Egy egyszerű módszer, mely segítségével elérheted vágyaidat

Ha az év elején vagy akár a közelmúltban úgy döntöttél, hogy új szokásokat alakítasz ki céljaid elérése érdekében, akkor szembetalálhatod magad azzal a kihívással, hogy mindezeknek a tevékenységeknek az elvégzését fenntarthatóvá is tedd. Ehhez egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer a szokások követése. Mutatjuk, hogyan csináld!

A szokások kialakításához türelemre és kitartásra van szükségünk. Gyakran időbe telik, amíg a kívánt eredmények megjelennek. Képzeld el például, hogy épp egy maratonra tervezel felkészülni, így elkezded a futóedzéseket. A látható eredményekre akár hónapokat is várnod kell, ám amíg arra vársz, hogy erőfeszítéseid jutalma megjelenjen, szükséged van egy okra, amiért rövid távon kitartasz. Kellene valamilyen azonnali visszajelzés, amely megmutatja, hogy jó úton jársz. Erre pedig szuper módszer a szokáskövetés.

A szokáskövető rendszere

A szokáskövető egy egyszerű módja annak, hogy mérni tudd, hogy milyen gyakorisággal végzel el egy adott tevékenységet. Erre szuper megoldás például egy naptár, amiben naponta jelölhető egy X-el vagy színekkel, ha elvégeztél egy teendőt, de számos különböző sablon is letölthető már manapság. Azaz, ha például az a célod, hogy minden nap mozogj egy kicsit, akkor minden nap tegyél X-et a napodhoz, amennyiben ennek eleget tettél (Természetesen fontos, hogy kellően pontosan legyen kijelölve egy cél. A „kis mozgás” mit jelent? Legalább 10 perc?).

A szokáskövető legnagyobb erénye, hogy azonnali visszacsatolást és bizonyítékot ad arról, ha egy szokást elvégeztünk, ami pedig segít a motiváció fenntartásában. De nézzük, mi minden miatt érdemes ezt az egyszerű módszert beépíteni a mindennapjainkba, hogy a tevékenységeinkből valóban szokásokat tudjunk formálni, a szokásaink pedig támogassanak minket a céljaink elérésében.

Ezért érdemes követned a szokásaid

A szokáskövetés vizuális jelzések sorozatát építi fel. Amikor ránézel a naptárra, és meglátod a sorozatodat, ismét emlékeztetni fogod magad, hogy cselekedj és ne szakítsd meg a sorozatot. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik nyomon követik a céljaik elérését, mint például a fogyást vagy a dohányzásról való leszokást, nagyobb valószínűséggel érnek el eredményeket.

A szokáskövetés emellett őszinte tükröt tart. A legtöbben pozitívabbra becsüljük a saját viselkedésünket, mint amilyen az valójában. A mérés egy módot kínál arra, hogy legyőzzük a saját viselkedésünkkel szembeni vakságunkat, és észrevegyük, mi történik valójában minden nap. Amikor a bizonyíték az orrod előtt van, kevésbé valószínű, hogy hazudsz magadnak.

A szokáskövető motivál a folytatásra. Amikor azt érezzük, hogy haladunk előre, még motiváltabbá válunk arra, hogy folytassuk az utat. Ily módon a szokáskövetés pozitív hatással van a motivációra. Ez különösen fontos lehet egy rossz napon, ugyanis amikor rosszkedvűnek érezzük magunkat, könnyen megfeledkezünk a már elért eredményekről. A szokáskövetés vizuális bizonyítékot nyújt a munkánkról – azaz egy jó emlékeztető arra, hogy milyen messzire jutottál és motivál arra is, hogy ne szakítsd meg a folyamatot.

A szokásaid követése segít abban, hogy az eredmények helyett a folyamatra helyezd a fókuszt. Azaz kielégítő érzést ad, ha megcsinálod a napi edzéseket, látod a haladást és nem veszted el a motivációd akkor sem, ha a hosszútávú cél, például a maraton lefutása még több hónapnyi munkát kíván. A szokáskövető biztosítja a napi lendületet, a haladás és a sikerélmény megélését.

Felhasznált forrás:

https://jamesclear.com/habit-tracker

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...