3+1 kreatív gyakorlat az erősségeid megismeréséhez

Te tudod, hogy miben vagy igazán jó és mik azok az erőforrásaid és erősségeid, amikre mindig támaszkodhatsz egyfajta stabil pontként? Mindannyiunknak vannak erényei, melyek alkalmazása nem csak a használóban, de a körülötte lévőkben is pozitív érzéseket kelt, ám sokkal kevesebben vannak azok, akik mindezt tudatosan alkalmazzák. Cikkünkben most olyan kreatív gyakorlatokat hoztunk, melyek segítségével tudatosíthatjuk, felfedezhetjük erősségeinket.

Az erősségeink magabiztosabbá tesznek, személyiségünk alapköveit képezhetik és hozzásegítenek sikerélményeinkhez. Ha ismerjük erősségeinket, törekedhetünk arra, hogy a lehető legtöbb szituációban alkalmazzuk őket, illetve tudatosan olyan feladatokat és területeket keressünk, ahol működésbe tudjuk őket hozni. Ha például valakinek jó a humorérzéke, akkor azt nem csak a magánéletében, de a munkában is szuperül tudja kamatoztatni. A kreativitás megjelenhet például sokszínű programok szervezésében, újszerű megoldások megalkotásában és problémamegoldásban is.

Mégis, erősségeinkre nem helyezünk elég nagy hangsúlyt. Nem is szeretünk róluk túl sokat beszélni, sőt, egyesek szerint nem is illik… Hiszen az nagyképűnek, önteltnek tűnhet. Miközben tudatosítani azt, hogy miben vagyunk jók, a magabiztosságunk alapja, ám az iskolarendszerünk, amiben felnövünk, és a társadalmunk leginkább azt hangosítja ki, amiben fejlődnünk kell, ami nem működik megfelelően.

Mielőtt a lenti gyakorlatokon elgondolkozol, arra biztatlak, fogj egy papírt és egy tollat vagy nyiss egy jegyzetet és írd le azokat az erősségeid, melyek először eszedbe jutnak. Utána pedig vesd össze őket, vagy egészítsd ki őket a gyakorlatok során megfogalmazottakkal.

 1. A 3 legfőbb sikerélményem

A következőkben arra kérlek, gondolkodj azon, mi volt életed során eddig az a 3 élmény, melyet a legnagyobb sikerként könyveltél el. Ez lehet munkából vagy magánéletből vett példa is és nem kell, hogy ezek mások szemében is nagy dolgoknak tűnjenek, a lényeg az, hogy te magad büszkeségélménynek, sikernek könyveld el őket. Íme néhány példa:

Életem egyik legnagyobb sikerének éltem meg, amikor kiléptem egy hosszútávú kapcsolatból, melyhez bár nagyon ragaszkodtam, beláttam, hogy mérgező hatással van rám.

Életem egyik legnagyobb sikerének éltem meg, amikor felvettek a jelenlegi munkahelyemre, mert nem gondoltam, hogy alkalmasnak találnak egy ilyen pozícióra.

Ha leírtad, mi számodra az a 3 büszkeségélmény, mely kiemelkedik az életutadból, most gondold végig, mi minden vezetett oda, hogy ezt sikerként tudd elkönyvelni. Természetesen minden helyzetben szerepe van a környezetünknek, a körülményeknek, de most arra kérlek, kifejezetten arra fókuszálj, amit Te tettél azért, hogy ez így tudjon alakulni, ami a saját erősségedként jelent meg az adott helyzetben.

Példa: Életem egyik legnagyobb sikerének éltem meg, amikor kiléptem egy hosszútávú kapcsolatból, melyhez bár nagyon ragaszkodtam, beláttam, hogy mérgező hatással van rám.

Ebben a helyzetben erősségeim, melyek megmutatkoztak:

 • képes voltam hosszútávú perspektívában gondolkodni
 • bátor voltam
 • hallgattam az érzéseimre, a szükségleteimre
 • képes voltam meghúzni a saját határaimat stb.
 1. Levél a múltbeli énednek

Erősségeinkre a fejlődésünkön keresztül is rátekinthetünk. Ebben a gyakorlatban arra biztatlak, hogy írj egy levelet múltbeli énednek: mi az, amit köszönsz neki, ami által fejlődhettél és számolj be neki arról is, mi mindenben vagy már ügyesebb, mint korábban. Miben haladtad már meg önmagad? Mi az, amire azt mondtad, sosem leszel rá képes, mégis sikerült? Ez a levél motiválóan hathat rád új vagy nehéz helyzetekben, mivel emlékeztethet arra, hogy mennyit vagy képes fejlődni és hogy pontosan ezek a kihívásos helyzetek azok, melyek mindehhez hozzásegítenek. Ha elkészült a levél, olvasd el és törekedj arra, hogy azonosítsd azokat az erényeid, melyek megjelentek a felidézett emlékek során.

 1. Napi sikereim

Míg az előző két gyakorlatban a múltat hívtuk segítségül, hogy támogasson minket erősségeink beazonosításában, most arra biztatlak, a jelenben is nézz rá arra, mi az, ami jól működik. Ez a gyakorlat tulajdonképpen egy apró rutin, amit minden napod végére beiktathatsz. A lényege, hogy minden nap megfogalmazz 2-3 dolgot röviden, amit aznap sikerként könyveltél el. Ez lehet bármilyen kicsi dolog is, valami olyan, amire büszke vagy. Minden sikerélménynél gondolkodj el azon is, mi mindent tettél te magad azért, hogy ez megtörténhessen (a külső körülményeket most is tedd háttérbe). Ha visszaolvasod egy idő után ezt a sikernaplót, akkor kidomborodhatnak mintázatok, visszatérő erősségek, de egyszerűen csak használhatod sikereid tudatosítására is.

 1. Nézz bele a mások által tartott tükörbe

Énképünk két perspektíva találkozásából épül fel: egyrészt, hogy mi hogyan látjuk saját magunkat, másrészt, hogy mások hogyan látnak minket. Azaz, érdemes olykor mások visszajelzéseit is meghallgatni, sőt, kifejezetten kérni másokat arra, hogy adjanak számunkra visszacsatolásokat. Íme néhány kérdés, melyek segíthetnek erősségeid megismerése szempontjából is hasznos visszajelzéseket kérni:

 • Hogy látod, mi az, amiben igazán jó vagyok?
 • Mi az, amiben a legtöbbet fejlődtem mostanában?
 • Mi az, ami egyedivé tesz?
 • Mik azok a tulajdonságaim, amik a legmagabiztosabbá tesznek?
 • Mikor látsz a legkomfortosabbnak egy helyzetben? Szerinted minek köszönhető ez?

Remélem, a fenti gyakorlatok tudnak segíteni abban, hogy közelebb kerülj önmagad legjobb oldalához.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...