Ezt rontjuk el, amikor a boldog élet felé törekszünk

A boldog élet elérése igen népszerű téma, rengeteg pszichológiai, filozófiai, vallási irányzat foglalkozik azzal, miképp lehet kiegyensúlyozott, elégedett életet élni. Miért van az, hogy a legtöbben csupán kergetjük ezt az állapotot, és hogyan tudjuk a saját szemléletünket úgy alakítani, hogy elégedettebbek lehessünk?

Carl Rogers, a humanisztikus pszichológia egyik alapítója szerint a mentális jóllét nem egy rögzült állapot, hanem sokkal inkább egy folyamatos növekedés. Azaz nem egy tökéletlen állapotból indulunk, melyet meg kell javítani, hanem egy bizonyos fejlődési szinten vagyunk jelenleg is.

A boldog élet összetevői

Rogers szerint a boldogság alapja, ha képesek vagyunk a jelenben élni és nyitottak, fogékonyak lenni azokra a lehetőségekre, melyek szembejönnek velünk. Az életet nem egy olyan labirintusnak tekinti, melynek csak egy helyes útja van, hanem sokkal inkább egy olyan utazásnak, melyen számos elágazáshoz érünk, ahol választhatunk a lehetőségek közül.

Az emberek gyakran szeretik előre eltervezni, hogyan kellene a dolgoknak zajlania, s nem csak a világról és a benne lévő terveikről, de önmagukról is kialakítanak egy ideális képet, melyet aztán megpróbálnak megfeleltetni a valóságnak. Gyakran ebből adódnak a csalódások, a kudarcok, mivel nem a jelen lehetőségeihez próbálunk igazodni és az aktuális körülmények között próbáljuk megtalálni a helyünket, hanem egy elképzelt, ideális, előre felépített képhez hasonlítjuk a valóságot.

Mersz-e élni a lehetőségeiddel?

Rogers azt vallja, hogy személyiségünket a tapasztalatok formálják, így fontos, hogy ezekre nyitottak legyünk. A tapasztalás a személyiségünk felépítésének alapvetése, így törekedjünk arra, hogy ne ezeket próbáljuk beilleszteni az elképzelt énképünkbe, hanem ezekhez igazodva próbáljuk meg meghatározni önmagunkat. Amikor ugyanis elképzelünk, eltervezünk az életünkben forgatókönyveket, nem igazán számolunk azzal, mennyi rajtunk kívülálló körülmény is van, melyek ezeken változtathatnak, s nem csak negatív irányba: bármikor jöhet például egy olyan karrierlehetőség, amire nem is számítottunk, bármikor megismerhetünk olyan embereket, akik egészen más irányokat, élményeket nyithatnak meg számunkra, mint amiről előtte álmodoztunk. Ahhoz azonban, hogy ezeket a lehetőségeket észrevegyük, rugalmasnak, bátornak és nyitottnak kell lennünk. Rugalmasnak és bátornak azért, hogy le merjünk térni az előre megrajzolt utunkról, s élni azzal, amit az élet elénk gördít.

Ha pedig negatív irányba befolyásol minket egy körülmény, például megszűnik az a munkahely, ahol addig dolgoztunk és elképzeltük a hátralévő karrierutunkat, szintén kellően rugalmasnak kell lennünk, hogy meglássuk a változásban is a lehetőséget, s észrevegyük, hogy egyébként még milyen más utakon járhatunk.

Életutunk során pedig nem csak a lehetőségeink, de igényeink is változnak. Azaz, lehetünk nagyon tudatosak, megtervezhetjük, mikor mit szeretnénk elérni az életünkben, de ezt érdemes olykor felülvizsgálni: valóban erre van szükségünk akkor és ott? Merünk-e az aktuális igényeink és lehetőségeink mentén dönteni, akkor is, amikor az ellentétes az előre eltervezettel?

A fejlődéshez és a boldogság megéléséhez érdemes olykor megpróbálni.

„Hogy mi leszek és hogy mit teszek a következő pillanatban, az a pillanatból nő ki és nem megjósolható.” – Carl Rogers

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...