Hogyan dolgozhatunk azon, hogy biztonságosabban kötődjünk?

Az, ahogyan kötődünk, emberi kapcsolódásaink ’alaphangulatát’, alap természetét adja meg. A biztonságosan kötődők ismérve, hogy képesek egészséges, kölcsönösségen alapuló kapcsolatok kialakítására. Bár maga a kötődési minta átírása igencsak hosszas folyamat, nem lehetetlen, és vannak olyan gyakorlatok, melyeket önállóan, terapeuta nélkül is gyakorolhatunk, s melyek jó kiegészítői lehetnek egy terápiás folyamatnak is. Cikkünkben ilyen gyakorlatokból szemezgettünk.

Alapvetően négy kötődési típust állapítottak meg a kutatók és pszichológusok: biztonságos, szorongó-ambivalens, szorongó-elkerülő és dezorganizált (félelemteli) módon kötődhetünk másokhoz. Magyar mintán vizsgálva a kutatók azt találták, hogy a magyar felnőttek nagyjából 2/3-a bizonytalanul kötődik, és mindössze nagyjából a felnőtt népesség harmadának biztonságos a kötődési mintázata.

Mondhatjuk azt, hogy az egészséges, kiegyensúlyozottan működő kapcsolatok egyik alapja az, ahogyan egymáshoz kötődünk. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy a társadalom azon harmadába tartozol, akik biztonságosan kötődők, akkor az alábbi gyakorlatokból érdemes szemezgetned, hogy fejleszd azt, ahogyan önmagadhoz és másokhoz kapcsolódsz:

  1. Növeld a magabiztosságod és az önbecsülésed!

Keress olyan tevékenységeket, melyekben meg tudod mutatni az erősségeid, a legvonzóbb oldalad. Szentelj tudatosan figyelmet a sikeres pillanataidnak és tanulj meg büszke lenni önmagadra. Kérj visszajelzéseket és a legjobban esőket gyűjtsd össze egy helyre, hogy amikor elbizonytalanodsz önmagaddal kapcsolatban, legyen mit elővenned.

  1. Priorizáld az önmagaddal való kapcsolatot!

Bizony, a másokhoz való egészséges kapcsolódás is akkor fog jól menni, ha önmagaddal is jó a viszonyod. Tarts minőségi én-időket, keress olyan tevékenységeket, melyek egyedül is jól esnek, feltöltenek, figyelj arra, mire vágysz.

  1. Vezess naplót!

A naplóírás segít az önismereted fejlesztésében, a gondolataid, érzéseid alaposabb megismerésében. Egy korábbi cikkben összegyűjtöttünk néhány naplóírási technikát is. Az írás során kiemelt figyelmet szentelhetsz a hiedelmeidnek, a félelmeidnek és a bizonytalanságaidnak, így ezekkel céltudatosabban dolgozhatsz aztán egy terapeutával is, amennyiben úgy érzed, szükséged van rá.

  1. Légy együttérző önmagaddal!

Ez igazán nem könnyű, ám a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy megbocsáss magadnak akár múltbeli viselkedések, döntések miatt, akár amiatt, ha a jelenben nem úgy cselekszel, ahogy azt előzetesen elképzelted. A kötődési minta átdolgozása – ahogy azt a cikk elején is írtuk – nem egy rövid út, így képesnek kell lenned arra, hogy a kis lépéseket is észrevedd. Ha pedig megbánsz valamit, akkor gondolj arra, hogy ez egy szuper jele annak, hogy már tudatosítani tudsz valamit, amit a jövőben elkerülnél, másképp csinálnál.

  1. Ismerd meg a határaidat és a szükségleteidet!

… és aztán tanuld meg őket tiszteletben tartani. Ehhez szükséges az önmagaddal való kiegyensúlyozott kapcsolat felépítése is. Ha tudod, mire van szükséged és mi az, ami még belefér és mi az, ami nem, a kapcsolataid is automatikusan egy hatékonyabb szűrőn fognak átmenni. Azt azonban szintén fontos tudatosítani, hogy mindezek megismeréséhez gyakran tapasztalatokra van szükség – így légy elnéző magaddal, ha valaha engedted átlépni a határaidat vagy elnyomni a szükségleteidet, és aztán fogadd meg magadnak, hogy erre legközelebb nem kerül sor.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...