Az 5 szeretetnyelv gyakorlása: karácsonyi kiadás

A szeretetnyelvek elmélete egyre ismertebb napjainkban, karácsonykor pedig még inkább felértékelődik annak a jelentősége, hogy jól tudjunk egymásra odafigyelni. Sőt, a szeretetnyelvek azonosítása még az ajándékok megválasztását is támogathatja! Cikkünkben most minden szeretetnyelvhez összegyűjtöttünk néhány tippet, amiket tudtok alkalmazni az ünnepi időszakban (is) az odafigyelés jegyében.

Az öt szeretetnyelv fogalmát (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés) Gary Chapman amerikai pszichológus, párkapcsolati szakértő, lelkész alkotta meg. Elméletének alapja az, hogy mindannyian másképp szeretünk szeretetet adni és kapni, és ha megismerjük egymás szeretetnyelvét, akkor közelebb kerülhetünk a másikhoz, érzékletesebben tudjuk kifejezni számára, mennyire fontos is nekünk.

Ha még nem vagy abban biztos, mi a szeretetnyelve a másiknak, akkor online is elérhető a Szeretetnyelvek teszt, amelyet adj oda kitöltésre a párodnak/a szüleidnek/a barátaidnak, hogy meggyőződj arról, mely szeretetnyelven tudsz a legjobban gondoskodni róluk. Gary Chapman ugyanis azt mondja, hogy

„A szeretet egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük.”

Ez azért fontos, mert előfordulhat, hogy a körülöttünk élőknek eltérő módon van szüksége a szeretetünk kifejezésére, mint ahogy azt eddig tettük. Például, lehetséges, hogy rendszeresen tettünk különféle szívességeket a másiknak, aki azonban hiányolta az elismerő szavakat, mert rá azok vannak a legnagyobb hatással.

Nézzük, milyen lehetőségeink vannak az ünnepi időszakban a különböző szeretetnyelvek esetén a törődésünk kifejezésére:

 1. Testi érintés

Amennyiben valakinek ez az elsődleges szeretetnyelve, fontos számára, hogy rendszeresen megérintsék, ugyanis az érintésen keresztül közvetíthetjük feléje az érzelmi energiát, így érzi leginkább a másik szeretetét.

Tippek a testi érintés gyakorlásához:

 • Rendszeres ölelés, simogatás.
 • Érdemes karácsonyi ajándék tekintetében masszázsban, puha pulcsikban gondolkodni.
 • Társaságban, családi összejöveteleken is legyünk a másik mellett, olykor érintsük meg.
 1. Szívességek

A szívességek nyelvét a leginkább tettekkel tudjuk kifejezni. Akinek a szívességek fejezik ki a leginkább a szeretetet, annak a szavak üresek maradnak, ha nem követik őket tettek. Jól esik neki, ha tehermentesítik, ha támogatják a munkavégzésben és olykor meglepik őt valamivel.

Tippek a szívességek gyakorlásához:

 • Segítsünk az ünnepek előtti házimunkában, tehermentesítsük a másikat.
 • Legyünk társak a karácsonyra való készülődésben: a főzés-sütésben, az ajándékvásárlásban stb.
 • Lepjük meg azzal, hogy magunktól elvégzünk egy feladatot, amiről tudjuk, hogy nem szívesen végezné (pl. porszívózás, mosogatás stb.)
 • Kérdezzük meg, miben tudnánk segíteni neki.
 • Karácsonyi ajándék tekintetében minden olyan eszközt értékelni fog, ami megkönnyíti a mindennapjait, illetve adhatunk különböző kuponokat is, pl.: takarítás, vasalás, bevásárlás stb., amit megcsinálunk számára, amikor az adott kupont be szeretné váltani.
 1. Ajándékok

Ha valakinek az ajándékok jelentik a szeretet kifejezésének elsődleges módját, akkor neki fontos, hogy rendszeresen kapjon valami apróságot, amiből azt érzi, a másik gondolt rá.

Tippek az ajándékok gyakorlásához:

 • A karácsonyi ajándék kiválasztásában legyünk igazán figyelmesek, törekedjünk arra, hogy valami olyannal lepjük meg, amiről tudjuk, hogy vágyik rá. Mivel ő az ajándékokból érzi a leginkább a szeretetet, érdemes lehet több, kisebb ajándékból összeállítani a csomagját.
 • Az ajándékok nyelvén beszélő társunk nagyon értékelhet egy közös adventi kalendár készítést, aminek keretében naponta/kétnaponta húzhat egy kis csomagot valami apró meglepetéssel, személyre szóló üzenettel.
 • Meglephetjük a kedvenc édességével, egy saját készítésű ajándékkal vagy egy kis üzenettel is időnként, hogy kifejezzük a szeretetünket.
 1. Minőségi idő

Akinek a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelve, annak fontos az együtt töltött idő, ami csakis a kapcsolódásról és a másikra való figyelemről szól.

Tippek a minőségi idő gyakorlásához:

 • Az ünnepi időszakban a másikra való odafigyelés még inkább a középpontba kerül, így ilyenkor törekedjünk arra, hogy sokat beszélgessünk, figyelmünket teljes mértékben a másiknak szenteljük. Eközben kerüljük a telefonunk használatát és a multitaskingolást.
 • Szervezzünk közös programokat, menjünk el együtt étterembe, nagyokat sétálni stb.
 • Karácsonyi ajándékként érdemes valamilyen közös élményt adni, ugyanis ezt sokkal jobban fogja értékelni, mint a tárgyakat. Ilyen lehet egy kreatív workshop, amire együtt megyünk el, egy vacsora, színházjegy vagy egy társasjáték is.
 1. Elismerő szavak

Akinek az elismerő szavak fejezik ki leginkább a szeretetet, az szereti, ha szóban megerősítik és ha rendszeresen dicséretet kap.

Tippek az elismerő szavak gyakorlásához:

 • Fejezzük ki a másik felé a hálánkat, gondolkodjunk el azon, mit köszönhetünk neki, és fejezzük ezt ki felé.
 • Rendszeresen adjunk visszajelzést, mind kinézetére, mind a viselkedésére.
 • Mondjuk el neki, miért vagyunk büszkék rá.
 • Karácsonyi ajándékunkba is csempésszük be valamilyen módon a szavakat: írjunk neki levelet vagy mondjuk el számára, miért fontos nekünk ő.
 • Mondjuk ki felé sokszor, mennyire fontos számunkra, a párunknak pedig a szeretlek szót.
Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...