Férfi nehézségek a szexben – mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Amikor egy mondatban halljuk vagy olvassuk a „férfiak” és a „szex” szavakat, sokaknál azonnal bekapcsolnak a sztereotípiák. Ilyenkor jönnek a különböző gondolatok arra, hogy ők bármikor, bárhol, sőt bárkivel képesek rá, nekik nem fontos az előjáték, és társaik. Ezzel szemben számtalan olyan férfivel találkoztam, aki közel sincs így! Ráadásul, nehézségeik – akárcsak a nőknek -, nekik is adódhatnak, például a merevedéssel, vagy éppen a magömléssel.

Magömlés későn vagy semmikor

A diagnosztikai kézikönyvben ez a diagnózis „késleltetett ejakuláció” néven szerepel. A név első hallásra kicsit kissé megtévesztő, hiszen nemcsak azokat a helyzeteket foglalja magában, amikor a magömlés csak hosszú idő után jelenik meg, hanem azokat is, amikor egyáltalán nem, vagy csak az együttlétek kis százalékában tapasztalható. Mint bármely egyéb nehézségnél, itt is fontos, hogy nem egyszeri alkalommal vagy rövid, jól behatárolható időszakban áll fent, hanem hosszabb időn át, legalább fél évig. Fontos látni azt is, hogy a diagnózis felállításánál az is jelentős szempont, hogy az érintettnek ez valóban nehézséget, szenvedést okoz. Időnként ez a jelenség nem ok, hanem inkább valamilyen más betegség következményeként jelenik meg, ezt is érdemes szem előtt tartani, amikor saját állapotunkról gondolkodunk. A diagnosztizált nehézség súlyosságában (az enyhétől a súlyosig) és fennállásának időtartamában is többféle lehet: vannak, akiknél ez már akár az első szexuális együttléttől így volt, míg másoknál eleinte nem volt jellemző, hanem később alakult ki valamilyen oknál fogva. Az is lehet, hogy valakinél minden együttlétnél jelentkezik, másnál lehet, hogy csak bizonyos helyzetekben vagy személyekkel való együttlét esetén.

Magömlés korán

Talán ez a közgondolkodásban egyik leginkább jelen lévő szexuális zavar, ami „idő előtti (korai) ejakuláció” néven diagnosztizálható. A diagnosztikai kritériumok szerint ilyenkor vaginális behatolás történik, amelynél egy percen belül, a vágyottnál hamarabb idő alatt megtörténik a magömlés. Amennyiben nem jár behatolással az együttlét, mégis az egyén által kívántnál hamarabb történik az ejakuláció, a diagnózis akkor is felállítható. Mint mindig, itt sem számít egy vagy néhány alkalom. A diagnosztizáláshoz az szükséges, hogy legalább fél éven keresztül az együttlétek több, mint háromnegyedénél (tehát négy együttlétből legalább háromszor) fennálljon az idő előtti magömlés. A különböző típusok itt is jelölhetők, ahhoz tehát, hogy diagnózist – és így szakszerű segítséget – kapjon az érintett, nem szükséges, hogy minden helyzetben és teljes szexuális aktivitásának ideje alatt jelen legyen ez a jelenség!

A vágy hiánya

Bizony, a hiedelemmel ellentétben, van olyan, hogy egy férfi nem kívánja a szexet. A diagnózis: „férfi hipoaktív szexuális vágy zavar”. Aki ebben érintett, hosszabb időn át (legalább hat hónapig), vagy időről-időre visszatérően éli meg vágyai csökkenését. Hogy mihez képest? Ez az, amit a szakemberek kompetensen tudnak felmérni, amikor a diagnosztikára kerül a sor. Saját korábbi működésmódja nyilvánvalóan fontos szempont ebben, de figyelembe veszik az életkorát és egyéb körülményeit is. Ha szubjektíven úgy ítéli magáról valaki, hogy megváltozott a szexuális éhsége, érdemes lehet elindulni a kivizsgálás útján!

Merevedési nehézségek

Szintén köztudomású, hogy vannak, akik merevedési nehézségekkel küzdenek. Nézzük, a diagnosztika szintjén mit is sorolunk pontosan ide. A diagnosztikai nagykönyv három tünetet említ, amelyek közül legalább egynek fenn kell állnia négy együttlétből három során, legalább fél éven keresztül:

  • az erekció nehezen alakul ki az együttlét során
  • az erektált állapotot nehéz fenntartani addig, amíg a szexuális tevékenység tart
  • csökkent az erekciós merevség

Az is lehet, hogy ezek mindegyike egyszerre jelenik meg: nehezen érhető el, nehéz fenntartani is, és nem olyan a merevség, mint az korábban az egyénre jellemző volt. Nagyon fontos látni azt is, hogy számtalan tényező befolyásolhatja ezt is! Néhány alkalom még nem jelenti, hogy valaki erekciós zavarral küzd. Jelentheti, hogy túlzottan fáradt, nem a megfelelő partnerrel van, esetleg nem megfelelő körülmények közt, vagy esetleg alkohol befolyása alatt áll. Ha azonban valaki kimeríti a diagnosztikai kritériumokat, érdemes átgondolni, hogy pontosan mióta is áll ez fent, vajon mindig így volt-e, amióta szexuálisan aktív, minden helyzetben és partnerrel megjelenik-e, és hogy milyen mértékű szenvedést okoz ez számára.

Ezek a válaszok mind-mind segítséget nyújtanak a szakembereknek, hogy megfelelő diagnózis után hatékony hatékony kezelést nyújtsanak azoknak a férfiaknak, akik nehézségekkel küzdenek a szexben. Bár sokan szégyellik nehézségeiket, segítséget kérni bátor dolog. Nemcsak az egyén életminőségét javíthatja, de jó hatással lehet a partner- vagy párkapcsolatok szintjére is!

Tamás-Zaka Dóra
Tamás-Zaka Dóra
Tamás-Zaka Dóra vagyok, tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő pár-és családterapeuta. Munkámat részben egy Pedagógiai Szakszolgálatnál, részben a kolléganőmmel megálmodott Relation-Ship pár-és családterápiás szolgáltatás keretein belül végzem. Szakmai szemléletmódom alapvetően a rendszerszemléletre épül: arra, hogy mindannyian hatással vagyunk a környezetünkben élőkre. Fontosnak tartom továbbá a pszichoedukációt, és szeretném, ha idővel a pszichológushoz járás nem járna stigmatizáltsággal, hanem a tudatos és önreflektív élet egyik mutatója lehetne.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...