd az időd, amelyek segítenek fel- és visszatöltődni.

Mérd fel, hogy a randizási folyamat mely aspektusai merítenek ki! Szánj egy kis időt arra, hogy értékeld a randizási folyamat egyes lépéseit és azt, hogy ezeket miként éled meg. Például ahelyett, hogy nyomást gyakorolnál magadra, egy meghatározott számú randira elmenj, fontold meg a randik ütemezését és a társkereső alkalmazás használatát azokra az időkre, amikor több energiád van, és izgatottan várod az új emberekkel való találkozást. Dönthetsz arról is, hogy egyszerre mennyi emberrel beszélj vagy hetente/havonta hányszor használd ezeket az alkalmazásokat.

Tudd, mit szeretnél és miért ismerkedsz. Ha tudod, hogy mit akarsz, és őszinte vagy magaddal, hogy miért fontos számodra az ismerkedés, az segíthet tudatosan navigálni a randizásban, és megakadályozhatja, hogy kiégettnek érezd magad. Írd össze az 5-10 legfontosabb szempontot, amit keresel a másikban és olyanokkal ismerkedj, akik ennek a szűkített szempontrendszernek megfelelnek, így energiát és kapacitást spórolhatsz.

Novák Dóra

Felhasznált források:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/mindful-dating/202303/5-signs-of-dating-burnout-and-how-to-overcome-it?amp

https://singlesreports.com/reports/emotional-fatigue-or-burnout-in-online-dating/

 

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...