Ez a világ egyik legboldogabb népének titka

A svédek a világ legboldogabb emberei közé tartoznak, így hát nem csoda, hogy boldogságuk receptjére sokan kíváncsiak. Cikkünkben most öt tippet hoztunk, melyeket tanulhatunk tőlük és általuk elégedettebbé és boldogabbá válhatunk, még a sötétebb téli estéken is.

A svédek az úgynevezett lagom életmód szerint élnek, amely svédül annyit jelent, hogy „éppen a megfelelő mennyiség”. A lagom egyik alapelve, hogy ’se túl sok, se túl kevés’, ami az élet minden területén segít a svédeknek megtalálni az egyensúlyt. Ez a szemléletmód megjelenhet például abban, hogy keményen dolgoznak, de nem annyira, hogy a szórakozásról lemaradjanak, vagy hogy sok időt töltenek a lakásukban, de arra is figyelnek, hogy kimozduljanak a szabadba, és élvezzék a természetet.

Na de mik azok a konkrét szokások, amikhez nem kell Svédországig mennünk, hogy boldogabbá tegyenek minket?

  1. Soha ne hanyagold el a hobbijaid!

A svédek ügyesek abban, hogy különböző életterületeik között határokat tartsanak, és számukra kiemelten fontos, hogy időt fordítsanak azokra a tevékenységekre, amik kikapcsolják őket és amik pozitív érzéseket okoznak. Így hát azt vallják, hogy érdemes megtalálni a mindennapokban az időt a hobbijainknak, mivel ezek a tevékenységek fontos szerepet játszanak a feltöltődésben, az egyensúly fenntartásában és boldogságfokozó hatással bírnak. A svédek komolyan veszik a produktív munkaórákat, de ugyanolyan komolysággal állnak a pihenéshez is, ami mindenképp követendő.

  1. Lassíts és élvezd ki a pillanatot!

Rohanó világunkban könnyű azon kapni magunkat, hogy felgyorsítjuk az olyan tevékenységeket is, amelyeket élvezünk, például egy finom étel elfogyasztását. Azonban az élet apró örömeinek kiélvezése nem csak a boldogságérzést, de a kreativitást is fokozza. A részletekre való odafigyelés fejleszti az innovatív gondolkodást, a lelassulás és az apró örömök élvezete pedig sokat ad hozzá mentális jóllétünkhöz.

  1. Rendezettséggel a jóllétért

A svédek hisznek abban, hogy a tiszta, rendezett, átlátható környezet jó hatással van a jóllétre. Egyszerű tippként azt javasolják, hogy nézzük végig az otthonunkban található tárgyakat és azt, hogy mi az, aminek van haszna vagy helye és mi az, ami pedig felesleges. Ezeket pedig ne kidobjuk, hanem ajándékozzuk vagy adományozzuk el. Ha kint rendet teszünk, bent is kiegyensúlyozottabbá válhatunk, illetve inspirációt nyerhetünk a belső rendrakásra is.

  1. Tarts szünetet egy pörgős nap során is!

A hatékonyság fenntartásához elengedhetetlenek a frissítő szünetek, amire a svédeknek egy külön szava is van, ez pedig a magyarul viccesen hangzó fika. A svéd fika a napközbeni kávészünetet jelenti, ami kihasználható akár énidőre, például olvasásra egy kávé mellett, akár a kollégákkal való kapcsolódásra is. A svédek azért is használnak külön kifejezést ezekre a napközbeni szünetekre, mert gondoskodnak róla, hogy ezek minőségi módon legyenek eltöltve. A kedvencük a fahéjas csiga és a kávé párosítás, de természetesen a legfontosabb az, hogy legyenek ezek a szünetek betervezve és tankoljunk fel energiával és pozitív érzésekkel.

  1. Keresd a kihívásokat és fejleszd magad!

A téli hosszasnak tűnő napok ideálisak arra, hogy új kihívásokat keressünk, akár a karrierünk terén, akár a magánéletünkben. Az önfejlesztés és a tanulás hozzájárul ahhoz, hogy motiváltak és energikusak maradjunk vagy épp inspirációt gyűjtsünk. A svédek pedig kifejezetten hisznek abban, hogy a fejlődés fontos része a mindennapoknak és a magabiztos, kiegyensúlyozott életnek. Szóval érdemes lehet elgondolkodnunk, mi az, ami régóta érdekel minket, de eddig nem vágtunk bele? Hol tud megjelenni az életünkben a fejlődés és a tanulás? Elegendő mennyiségben jelenik meg vagy többre lenne szükség?

Felhasznált irodalom:

Linnea Dunne: Lagom – The Swedish Art of Balanced Living

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...