Átalakulóban a kapcsolataink: miért válik egyre népszerűbbé a nyitott kapcsolat?

Amikor párkapcsolatban élünk, más partnerekkel szexuális (vagy egyéb jellegű) kapcsolatot létesíteni tabunak számít (legalábbis a mi kultúránkban). Azonban friss felmérések eredményei azt mutatják, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a nyitott kapcsolatok iránt manapság. Mi állhat ennek a hátterében és miért éppen az Y és a Z generáció indíthat el paradigmaváltást a párkapcsolataink működését illetően? Várható-e, hogy hamarosan globálisan elfogadottá válnak a nyitott kapcsolatok?

Viszonylag gyakran megjelenik manapság az a kérdéskör, hogy mennyire monogám az ember valójában. Míg a párkapcsolati tanácsadások, a párterápiák folyamatosan arról próbálnak minket edukálni, hogy hogyan tudunk egy jól működő kapcsolatot vagy házasságot fenntartani, sokszor merül fel a kérdés (és talán mindannyiunk fejében megfordult már valaha), hogy le tudjuk-e élni az életünket 40-50 éven vagy akár hosszabb időn keresztül egyetlen emberrel?

A nyitott kapcsolat alapvetően a nem monogám kapcsolatok közé tartozik, azonban a szakértők elkülönítik a nyitott kapcsolatok természetét a poliamoriától (többszerelműség), azaz amikor a felek gyengéd érzelmeket táplálnak egyszerre több partner iránt is. Ezzel szemben a nyitott kapcsolatok leginkább arról szólnak, hogy a felek másokkal is létesítenek szexuális kapcsolatot az elsődleges partnerükön túl, akivel párkapcsolatban is vannak.

Nincs egységes definíció

Vannak olyanok, akik számára a nyitott kapcsolat azt jelenti, hogy párjuk mellett fenntartanak más, ‘barátság extrákkal’ típusú kapcsolatokat is, mindezt persze úgy, hogy arról partnerük is tud. Nyitott kapcsolatról akkor beszélhetünk, ha a pár tagjai ebben megállapodnak és ezt a felállást kölcsönösen elfogadják. Vannak, akiknek ez azt jelentheti, hogy időnként szabad utat adnak a párjuknak, amikor számonkérés nélkül létesíthetnek kapcsolatot más partnerekkel. Míg olyan nyitott kapcsolatok is léteznek, ahol a pár más párokkal létesít szexuális kapcsolatot, de csakis együtt nyitnak mások felé, külön nem.

Abban is különbözőséget mutatnak ezek a kapcsolatok, hogy az egyénileg szerzett tapasztalatokat, élményeket a pár tagjai mennyire viszik be a párkapcsolatukba.

Hosszú ideje elfogadjuk a monogám kapcsolatokat, de valóban ez a legjobb módja a kapcsolódásnak?

A nyitott kapcsolatok ’ötlete’ főként az Y generációtól származik, akik hajlamosak megkérdőjelezni, hogy az, amit hosszú ideje magától értetődően elfogadunk – azaz, hogy monogám, hosszútávú kapcsolatban élünk -, az-e valóban a legjobb módja a kapcsolódásnak. És valljuk be, számos példát látunk arra, ahogy ezek a monogám, hosszútávra tervezett házasságok aztán zátonyra futnak, így hát felvetődik a kérdés: hogyan lehet ezt jobban csinálni? Van-e másik út?

Az utóbbi időszakban a társadalmak egyre nyitottabbá váltak a nem konvencionális identitások elfogadására (gondoljunk csak a különböző LMBTQ mozgalmakra). Ezzel párhuzamosan pedig az emberek egyre inkább hajlamosak megkérdőjelezni a berögzült működéseket általánosságban.

Sokan kíváncsiak, kevesen próbálják ki

Míg viszonylag sokan fantáziálnak a nem monogám kapcsolatok bizonyos formáiról, viszonylag kevés azoknak a száma, akik ki is próbálnak valami hasonlót. Felmérések alapján azok, akik bevallják, hogy nyitott kapcsolatban élnek vagy érdeklődnek iránta, viszonylag fiatalok (25-45 év közöttiek). Ám a társkereső oldalakon is egyre magasabb a tendencia és az erre utaló felhívások.

Ez valószínűleg abból adódhat, hogy a nyitott kapcsolatokat az emberek többsége egészségtelennek, nem elfogadhatónak tartja. A biztonságos kötődést pedig továbbra is egyértelműen a monogám, elkötelezett kapcsolatokhoz kötjük. Emellett a vallás is visszatarthat sokakat attól, hogy egy időben több partnerrel létesítsenek akár szexuális, akár érzelmi kapcsolatot.

Paradigmaváltás a láthatáron?

A terület kutatói úgy látják, hogy különösen az Y és a Z generáció kezd elmozdulni attól az állásponttól, hogy csakis egy partner tudja kielégíteni az ember összes vágyát. Az utóbbi időben például egyre több olyan megoldás születik a kapcsolatok terén is, mely megkönnyíti és boldogabbá teszi a mindennapokat (például baráti párok költöznek össze, hogy megosszák a szülőség feladatait). És bár a jövőben egyes szakértők szerint egyre több hasonló, kreatív kapcsolati forma fog megjelenni, mely az egyének számára jobban hozzájárul az elégedettséghez, a nyitott kapcsolat globális elterjedése valószínűleg nem fog megtörténni. Ennek pedig az oka egyszerűen az, hogy túl sok kulturális akadály lenne jelen, hogy tabuból valódi elfogadás tudjon kialakulni.

Felhasznált forrás:

https://www.bbc.com/worklife/article/20220725-the-rising-curiosity-behind-open-relationships

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...