Ezért vonzódunk ahhoz, aki érzelmileg elérhetetlen

Az emberi kapcsolatok világában gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy vonzódunk olyan emberekhez, akik érzelmileg elérhetetlenek. Ezek az emberek lehetnek távolságtartók, zárkózottak vagy egyszerűen csak nem képesek vagy hajlandók megosztani az érzelmeiket. De miért vonzódunk mégis hozzájuk? Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk ennek a jelenségnek az okait és a mögöttes pszichológiai tényezőket.

A kihívás vonzereje

Az érzelmileg elérhetetlen emberek gyakran nagy kihívást jelentenek. Az emberi természet része, hogy vágyunk a nehezen megszerezhető dolgokra. Az ilyen kapcsolatokban a másik személy figyelmének és szeretetének megszerzése komoly erőfeszítést igényel, ami fokozhatja a vonzalmat. Az agyunk jutalmazási rendszere reagál az ilyen kihívásokra, és amikor sikerül némi érzelmi közelséget elérni, a dopamin szintje megemelkedik, ami örömérzetet kelt.

Gyermekkori minták

A gyermekkori élmények és a szülőkkel való kapcsolatok nagyban befolyásolják a felnőttkori párkapcsolati mintákat. Ha valaki olyan családban nőtt fel, ahol az érzelmek kifejezése korlátozott volt, vagy ahol az egyik szülő érzelmileg elérhetetlen volt, előfordulhat, hogy felnőttként is ilyen típusú kapcsolatokra vágyik. Ezek a minták mélyen gyökereznek a tudatalattiban, és gyakran a biztonság érzésével társulnak, még akkor is, ha ezek a kapcsolatok valójában fájdalmat okoznak.

Az önértékelés hiánya

Az alacsony önértékelés is szerepet játszhat abban, hogy miért vonzódunk érzelmileg elérhetetlen emberekhez. Azok, akik nem érzik magukat méltónak a szeretetre vagy nem hiszik el, hogy megérdemlik a figyelmet, gyakran olyan partnereket választanak, akik nem tudják vagy nem akarják megadni számukra ezeket az érzéseket. Ez a dinamika megerősíti az alacsony önértékelést, és egy ördögi kört hoz létre.

Az intimitástól való félelem

Az intimitás és az érzelmi közelség félelmetes lehet, különösen azok számára, akiknek negatív tapasztalataik vannak a közelséggel kapcsolatban. Az érzelmileg elérhetetlen partnerek választása tudat alatt egy védekezési mechanizmus lehet, amely megvédi az egyént az intimitás okozta sérülésektől. Így, bár a kapcsolat nem nyújtja a vágyott közelséget, biztonságosabbnak tűnhet, mivel elkerülhetővé válik az érzelmi sérülés.

A változás reménye

Sokan hisznek abban, hogy képesek megváltoztatni a partnerüket, és hogy az érzelmileg elérhetetlen személy végül megnyílik előttük. Ez a remény és hit erős motiváló erő lehet, és hosszú ideig fenntarthatja a vonzalmat egy ilyen partner iránt. A változás reménye azonban gyakran illúzió, és a valóságban sok érzelmileg elérhetetlen ember nem változik meg.

Az érzelmileg elérhetetlen emberekhez való vonzódás összetett és sokrétű jelenség, amely számos pszichológiai tényezővel magyarázható. A kihívás vonzereje, a gyermekkori minták, az alacsony önértékelés, az intimitástól való félelem és a változás reménye mind hozzájárulhatnak ehhez a dinamikához. Fontos, hogy felismerjük ezeket a mintákat és dolgozzunk azon, hogy egészségesebb és kielégítőbb kapcsolatokat alakítsunk ki.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...