5 gyakorlat, ami segít az ünnepi időszakra való hangolódásban

Az adventi időszakban megszületik bennünk az igény a lassulásra, a pihenésre és az ünnepi pillanatok élvezetére, azonban nem vagy egyedül akkor sem, ha úgy érzed, a legtöbbször inkább a stressz uralkodik el rajtad, hiszen szeretnéd megvenni a tökéletes ajándékokat, megsütni a legfinomabb süteményeket, és mindeközben a munkában lezárni a projekteket és mindennel elkészülni határidőre az év végi hajrában. Sajnos az év utolsó hónapja gyakran annyira kifacsar minket, hogy stresszesen, fáradtan, kiüresedve esünk bele a karácsonyba, aminek eredményeképpen nem tudunk igazán jelen lenni és feltöltődni. Cikkünkben néhány olyan gyakorlatot mutatunk, amikkel figyelhetünk saját kiegyensúlyozottságunkra az év utolsó hónapjában is.

  1. Visszaszámolás karácsonyig

A legtöbbünk talán örömtelin gondol vissza arra az időszakra, amikor gyermekként december elsejétől minden nap bontogattuk az adventi kalendár ablakait. Ezt a gyermeki örömöt és lelkesedést újrateremthetjük felnőttként is: készíthetünk szeretteinkkel közösen adventi kalendárt különböző verziókban: például mindegyikbe rejthetünk egy-egy apró ajándékot, egy-egy kedves és szívhez szóló üzenetet vagy közös programokat, melyek gondoskodnak az ünnepi hangolódásról és az egymásra való odafigyelésről. Ám mindezt magunknak is megcsinálhatjuk: készítsünk egy üveget, amibe dobjunk bele 24 cetlit olyan tevékenységekkel, programokkal, amikkel szívesen megajándékoznánk magunkat. Ez lehet egy forralt bor elkészítése, mézeskalácssütés, a kedvenc ételünk házhoz rendelése vagy egy óra olvasás bekuckózva. A gyakorlat lényege, hogy gondoskodunk a lassulásról, a hangolódásról olyan programokkal, amelyek valóban feltöltenek minket (szemben a külső elvárásoknak való megfeleléssel).

  1. Megküzdés a megnövekedett elvárásokkal

Az év vége sokunknak megnövekedett elvárásokat jelent a munkahelyén is, mindez pedig kiegészül a saját elvárásainknak való megfeleléssel (megvenni a legjobb ajándékokat, tökéletes karácsonyi vacsorát főzni stb.) és a külső elvárásokkal is (ragaszkodás különböző, örömöt nem adó hagyományokhoz). Ezek nagyon el tudnak minket fárasztani és az ezekre való koncentrálás során éppen a lényeg veszik el, az örömteli kapcsolódás, a minőségi együtt töltött idő és a feltöltődés. Az elvárásokkal való megküzdés során érdemes odafigyelnünk a saját határainkra, és gyakorolni a nemet mondást. Gondold végig az alábbi kérdéseket:

  • Mi az, amire igazán szükségem van most?
  • Mi az, amit (csak) azért csinálok, hogy másnak megfeleljek?
  • Mi történik akkor, ha nemet mondok egy programra/feladatra? Milyen alternatív lehetőségek léteznek?
  • Hogyan tudok tenni azért, hogy jobban érezzem magam?

Bár a munkában sokszor nem tehetjük meg így év végén, hogy lassítsunk, a szabadidőnkben törekedhetünk arra, hogy a kezünkben tartsuk a kontrollt, és ahelyett, hogy még több ingerrel, információval próbáljuk elárasztani magunkat, tartsunk digitális detoxot, illetve keressünk olyan tevékenységeket, amik rövid idő alatt is fel tudnak tölteni minket. Emellett tűzzünk ki magunknak célokat: ha véget ér ez a néhány húzósabb hét, hogyan fogom kipihenni magam? Mivel fogom megajándékozni magam?

  1. Ajándékok helyett minőségi idő

Ha valami nem a kikapcsolódást és a lassulást támogatja, az a zsúfolt plázákban való járkálás, főként, ha mindezt céltalanul tesszük és közben nő bennünk a feszültség, hogy fogalmunk sincs, mi az, aminek igazán örülne a másik. Ennek ellensúlyozására két tippet szeretnék megosztani veletek: egyrészt, sokkal gördülékenyebb és kevesebb stresszel is jár, ha egy konkrét listával mész be a bevásárlóközpontokba, amin rendszerezve (üzletenként) szerepel, hogy kinek mit szeretnél megvenni. Ha pedig úgy érzed, az ajándékvásárlás és azoknak a kitalálása csak stresszt jelent számodra, akkor mi lenne, ha idén élményeket, közösen eltöltött időt ajándékoznátok egymásnak? Elvihetjük a szeretteinket a kedvenc éttermünkbe, főzhetünk közösen, készíthetünk együtt mézeskalácsot – a lényeg a közösen eltöltött idő, amely boldogságfokozó hatással bír és a köztünk lévő kötődést is erősíti.

  1. Zsúfolt plázák helyett több figyelem önmagunkra

Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy leginkább esténként vagy hétvégenként van lehetőségem az ajándékok beszerzésére. Ilyenkor a legtöbbször fáradtan, kedvetlenül vetem bele magam az üzletek forgatagába, hiszen sokkal szívesebben tölteném ezt az időt otthon, egy takaróba bekuckózva egy jó könyvvel a kezemben, vagy a szeretteimmel. Az adventi időszaknak az önmagunkra való odafigyelésről is szólnia kell, éppen ezért érdemes limitálni a „kötelező körökről” szóló estéket és például a vasárnap estéket öngondoskodással tölteni. Ilyenkor azokon a dolgokon legyen a hangsúly, ami igazán feltölt minket: egy film megnézése, egy könyv olvasása, írás, sütés vagy társasozás. Ezek az esték lendületet adhatnak nekünk az év végi hajrához is.

  1. Az önegyüttérzés gyakorlása

Végül, de nem utolsósorban, ami talán a legfontosabb, hogy amikor fáradtnak érezzük magunkat egy programhoz, amikor úgy érezzük, nem sikerül tökéletesen elvégeznünk valamit, akkor gyakoroljunk önegyüttérzést. Biztosítsuk magunkat arról, hogy nem kell tökéletesen teljesítenünk minden helyzetben, és hogy rendben vannak a hibák. Igyekezzük elkerülni az önmagunk feletti ítélkezést és a címkézést. Segíthet, ha ilyenkor úgy gondolunk önmagunkra, ahogy egy barátunk, egy szerettünk tenné azt. Helyezzük önmagunkat előtérbe, figyeljünk a saját igényeinkre és ne csak kívül, belül is igyekezzük megtalálni a fényt.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...