Te el szoktad képzelni a jövőbeli éned? Érdemes, mert kiemelkedő hatása van életminőségre

Többet kellene gondolkodnunk a jövőbeli énünkről – ugyanis mindez jó hatással van az egészségünkre, a boldogságunkra és a pénzügyi biztonságunkra, derül ki friss kutatási eredményekből. Cikkünkben mutatunk néhány gyakorlatot, melyek segíthetnek abban, hogy olyan életet éljünk, melyért a jövőbeli énünk is hálás lesz.

Képzeld el magad 10 év múlva. Hogyan látod magad? Hogy nézel ki? Milyen környezetben jelenik meg a jövőbeli éned? Mennyire érzed, hogy a 10 évvel későbbi éned közel áll ahhoz, aki most vagy? Mennyire ismerős számodra a jövőbeli éned vagy mennyire érzed őt idegennek?

Általában az embereknek különféle elképzelései vannak arról, milyenek lesznek néhány év távlatából. Vannak olyanok, akik a jövőbeli énjüket szinte teljesen külön személynek látják, valaki olyannak, akinek kevés kapcsolata van a jelen identitásukkal. És olyanok is vannak, akik közelebb érzik magukhoz azt a személyt, akit a jövőben látnak.

A kutatások azt mutatták, hogy azok, akik távolabb érzik magukat attól a személytől, akit látni szeretnének néhány éven belül, kevésbé felelősségteljesek és tudatosak a jövőjükkel kapcsolatban. Például gyakrabban hanyagolták el egészségüket és nem gondoltak a jövőjükre, amikor a pénzkezelési szokásokról volt szó. Éppen ezért a jövőbeli énünkkel olykor érdemes kapcsolatba kerülnünk, mert ennek a kapcsolatnak a minősége meghatározó következményekkel bír egészségi állapotunkra, boldogságunkra, anyagi biztonságunkra nézve.

A jövőbeli énünk elősegíti a felelősségvállalást önmagunkkal kapcsolatban

A California Egyetem kutatója, Hal Hershfield egy 2018-as kutatásban azt találta, hogy az, hogy az emberek jövőbeli énjüket mennyire látják folytonosnak jelen énképükhöz viszonyítva, előre jelezheti edzési magatartásukat és általános edzettségüket. Úgy tűnik, ha erősen azonosulunk jövőbeli énünkkel, akkor hajlandóbbak leszünk törődni a testünkkel, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy teszünk a jövőbeli egészségünkért is. Emellett, ha az emberek jobban kapcsolódnak jövőbeli énjükhöz, fokozottabban képesek felismerni jelen döntéseik jövőbeli énjükre gyakorolt hatását is.

2020-ban Hershfield azt is megerősítette, hogy ha valaki (nem) tud azonosulni jövőbeli énjével, annak hosszú távú következményei lehetnek általános jóllétére nézve.

Bepillantás a jövőbe

Nézzük, mely stratégiák segíthetnek abban, hogy közelebbi kapcsolatot ápolhassunk jövőbeli énünkkel.

Hershfield az egyik kísérletsorozatban a résztvevőknek személyre szabott avatárokat mutatott virtuális valóságban, amelyek azt szimulálták, várhatóan hogyan fognak kinézni 70 évesen. A reményeknek megfelelően a résztvevők mindezek után arról számoltak be, hogy szorosabb kapcsolatot éreztek jövőbeli énjükkel. Hasonló hatása van annak is, ha olyan szelfit készítünk magunkról, melyen van egy ’idős filter’, azaz láthatjuk önmagunk idősebb verzióját a jövőből.

Szintén erőteljes hatása van, ha írunk önmagunknak egy levelet a jövőbe. Kiválaszthatod például a 20 évvel későbbi önmagad, és megfogalmazhatod, milyennek szeretnéd akkor látni magad, miket szeretnél elérni. Ha fokozni szeretnéd a hatást, írhatsz egy választ is magadnak a jövőből, ez még tovább növelheti elkötelezettséged.

Motiváció önmagad karban tartására, ahogy még talán nem gondolkodtál róla

Különösnek tűnhet beszélgetést kezdeményezni egy elképzelt entitással, azaz a jövőbeli énünkkel, ám ha mindezt megtesszük a fenti gyakorlatokkal, vagy egyszerűen csak a vizualizációs technikával, elképzelve, hogyan szeretnénk festeni idősebb korunkban, akkor az számos pozitív viselkedéses változásra késztethet minket. Azok, akik gyakran gondolnak jövőbeli énjükre, nagyobb valószínűséggel tesznek félre pénzt a nyugdíjukra, többet foglalkoznak a testmozgással és tudatosabbak az életvitelükkel kapcsolatban is. Azaz mindez olyan, mint egy belső hajtóerő, egy olyan belső motivációs forrás, mely segíti a mindennapokban a hasznos, egészséget támogató szokások kialakítását és ennek érdekében az olykor szükséges áldozatok meghozatalát is.

Felhasznált forrás:

https://www.bbc.com/worklife/article/20220201-how-thinking-about-future-you-can-build-a-happier-life

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...