5 tipp, melyek segítenek ápolni kapcsolatainkat, hogy ne hidegüljünk el egymástól

Ahhoz, hogy egy kapcsolat tartósan is minőségi maradjon és ne hidegüljünk el egymástól, folyamatosan gondoskodnunk kell róla – akár csak egy növényről, amit folyamatosan gondoznunk kell ahhoz, hogy életben maradjon. Hogyan tartható fenn a lelkesedés egy hosszú távú kapcsolatban és hogyan kerülhetjük el, hogy eltávolodjunk egymástól? Cikkünkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyeket alkalmazva tehetünk azért, hogy hosszabb távon is biztos lábakon álljon a kapcsolatunk.

Minél több ideje vagyunk együtt a másikkal, annál jobban ismerjük egymást és annál jobban összeszoktunk, aminek ne feledjük, számos pozitív oldala és velejárója van. Másrészről azonban tudatosabbaknak kell lennünk a kapcsolatunk ápolása szempontjából. A következő tippek minden kapcsolatban élőnek hasznosak lehetnek:

  1. Ismerjétek egymás szeretetnyelvét!

Ahhoz, hogy úgy tudjunk törődni a másikkal, ahogy arra igazán szüksége van, nagy segítség a szeretetnyelvének az ismerete. Mindannyiunk másképp szereti ugyanis, ha szeretve van, és más-más jelekből érzékeli ezt: míg valaki az ajándékokból, másvalaki az érintésből vagy a szívességekből, minőségi együtt töltött időből, vagy éppen az elismerő szavakból. Természetesen mindegyik fontos lehet valamilyen szinten, de mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve. Ha még nem tudjátok egymásról ezt az információt, itt tudjátok kitölteni a tesztet, ezt követően pedig egymás elsődleges szeretetnyelvére alapozva tudtok gondoskodni egymásról.

  1. Mindig legyen idő közös programokra!

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat tartósan működjön, elengedhetetlen a közös érdeklődési kör, a közös programok, élmények, melyek összekötik a párokat. Éppen ezért mindig részesítsük előnyben a közös élményeket, legyen ez egy film megnézése együtt, egy túra a természetben vagy egy hosszúhétvége kettesben. A közösen eltöltött idő erősíti a kötődést, illetve mélyebb kapcsolódást tesz lehetővé, mint amikor a mindennapok sodrásában élünk egymás mellett.

  1. Engedjetek teret a konfliktusoknak!

Talán furcsán hangozhat ez a pont, mivel sokunkban él az a tévhit, hogy ha egy kapcsolatban konfliktusok merülnek fel, akkor nem működik jól. Valójában ez akkor mondható el, ha nem tudjuk megbeszélni a köztünk keletkező feszültségeket, és esetleg egy idő után ezeket fel sem hozzuk. A felszín alatt lappangó feszültség sosem jelent jót egy kapcsolat szempontjából, s a nyílt, őszinte kommunikáció hiánya az elhidegülés és az eltávolodás első számú okozója. Így hát azt javaslom, engedjetek teret a konfliktusoknak, s tanuljátok meg konstruktívan megoldani azokat. Ha nem hozzuk a felszínre a problémákat és az egyet nem értést, akkor megoldani sem fogjuk tudni őket.

  1. Legyen legalább három kérdésetek egymás felé!

Az eltávolodás másik fő okozója, amikor a mindennapi pörgésben elveszítjük energiánkat és nem tudunk aktív figyelemmel fordulni a másik felé. Ha hosszabb távon lekapcsolódunk a másikról és nem érzi, hogy valóban érdekel minket, ami történik vele, akkor hiányok kezdhetnek kialakulni a kapcsolatban, amelynek a hatása egyre több területen megjelenhet (pl. eltávolodás szexuális téren is). Ennek elkerüléséhez törekedjünk arra, hogy minden este legyen időnk beszélgetni egymással, s igyekezzünk valós, aktív figyelemmel fordulni a másik felé. Ezt segítheti, ha nem csak hallgatással, hanem kérdésekkel is jelen vagyunk. Igyekezzünk legalább három kérdést feltenni a másiknak az elhangzottakkal vagy a napjával kapcsolatban – ebből érezni fogja, hogy valóban érdekel, mi történt vele, másrészt a kérdések számunkra is megkönnyítik a másik történeteire való ráhangolódást és az azokba való bevonódást.

  1. Találjátok meg a mindennapokban a lelkesedést!

Ahhoz, hogy egy nap különleges legyen, nem kell, hogy Valentin nap vagy évforduló legyen. Miért ne tehetnénk bármely napot különlegessé egymás számára csak úgy spontán? Egy finom reggeli egy vasárnap reggelen, egy meglepetés program vagy vacsora egy szürke hétköznapon képesek lelkesedést teremteni, s ezek azt gondolom, igazán fontosak, ha hosszabb távon szeretetben szeretnénk egymáshoz kapcsolódni.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...