6 féle én-határunk és ahogy megvédhetjük őket

Határainkra érdemes úgy gondolni, mint a „Behajtani tilos!” tábla érzelmi megfelelőjére. Ez az, ami jelzi másoknak körülöttünk, hogy mit és meddig tehetnek meg velünk kapcsolatban és ami segíti a mentális jóllétünk fenntartását. És igen: azt a határt is jelenti, amit önmagunkkal kapcsolatban tartunk. Cikkünkben megismerheted a határok 6 típusát és ötleteket is kaphatsz arra vonatkozóan, hogyan tudod ezeket megvédeni.

Ha nem vagy hozzászokva ahhoz, hogy megvédd a határaidat, akkor elsőre furcsák lehetnek majd számodra a lenti sorok. Akár önzőnek is érezheted magad, azonban jusson eszedbe, hogy a határok nem azért vannak, hogy kizárd az embereket az életedből, hanem hogy magadról gondoskodni tudj. Olyan, akár a repülőn, amikor azt kérik, először a saját oxigénmaszkodat helyezd fel, mielőtt segítesz másoknak.

A következetes határok megteremtése az öngondoskodás formája, azt az üzenetet küldi a világnak és önmagad felé, hogy ’számítok és a mentális jóllétem prioritás’. A kapcsolataid ezáltal egészségesebbek, az életed pedig kiegyensúlyozottabb lehet. Azok, akiknek pedig fontos vagy, tisztelni fogják az általad felállított határokat.

Szóval, ha eddig a határhúzás csak egy opcionális elem volt a teendőid listáján, érdemes prioritásként kezelned! Hiszen, ahogy a lakásod ajtaját sem hagyod tárva-nyitva, miért hagynád a mentális és érzelmi életed őrizetlenül?

Én-határaink 6 formája

  1. Fizikai határok: azaz kit engedsz be a személyes teredbe, ki érhet hozzád, milyen közel engeded magadhoz a térben az embereket és ide tartozik az is, hogy mivel táplálod a tested (mit eszel és iszol).

Példák a fizikai határaid védelméhez:

Kérlek ne érj így hozzám.

Hátrébb tudsz lépni egy lépést kérlek? Ez nekem túl közeli.

Ma nem iszom, de köszönöm, hogy megkínáltál.

Kérlek ne mondd meg, mit egyek. Tudom, hogy jót akarsz, de tudok magamról gondoskodni.

Ha bemész a szobámba, kérlek szólj előtte.

  1. Érzelmi határok: az érzelmi határok tartása azt jelenti például, hogy nem veszed fel más emberek érzelmi terhét, amikor erre nincs kapacitásod vagy nem vonódsz be számodra felkavaró témákba.

Példák az érzelmi határaid védelméhez:

Ezt a témát nem szeretném most megbeszélni.

Szeretnélek támogatni, de most nagyon le vagyok terhelve.

Szükségem van egy kis időre egyedül, amikor dühös leszek.

Nincs érzelmi kapacitásom, hogy a politikáról/háborúról stb. beszélgessek.

  1. Kommunikációs határok: ez azt jelenti, mit engedsz meg másokkal szemben, hogyan beszélhetnek veled. Mi az, amit mondhatnak és mi az, amit nem, illetve az is ide tartozik, hogy önmagaddal hogyan kommunikálsz és hogy másokkal hogyan beszélsz.

Példák a kommunikációs határaid védelméhez:

Kérlek ne mondd, hogy túlreagálom a dolgokat vagy túlérzékeny vagyok. Ez nem segít és úgy érzem ezáltal, hogy visszautasítasz.

Ha minősítesz, abbahagyom a beszélgetést.

Tudom, hogy jó szándékkal osztod meg velem a tapasztalataidat, de egyedül szeretném meghozni a döntést.

Nem állok még készen arra, hogy beszéljek róla.

Kérlek ne beszélj így velem.

  1. Mentális határok: megengeded magadnak, hogy legyenek olyan személyes gondolataid, hitrendszered és véleményed, ami eltér másokétól. Mentális határaid tartása azt is jelenti, hogy rendben vagy azzal, ha mások nem értenek egyet veled.

Példák a mentális határaid védelméhez:

Rendben van, ha nem értesz egyet velem.

Tisztelem a véleményed, még akkor is, ha nem értek egyet vele.

Nem tudsz meggyőzni arról, hogy az a helyes, amit te gondolsz, ahogy én sem tudlak meggyőzni arról, hogy az a helyes, amit én gondolok.

Rendben van, ha nem értünk egyet, de kérlek beszéljünk egymással tisztelettel.

  1. Idői határok: azaz mennyi időt töltesz másokkal, hogyan tisztelik mások az idődet (késések, szívességek kérése stb.), mennyi időt töltesz egy feladattal.

Példák az idői határaid védelméhez:

Felhívlak, de csak 15 percet tudok most beszélni veled.

Kérlek szólj előre, ha úgy látod, késni fogsz.

Jó volt találkozni, de most haza kell mennem. Holnap reggel korán indul a napom.

Egy órát tudok neked segíteni, utána tovább kell mennem.

Köszönöm a meghívást, de most nem tudok elmenni. Remélem, lesz lehetőségünk bepótolni egy következő alkalommal!

  1. Kapcsolati határok: ez a fajta határ abban mutatkozik meg, ahogyan mások kezelnek, viselkednek veled és ahogy te viszonyulsz másokhoz.

Példák a kapcsolati határaid védelméhez:

Sajnos nem tudok olvasni a gondolataidban. Kérlek mondd el, mire van szükséged.

Örülnék, ha tudnánk erről beszélni és nem hagynánk ezt megoldatlanul. Enélkül neheztelést érzek feléd.

Amikor végzek a munkámmal, szükségem van 30 perc csendre és töltődésre.

Felhasznált forrás:

@myeasytherapy – Dr. Michaela klinikai pszichológus, író

 

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...