Az állatok gyógyító hatással lehetnek ránk – az állatasszisztált terápia alkalmazhatósága

,, Tudjuk, hogy ha a beteg találkozhat az állatával, jelentősen javulhat a hangulata, kilábalhat a depresszióból, és az elzártságérzése is csökken, újra kommunikatívabb lesz (…) emlékezteti a beteget, hogy igenis van értelme küzdenie és hazatérnie

(Zám, 2021)

Az állatasszisztált terápia (AAT) egy olyan terápiás megközelítés, amely során az ember-állat kölcsönhatás segítheti a pszichés és fizikai egészség javítását, valamint elősegítheti a pszichoszociális rehabilitációt. Az esetek többségében kutyákkal, macskákkal, lovakkal, olykor madarakkal vagy tengeri emlősökkel, de előfordult már, hogy alpakákkal dolgoztak együtt a segítők. Ez a gyógyító kapcsolat az állat és az ember között rendkívül erős és különleges lehet, és számos terápiás alkalmazási területen hatékonynak bizonyulhat.

Az AAT alapja, hogy az állatokkal való érintkezés képes csökkenteni a stresszt, a szorongást és bizonyítottan általános közérzetjavítóhatása van. Agyunk ugyanis az állatokkal való érintkezés során olyan hormonokat termel, amelyek felelősek boldogságérzet és kapcsolódás megéléséért. Ezek a pozitív érzelmek elengedhetetlenek az alapvető pszichés egyensúly helyreállításához.

Az AAT-t az alábbi terápiás célok elérésében alkalmazzák sikeresen a segítő szakemberek:

  • Stressz és szorongás csökkentése: Az állatokkal való interakció pozitív érzéseket vált ki, ami relaxációt és jobb közérzetet eredményezhet.
  • Hangulatjavítás: A simogatás, sétáltatás vagy játék során endorfin és oxitocin szabadul fel, mely hormonok pozitív hatással vannak a hangulatra.
  • Kommunikációs készségek fejlesztése: Azok, akik nehezen kommunikálnak vagy szociális nehézségeik vannak, gyakran könnyebben nyílnak meg és kommunikálnak az állatokkal, ami a kommunikációs készségeik fejlődéséhez vezethet.
  • Motiváció és részvétel növelése: Az állatokhoz kapcsolódó tevékenységek ösztönözhetik az embereket arra, hogy részt vegyenek a terápiás folyamatban, és szívesebben vágjanak bele aktivitást igénylő feladatokba.
  • Fizikai rehabilitáció: Az állatokkal végzett terápia serkentheti a motoros készségeket, növelheti a fizikai aktivitást, fejleszthetve ezzel az egyensúlyt, a koordinációt és az izomerőt.
  • Bizalom és kapcsolatépítés: Az állatokkal való pozitív tapasztalatok hozzájárulhatnak az önbizalom növeléséhez és a bizalmas emberi kapcsolatok kiépítéséhez.

Az állatokkal való kölcsönhatásnak fizikai előnyei is lehetnek. Például az AAT képes csökkenteni a vérnyomást és a pulzusszámot, javítani a légzést és erősíteni az immunrendszert. Az állatasszisztált terápia egyéni és csoportos formában is alkalmazható, és a hatásai minden egyes emberre eltérőek lehetnek. Mindenképpen ajánlott szakemberrel konzultálni, mielőtt belevágna az állatasszisztált terápiába, hogy tisztázhassák az elvárásokat és a potenciális előnyöket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az AAT nem helyettesítheti a hagyományos orvosi vagy pszichoterápiás kezeléseket. Inkább egy kiegészítő és támogató terápiás módszer, vagyis egy olyan híd lehet az ember és az állat között, amelyen keresztül a gyógyulás és fejlődés egyaránt elérhetővé válik.

Tanulj az állattartás jótékony hatásairól az EgZoo Manian október 8-án, mely Magyarország legújabb egzotikus állat vására és kiállítása! Jegyek: https://tixa.hu/egzoo-mania

Magyar Nikoletta
Magyar Nikoletta
Amikor a tervezett utunkon haladunk és jól vesszük az elénk kerülő akadályokat, akkor kiegyensúlyozottak vagyunk, belső harmóniánkat meg tudjuk teremteni, tudunk ebből erőt meríteni az út további részén minket érő kihívásokhoz. Előfordul azonban olykor, hogy a túl nagy akadályok lemerítik készleteinket, esetleg elgondolkodtatnak minket arról, hogy a helyes úton járunk-e. Amikor megtorpanunk, jól jöhet egy szakértő útitárs, akit szívesen bevonnánk lelkünk mélyében kavargó gondolatokba, érzésekbe, aki előtt könnyedén, az ítélkezéstől nem tartva beszélünk aggodalmainkról, félelmeinkről, akit beavatunk a vágyainkba, álmainkba. A segítő beszélgetések során igyekszek adni egy olyan mankót, amire támaszkodva az önálló belső munka során megélheti a kliens, hogy a megoldás és az erő ott van belül. Hiszen minden nap van lehetőségünk megváltani a világunkat, és ha nagyot merünk álmodni, csak nyerhetünk.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...